Friday, 27 April 2018

MINDA KITA MASIH BERTAHAP LUMPUR

Terdapat pemandu2 duduk di dalam kereta dengan injin kereta masih hidup.

1. Apa ni. Ada masalah ke?

Masalahnya kereta2 tu berada di bas stand. Ramai manusia sedang tunggu bas.

2. So, mana datang masalah? Biarlah dia tunggu bas.

Masalahnya bila injin kereta hidup, eksos mengeluarkan asap. Bukan dari satu kereta. Kalau injin kotor, asap lebih kotor. Manusia berdiri di situ sedut asap masuk ke paru2. Asap rosakkan paru2. Paru2 rosak boleh cepat mati.

Cer-se sekali kamu pergi ke Shah Alam. Perhatikan kat bas stand depan Pusat Perubatan KPJ. Boleh dikatakan sentiasa ada pemandu sedang tunggu di situ. Injin kereta masih hidup.

(This site is our's and all stories belong to us.  Everyone has a story to tell and in sharing we find healing. I expect this story will give hope a good chance to grow in your hearts. Your wisdom and stories are as good as mine.)©

Semua komen tidak akan dipadam. Sendiri komen harap bertanggongjawab. Video dan gambar dalam tulisan ini semata-mata hiasan

20 comments:

  1. selalunya kalau enjin hidup tapi tak gerak kan kereta selama beberapa jam juga akan menghabiskan minyak kereta secara perlahan - lahan.

    pembaziran yang tak berapa nak rasa tapi dalam kategori membazir juga.

    wallahualam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pemandu macm tu dia tak fakir semua tu. Janji dia selesa. Orang lain atau duit habis dia tak peduli. Thnks.

      Delete
  2. memang banyak pemandu yang mementingkan diri sendiri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya setuju. Tapi yg ketara sangat, yg pernah saya jumpa, depan hospital kpj shah alam. Selain dari teksi, husband tunggu wife. Kereta Tunggu pesakit luar pun ramai. Semua injin kereta hidup. Thnks tuan.

      Delete
  3. Saya setuju. Tapi yg ketara sangat, yg oernah saya saya jumpa, depan hospital kpj shah alam. Selain dari teksi, husband tunggu wife. Kereta Tunggu pesakit luar pun ramai. Thnks tuan.

    ReplyDelete
  4. Kita yang di luar menghidu asap kereta, jika ada pula orang berdekatan merorokok sungguh tak patut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang ada kat bus stand tu orang merokok. Asap kereta lagi kita sedut. Mereka semua orang yg minda letak kat lutut. Thnks.

      Delete
  5. Cuba pergi kat ktm shah alam tu.. lagi sakit hati kita ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yer ker? Saya tak lalu situ. Nanti satu hri nak tengok jugak. Boleh jadi tulisan blog. Thnks Aisya.

      Delete
  6. Maaf dulu ye. Cuaca selalunya amat panas. Anak OKU Autism saya 11 tahun, tak tahan panas, akan tantrum. terpaksa on aircond kalau sedang menunggu dalam kereta. nak bawak keluar, agak hyperaktif, susah nak kawal, 3, 4 kali hilang kat shoping mall dan sekali hilang dalam masjidil haram. mohon memahami!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf dgn anak oku austim. Semoga Allah mengrahamati hidupnya. Mungkin menunggu begitu tidak dpt dielakkan tetapi bagaiana pula dgn pemandu yg lain. Thanks Puntum.

      Delete
  7. Replies
    1. Memang betul tu tuan. Masih ramai yg pentingkan diri sendiri tak kira dlm apa hal. Thnks.

      Delete
  8. Semoga mereka di beri kesedaran
    Dan prihatin dengan orang lain😊😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harap2 begitulah Nayfatimah. Harap mereka tak pentingkan diri. Thnks

      Delete
  9. Sempena Malaysia baharu ni, doanya rakyat pun semakin berubah. 😍

    ReplyDelete
    Replies
    1. Begitulah yg kita harapkan. Thanks cikgu.

      Delete
  10. Semoga mereka yang mementingkan diri tu diberi kesedaran

    ReplyDelete
  11. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ untuk info selengkapnya.
    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...