Penulis tak perlu akur dengan hujah kamu


Thursday, 19 January 2017

KALAU PERCAYA BACAHLAH


MISTERI DI SEBUAH BANGLO INDAH

Di satu pagi minggu yang sunyi tiba-tiba loceng pagar di sebuah banglo berbunyi. Tuan rumah se orang lelaki (dinamakan Tuan R) menjengok dari tingkap dan dia dapati se orang wanita berdiri di pagar. "Ini misteri," berkatanya di hati. Tuan R tidak penah melihat wanita itu. Dia ke pagar berjumpa dengan wanita misteri itu (dinamakan Lady M). Lady M tersenyum dan senyumannya cukup manis, semanis chewing gum.

Tuan R:  Cari siapa?

Lady M:  Saya pengumpul barang lusuh. Jika ada yang tuan hendak buang berikan kepada saya.

Tuan R:  Barang apa yang kamu mahu?

Lady M:  Saya tidak kira apa, asalkan yang hendak dibuang saya terima. Saya buat kerja kemanusian. Saya kumpul barang-barang terbuang dan jika ada yang memerlukan saya beri. Inilah percubaan saya yang pertama untuk membantu mereka yang memerlukan.

Tuan R:  Seperti siapa yang kamu bercadang hendak beri?

Lady M:  Jika ada kebakaran rumah atau asrama sekolah persendirian. 

Selepas berpuas hati dan percaya dengan kata-kata serta 'body language' Lady M, Tuan R pun mempelawa Lady M masuk ke rumah dan disuruhnya duduk di ruang tamu. Ruang tamunya cantik. dihiasi dengan perhiasan yang dibawa dari luar negara dengan sofanya yang selesa. Lady M belum pernah melihat perhiasan yang secantik begitu.

Lady M:  Ada apa-apa barang yang tuan hendak buang?

Tuan R:  Saya tidak ada barang hendak dibuang. Saya sayang barang saya tetapi barang isteri saya banyak hendak dibuang. Macam-macam ada.

Lady M:  Oh, tuan beristeri. Mana isteri tuan? Boleh kenalkan saya?

Tuan R:  Saya sudah sepuluh tahun berkahwin. Isteri saya sekarang pergi shopping sebab kami ada function. Biasanya lepas shopping dia dengan bibik ke karoke. Itulah hobby dia. Yang jadi mangsa bibik, kena ikut kerenah dia.

Lady M:  Apa-apa barang yang tuan hendak buang?

Tuan R:  Sekejap. (Dia masuk ke dalam dan keluar semula tidak beberapa minit) Ini dua pasang kasut yang isteri saya tidak suka. Saya beli di Amsterdam semasa kami berbulan madu. Dia hanya pakai sekali sahaja itu pun semasa function. Kasut yang lain banyak lagi tetapi saya tidak tahu samada dia hendak buang atau tidak. Ambillah.

Lady M:  Terima kasih tuan. Cantik. (dia mencuba kasut itu) Kasut ini tidak sesuai di kaki saya. Ada lagi barang lain yang hendak dibuang seperti pakaian?

Tuan R:  Sekejap. (Dia masuk ke dalam dan keluar semula tidak beberapa minit.) Ini ada lima belas pasang pakaian. Isteri saya tidak muat sebab sudah longgar. Sekarang dia sudah kurus. Dia menjadi kurus sebab terikut-ikut kawan-kawan dia yang semuanya macam tiang lampu. Ambillah. Pakaian ini kami beli di London, di Paris, di Dhubai. Yang lain dibeli di Bandung.

Lady M:  Terima kasih tuan. Cantiknya. Untung mereka yg terimanya nanti. Ada lagi barang yang isteri tuan hendak buang?

Tuan R: Saya ada se buah tilam tebal, king size. Kemas buatannya. Saya tempah dari orang kampung. Tilam itu belum pernah diguna sebab isteri saya tidak suka kerana isinya kekabu.

Lady R:  Oh, kereta saya tentu tidak muat. Barang yang lain tuan, seperti baju kanak-kanak?

Tuan R:  Rumah kami tidak pernah ada anak.

Lady M:  Oh, itu yang sangat-sangat saya perlu. Andainya ada kebakaran rumah, anak-anak yang perlu diutamakan. Pinggan manggkuk ada tidak yang tuan hendak buang?

Tuan R:  Pinggan manggkok memang banyak, berkotak-kotak. Tetapi saya tidak tahu samada isteri saya hendak atau tidak sebab sejak beli masih tersimpan di kotak.

Gambar hiasan: Nur Humaira Sofea

Sementara itu isteri Tuan R (dipanggil Mrs R) selesai membeli pakaian dan alat makeup untuk diguna pada hari keramaian nanti. Kali ini Mrs R tidak menuju ke karoke sebaliknya singgah di warung cendol. Selepas minum dan makan rojak Mrs R bersama bibik terus ke rumah. Sebaik sahaja dia masuk ke dalam, dia terperanjat kerana ternampak pakaian dan kasut berada di sofa. Mrs R bertanya kepada suaminya yang sedang bertuala kenapa pakaian-pakaian itu berada di sofa.

Tuan R:  Some one came asking for those. I gave them to her.

Mrs R:  What, You gave them to herrr? Where is that animal?

Tuan R:  She's in the bath room.

Mrs R: You better tell me everything, what else did you give? I want you to hide nothing from me. Selalunya awak bercakap benar and this time I want you to do the same. 

Tuan R:  Semasa dia hendak balik tadi saya hantar dia ke pagar. Pagar menjadi saksi. Tanyalah pagar itu. Sebelum saya buka pagar dia terharu, mungkin pagar itu dengar. Katanya ini percubaan pertama untuk kemanusiaan dan pertama kali berjaya mengumpul. Dia mendakap saya, berkata, "Terima kasih kerana ikhlas memberi barang yang berharga untuk membantu mereka yang susah." Dia melepaskan dakapan lalu berkata, "Berilah kepada saya barang yang isteri abang sudah tidak gunakan lagi?"

Wahai pembaca yang bijak sana, begitulah ceritanya. Sebelum komen dibuat, ingin saya maklumkan iaitu coretan di atas hanyalah cerita rekaan dan tiada kaitan dengan pembaca, bukan pembaca dan juga penulis. Andainya coretan ini difikirkan dapat membantu yang lain, forward-kan-lah.

(This is our site and the stories belong to us. Everyone has a story to tell and in sharing we find healing. I expect this story will give hope a good chance to grow in your hearts. Your wisdom and judgment are as good as mine.)©

When a man loves a woman 

Penulis tidak bertanggong-jawab terhadap komen yang menyalahi undang-undang, menyentuh sentimen agama dan kaum serta individu. Segala risiko akibat ulasan atau komen yang disiarkan adalah menjadi tanggungjawab pengulas sendiri.

Semua gambar dan video dalam tulisan ini tiada kaitan dengan cerita, semata-mata hiasan.

Tuesday, 17 January 2017

CAN YOU KEEP MY SECRET PLEASE!


We are the funny people who cannot distinguish what personal is too personal. You may laugh at this but others may look it seriously. I bet you that many agree with me that spouses arguing online is a serious matter. Some exposed almost everything for the reason to capture attention thus a few marriages failed.

Sharing stories at times are sometimes necessary but bad mouthing will break the relationship as they are not as magical as they seemed. It is better to stop doing it forever and give a second chance at happinesss.


Tuan Mohd Rosli, wife and daughter Nur Atiqah (left) at Big Ben, London

A friend of mine Tuan Mohd Rosli when asked, told me that one of his marriage recipes which i guess everyone should follow said, "0ur relationship is filled with laughters from the beginning. Yes, from the start and this does not mean that I have captured the best girl in town but the lasting of our laughters are due to both of us who chosed to look beyond the imperfections in us."

There are situations when revealing parts of their identites or secrets would do them more harm than good. It is an unhealthy action revealling all behind-the-scene stories of their spouses when people close to them such as the in-laws, would not accept it.

Well, I too write about personal matters, but the amount of personal facts I provide are managed cautiously and I sometimes do write more on my affairs but never share something that is secret. I write what I like to share as long as I am aware of what I am telling and I know how to approach my well-mannered readers well. I always have in mind that I have two types of secrets and they are the one that I want to keep by myself and the other one I do not have the gut to let it out.

Due to the fact that I want to make my communications as lively as possible (with some limitations) by sharing a bit of my experiences, such communication with readers is necessary as to give them some feelings of friendliness. 

No matter what it is, my private life is private and I am happy when it is private as my privacy is mine. Whenever I am writing, I always be mindful of the four things surrounding me regarding my life and they are: public, confidential, private, and secret.

Well readers, are you holding on to some secrets and if you do, please tell us in the comments below the reasons you are holding them.

(This site is our site and the stories belong to us. Everyone has a story to tell and in sharing we find healing. I expect this story will give hope a good chance to grow in your heart. Your wisdom and judgement are as good as mine.)

Playing For Change, La Bamba

Penulis tidak bertanggongjawab terhadap komen yang menyalahi undang-undang, menyentuh sentimen kaum dan agama serta individu. Segala risiko akibat ulasan yang diterbitkan menjadi tanggong-jawab pengulas sendiri.

Friday, 13 January 2017

KENAPALAH DIDEDAHKAN DIA PUNYA? DEDAHKAN AWAK PUNYALAH.



Farzana (Jan 13, 2017) at Ceremonial Opening of The Legal Year (MALAYSIA) 2017 


Terdapat beberapa blogger menulis begini, "Mohon maaf kerana lama tidak menulis." Perlukah kita memohon maaf bila lama tidak menulis? Adakah pembaca sekelian yang menyuruh kita menulis atau kita sendiri yang suka menulis? Kalau kita yang sendiri ingin menulis kenapa pula kita hendak memohon maaf kepada pembaca?

Kita ini terlalu sangat berbudi bahasa hingga kita memohon maaf terhadap kesalahan yang tidak kita lakukan. Adakah kita hendak menunjukkan yang kita ini orang yang berperkerti tinggi atau disebabkan kita kurang keupayaan untuk membuka permulaan suatu perbicaraan yang mudah? 

Orang kita memang berperkerti tinggi. Cuba kita perhatikan situasi begini. Apabila kita terima satu gambar melalui applikasi Whatsapp dari se orang kawan, kita pun kongsi gambar tersebut dengan rakan yang lain dan di bawah gambar itu kita catatkan satu nota bertulis, "Terima kasih."

Perlukah kita berterima kasih kepada orang yang menerima sesuatu pemberian yang dia tidak minta dan kita belum tahu samada dia suka atau tidak dengan pemberian kita itu? Di sini kita berperwatakan baik tetapi tidak kena pada tempatnya. Tidak kena tempat pun tidak mengapalah asalkan ianya bukan menjadi satu kesalahan, tambahan pula budi bahasa itu amalan kita.

Internet sebenarnya merupakan satu tempat pencarian kerana hampir segala-galanya yang kita cari ada di situ. Kita boleh mendapat rakan, mencari maklumat, mengejar imbuhan, mencari pengaruh, mendapat ilmu dan macam-macam lagi samada perkara positif atau negatif yang kita cari. Harap-harap digunalah dengan tujuan baik.

Adakah perkara berikut ini merupakan suatu perkara yang baik: andainya kita menceritakan perselisihan faham antara suami dan isteri melalui Facebook, Whatsap, Twiter hinggakan kita sanggup buat printscreen pertengkaran kita untuk tuntunan umum. Adakah ini merupakan suatu perkara yang baik. Memang ada yang lakukan begitu. Apakah yang kita dapat dengan melakukan demikian? Dapat kepuasan mungkin, berserta dengan satu kemegahan diri, konon.

Se elok-eloknya kegiatan harian kita terutama berkaitan hal rumah tangga janganlah dikongsi di sini kerana banyak perkara negatif akan timbul dari akibatnya dan ibu bapa dengan tidak secara langsung turut merasa malu.

Telah ada isteri yang menulis di Facebook menyatakan suami sudah tidak suka makan makanan masakan di rumah. Aduh, itu pun nak dijadikan tuntunan umum. Malulah sikit dengan anak-anak kamu. 

Tidak kurang juga ada yang menceritakan tentang kegiatan se harian mereka. Perlukah pembaca diberi tahu perkara-perkara begitu termasuk pergi membeli sayur di pasar? Lainlah kalau dia bercerita di pasar tadi, dia bertemu dengan harimau sedang menonggeng di tangga pasar sebab sakit gigi. Kalau setakat cerita biasa saya rasa tak perlulah dikongsi di alam maya.

Menulis untuk entri sendiri adalah hak penulis dan tulislah apa-apa asalkan bahagia.

Sekian, di akhir entry ini saya ingin bertanya, perlukah saya mengucap terima kasih kepada pembaca?

(This is our site and the stories belong to us. Everyone has a story to tell and in sharing we find healing. I expext this story will give hope a good chance to grow in your hearts. Your wisdom and judgment are as good as mine.)

I love you mama

Penulis tidak bertanggong-jawab terhadap komen yang menyalahi undang-undang, menyentuh sentimen kaum dan agama serta individu. Segala risiko akibat ulasan yang disiarkan menjadi tanggong-jawab pengulas sendiri.

Semua gambar dan video dalam entri ini tiada kaitan dengan cerita dan ianya semata-mata hiasan.










Friday, 6 January 2017

JANGAN SENYUM TERLALU LAMA WALAUPUN MENAMBAH KECANTIKAN, THEN SMILE IS JUST TEETH


Let me go straight to my writing by asking you about the beauty of our Malaysian girls. What is the most attractive about our girls' faces?

I do not like to write even short introductions for my entries and whenever i write, I try to write no introductions at all as introductions are just school leftover stuff. I am by no means an expert on blogging thus I advise you not to duplicate my style.

Coming back to my question and the answer is everything; the eyes, the cheeks, the lips, the nose, the hijab, the smiling ways, the cheeky looks, especially when she is trying to be innocent and many, many more.

I unquestionably like a girl's expressions. Any girl's face is more attractive when she is expressive. A mature minded girl would reveal her mind through her expression which becomes the most attractive part of her face. Don't you think so?

A girl’s eyes attract me the most. Nothing is more killing than a girl's eyes and the pleasing of her eyes not only catches anybody's attention it also correspondingly enough to take my breath away.

Faizan of Malaysia posing with a S. Korean in Kyoto for readers

I still remember talking to a girl two weeks ago and while looking directly into her eyes, not a single minute I moved my eyes away from her and my special intrest that I will never forget forever was the way she pushed my chin away saying, “don't gaze at me". I loved the moment.

It seems that I know more about a girl's beauty but incidently why am I still single? Well, I am a mature man who wants assertive, mature, self confident girl. I do not approach a girl as someone who knows what he is thinking by guessing what is in her mind.

Another and most likely to be the best reason can be that I am just not ready to put myself out there and I am wise enough to wait instead of wasting someones else's time for my own favour.

I would never take a girl out for a social appointment who cannot say if she is interested in me or otherwise, further more I do not have a great intrest to read body language even I am good at it. I like to use what nature gives me as an important gift; words.

Does beauty exist or girls are beautiful because we say they are? Malaysian girls are definitely beautiful.

When do most of you girls feel beautiful? Let me tell you that you are more beautiful when you are happy and you are most beautiful when you are confident doing something that is kind and loving, something that does not necessarily have to do with your face. I cannot make you beautiful and it is not anyone else’s responsibility to make you feel beautiful; it is the inner you.

(This site is our site and the stories belong to us. Everyone has a story to tell and in sharing we find healing. I expect this story will give hope a good chance to grow in your hearts. Your wisdom and judgment are as good as mine.)©

What say you?

Penulis tidak bertanggong-jawab terhadap komen yang menyalahi undang-undang, menyentuh sentimen agama dan kaum serta individu. Segala risiko akibat ulasan atau  komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengulas.

Tuesday, 3 January 2017

TAMAN BAMBOO ARSHIYAMA MENGGAMIT KEMBALI


Di bawah ini sedikit sambungan berkenaan percutian saya yang diminta oleh beberapa pembaca.

Hari itu Rabu Disember 21, 2016. Pada tengah harinya, Maiko rakan yang banyak membantu semasa saya di 0saka datang menjemput saya untuk makan tengah hari di Muslim restaurant di Arashiyama, Kyoto. Kami sampai di situ hampir pukul tiga petang waktu Jepun.

Saya dapati tempatnya sungguh cantik. Sebahagian bandarnya menghadap se batang sungai lebar yang mengalirkan air jernih. Keseluruhan tebingnya ditembokkan dengan batu konkrik yang menambah kecantikannya. Jelas kelihatan ianya dijaga dengan sempurna. Kelihatan banjaran Gunung Arashiyama (Bererti ribut) yang masih aktif jauh dari pandangan di hulu sungai. Sungai yang direntangi dengan sebuah jambatan yang dipanggil jambatan Togetsu-kyo.

Banjaran Gunung  Arashiyama 

Pada mulanya saya bercadang mengajak Maiko duduk di bangku yang dibuat dari batu yang disediakan di tepi sungai itu tetapi saya membatalkan hasrat kerana tidak kelihatan se orang pun duduk di situ. Suhu di situ menyejukkan.

Kami masuk ke restauran Arashiyama Yoshia, bertutup yang menyediakan makanan Islam. Kelihatan di dalam kedai itu berbeza sangat dengan restoran di Malaysia. Di dalam kedai itu terdapat bilik-bilik berasingan untuk pelanggan. Pintu biliknya dibuka dengan cara menarik (sliding) ke kiri atau ke kanan hingga menyentuh dinding yg lagi satu.

Kami membuka kasut untuk masuk ke situ. Mejanya yang hanya setinggi 20 inci tidak mempunyai kain meja dan dengan itu urat-urat kayu nyata kelihatan walaupun telah disapu dengan vanish. Kami duduk bersila bertentangan.

Maiko memesan makanan. Chef memaklumkan makanan akan dihidang dalam masa 45 minit. Saya rasa menunggu selama 45 minit bukannya menjadi keberatan kerana Maiko menceriakan.

Seperti yang saya nyatakan di entry yang lepas, Maiko merupakan se orang perempuan muda yang cantik, berhemah dengan penampilan yang menarik dan bahasa yang tinggi. Di bawah ini contoh dialog yang saya petik dari entry saya yang menunjukkan ketinggian adabnya:

SAYA:  Mature is best for you but you are too young for anyone. What will your friends think?

MAIKO:  I don't think what others think about me......

Begitulah cara Maiko menjawab yang bermaksud, "Saya tidak fikirkan apa orang lain akan fikirkan tentang saya....." Andainya saya yang menjawab sudah tentu saya berkata begini, "Saya peduli apa dengan fikiran orang lain......"

Semasa kami makan Maiko bertanyakan tentang status perkahwinan saya tetapi cara pertanyaannya amat menajubkan. Katanya, "If you are thinking about travelling again please consider 0saka and bring your beloved along if any, because 0saka is a nice place for the second honey moon."

Saya kagum cara dia bertanya. Pertanyaannya perlu dijawab dan respons saya, "She is no longer with me. She has moved to a better place with the angels."

"I can't imagine how you're feeling right now and I don't pretend to know the loss that you're experiencing. Please know that you're not alone and I'm just a friend you can share with," sambungnya.

Maiko menunjukkan simpati. "There is no hurting, no suffering, and no pain in Heaven. While you grieve her loss, please be comforted by the fact that she is in a far better place now."

Saya kagum dengan kata-kata itu. Maiko diam. Lama juga dia diam yang membuat saya kurang selesa. Saya membuka ruang bicara semula dengan berkata, "When I'm searching for the special one for life it’s always good to have an image of what she should be like. I can't think about it because what women want from a man is what I am trying to learn."

Maiko memandang saya dan dia tau yang saya akan berkata seterusnya.

SAYA:  Maiko, what do you look in a man?

Maiko menyambung, "The Eyes. These cannot be faked. It can make me feel tongue-tied. The eyes tell of a person."

SAYA:  You know that my guessing is always right and this means you didn't fully answer mine.

MAIKO:  Well, The quality that I find attractive in a man has nothing to do with his look, body, age,  nationality or wealth.

Wah, nampaknya saya berada dalam kategory itu. Tidak mungkin saya yang dimaksudkan kerana saya tau selera dan situwasi dia.

Sejak hari pertama bersama Maiko saya lebih membiarkan dia berkata-kata.  Saya kerap diam disebabkan saya lebih selesa mendengar kata-kata dia yang berhemah dan terus menghadam satu persatu setiap patah perkataannya melainkan apabila dia senyap terlalu lama.

Maiko menyambung, "A man that sits across the table from me and listen to every word what I say as if they were the most interesting words that he has ever heard will steal my heart away."

SAYA:  Oh. You are more than mature.

MAIKO:  Men tend to monopolize conversations. 

Saya berkata di hati, "Adakah itu aku?"

MAIKO:  Man are very clever at getting what they want especially by showing sympathies. There is nothing like a man not only wants to tell me about himself but also wants to learn about me, my life and interests. Understanding the art of listening to me is by far the sexiest trait a man can have. Unfortunately I have only met one man who is the true master. That's my up-hill task. I'am sorry, I can't name him Adam.

Sekali lagi saya berkata di hati, "Adakah itu aku?"

Se Bahgian dari Lorong Di Arashiyama Bamboo Forest 

Kami tinggalkan restoran itu pada pukul lima petang dan berjalan kaki hampir 45 minit perlahan-lahan menuju ke satu taman buluh yang di panggil, Arashiyama Bamboo Forest. Kami tiba di situ hampir jam 6, tetapi di Jepun waktu itu se olah-olah gelapanya sudah melebihi pukul 10 malam di Malaysia. 

Cantik sungguh pemandangannya, dengan sinaran lampu yang sengaja dinyalakan semata-mata untuk pelawat yang tidak berkesempatan datang di siang hari. Kawasannya luas dan terdapat ratusan atau mungkin hampir seribu manusia berkunjung pada waktu itu.  

Kami meninggalkan taman buluh pada pukul 8 malam. Di stesyen keretapi yang berhampiran kami berpisah menghala ke penginapan masing-masing yang berlainan haluan. 

Di sebelah malamnya di waktu hampir saya melelapkan mata satu pesanan watsapp diterima:

MAIKO: I want to let you know that if you need anything, you are welcomed to come over whenever you have the time. It's my pleasure.

Kekeliruan sering terjadi. (hiasan)

(This site is our site and the stories belong to us. Everyone has a story to tell and in sharing we find healing. I expect this story will give hope a good chance to grow in your hearts. Your wisdom and judgment are as good as mine.)©


The lyric loved by my late Zee

Penulis tidak bertanggong-jawab terhadap komen yang menyalahi undang-undang, menyentuh sentimen agama dan kaum serta individu. Segala risiko akibat ulasan atau  komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengulas.

Sunday, 1 January 2017

HAVE YOU SEEN A HEALTHY RECIPE?


I always see the following words either online or on printed materials, "healty food." Oh my God, I never knew the food is healthy.  

I found a set of words that was complete in itself but couldn't remember where I read it that sounded;  "Try out inspirational healthy dishes from puddings to pies".

To be truthfull, I am not even sure whether the word 'healthy' was a proper adjective to describe the noun dishes of puddings and pies. In my understanding, the sentence shows that the puddings are healthy thus it can play games, doing things as you and me do and still living.

I understand that if something is beneficial to our health, it is healthful. This would mean that we are eating healthful food, rather than healthy puddings.

It's my understanding that the word healthy something or someone is enjoying good health. So unless the food have not led a healthful lifestyle, they cannot be considered healthy. Do you notice my argument?

I would be intrested in your feedback.

It completes your total health. Click to view. 

(This site is our site and the stories belong to us. Everyone has a story to tell and in sharing we find healing. I expect this story will give hope a good chance to grow in your hearts. Your wisdom and judgment are as good as mine.)©


Penulis tidak bertanggong-jawab terhadap komen yang menyalahi undang-undang, menyentuh sentimen agama dan kaum serta individu. Segala risiko akibat ulasan atau komen yang disiarkan menjadi pengulas sendiri.

Semua gambar dan video dalam tulisan ini tiada kaitan dengan cerita, semata-mata hiasan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...