Penulis tak perlu akur dengan hujah kamu


Tuesday, 11 July 2017

INI ZAMAN APA?



Se orang nenek berusia 70 tahun berada di dapur kerana menyediakan minumam petang untuk teman lelaki cucunya yang akan singgah di situ tidak berapa lama lagi. Cucu perempuannya sedang berhias di biliknya.

NENEK:  Liz, mari sekejap.

Cucunya datang ke dapur berjumpa neneknya.

CUCU:  Ada apa nenek?

NENEK:  Nenek dah siapkan kuih tiga jenis. Kalau tak cukup nenek buat lagi.

CUCU:  Cukuplah tu nek. Dia bukan nak makan sangat. Dia nak tengok Liz je.

NENEK:  Jangan lupa ViViX.

CUCU:  Dah makanlah tadi. Nak cantik kena makanlah.

NENEK:  Kenapa kamu pakai baju jarang. Nipis pulak. Macam jaring tangkap rama-rama je. Bra pun kamu tak pakai. Mana bra kamu?

CUCU:  Alaa nek. Ni zaman viral. Bukan zaman nenek. Zaman nenek semua bertutup.

Loceng pagar pun berbunyi. Liz belari keluar membuka pintu pagar kerana bf dia sampai. Mereka berbual di situ.

NENEK:  Liz, ajak kawan masuk. Minum bersama nenek. Nenek tunggu ni.

Mereka masuk dan terus ke meja makan. Mereka duduk berhampiran.  Neneknya keluar dari dapur menuju ke meja makan dengan membawa kuih-kuih.

Cucunya terperanjat terus menjerit.

CUCU:  Nenek, kenapa ni? Mana baju nenek? Mana bra nenek?

Nenek tersenyum sambil berkata, "Imi zaman viral."

Entry sebelum ini: Maiko Tiada Teman Untuk Pergi Bercuti (Klik)

Video nostalgia buat nenek

Blog ini memperlawa usahawan untuk beriklan di sini. Nyatakan jenis pengiklanan yang di kehendaki di emai biarlembuyangjadilembu@gmail.com

(This site is our's and all stories belong to us.  Everyone has a story to tell and in sharing we find healing. I expect this story will give hope a good chance to grow in your hearts. Your wisdom and stories are as good as mine.)©

Kamu komen apa saja yang kamu suka dan komen kamu tidak akan dipadam kerana sendiri komen sendiri pikul. Video dan gambar dalam tulisan ini semata-mata hiasan.

64 comments:

  1. Hahaha... alamak nenek pun nak juga...

    ReplyDelete
  2. Hahaha.
    Semata mata hiburan.

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. Tak taulah Mala tapi bukan nenek saya.
      Hahaha.

      Delete
  4. Replies
    1. Jom kita beraya ke rumah nenek tu.
      Hihihi.

      Delete
  5. Saya nak pergi berayalah kat umah nnek tu.

    ReplyDelete
  6. Kisah benar atau rekaan semata2 😁😁😁😁😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi. Rekaanlah umi.
      Saja tulis tu untuk ringankan minda.

      Delete
  7. Biarlah dia
    lagi pun dia dah tak perlu bra lagi.

    ReplyDelete
  8. Replies
    1. Nenek zaman viral lah Fidah.
      Dia tak nak ketinggalan. Hahaha.
      Thnks.

      Delete
  9. Ini namanya nenek modern.. ikut perefaran zaman

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nenek tak nak ketinggalan.
      Lebih hebat dari cucu. Cucu dia sekurabg2nya berbaju tapi dia buang terus.

      Thanks mama.

      Delete
  10. ahaha parah leee nenek pun pakai macam Liz hahaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nenek tu kata zaman viral.
      Hihihi

      Delete
  11. nenek tu berkemban..
    fesyen off-shoulder..hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. a good jangkaan from you. Kurang sangkaan negatif. Berkemban.

      Delete
  12. Nenek tak faham maksud viral.

    Ada unsur saspen

    ReplyDelete
  13. Nenek tak faham maksud viral.

    Ada unsur saspen

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin ada yg berkata, pandangan tuan dalam cerita ni tersasar. Pada saya pulak pandangan tuan juga satu pandangan yg bernas. Seperti juga kita menilai gambar di atas, dari sudut mana yg kita lihat. Dalam cerita ini tuan memandang dari istilah bahasa. Yes, berkemungkinan nenek tu keliru dgn maksud viral. Itu yg berlaku.

      Delete
    2. masing -masing ada cara berfikir yang berbeza bro

      Delete
    3. Memang bertul tu mr hanafi.

      Delete
  14. Risau kalau ada cucu mcm ni,
    Tp lg risau kalau ada nenek sebegitu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti bila ramai nenek dah macam tu, kita tak perlu risau lagi. Nanti kita risah bila ada nenek tak nak buat macam tu. Hihihi. Thanks mrs pip.

      Delete
    2. *nanti kita risau bila ada

      Delete
  15. Replies
    1. Rimas cuaca panas serta dapur panas. Bila saya kawin nanti, saya suruh my wife do as what the grandma did even if it is not a hot day. Kahkahkah.

      Delete
  16. Replies
    1. Raya tahun depan saya nak beraya ke rumah nenek tu. Ada sapa2 nak follow tak.

      Delete
  17. aduhla... sya dh terbayangkan rupe nenek tu... takmo2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tadi saya pun bayangkan tapi bukan nenek tu. Saya Tak boleh beri tau siapa dia yg saya bayangkan. Rahsia.

      Delete
  18. Amboi nenek...tak nak kalah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah,
      Kita selalu salah anggap kat nenek.

      Delete
  19. Adoi gambar hiasan tu takleh blah

    ReplyDelete
  20. Haa..dah pandai cari bahan utk jadikan topik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi cerita saya tak sehabat entry Ainim. Tengoklah semua entry saya sebelum ni, entah apa2.

      Delete
  21. Replies
    1. Hahaha.
      Nenek menyahut cabaran mi!!inium.

      Delete
  22. Hahhaha... hebat nenek ni dia makan Vivix tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha.
      Mungkin iklan vivix terlalu banyak

      Delete
  23. Duh! Nenek ni sarcastik ke apa😂

    ReplyDelete
  24. Haha tersenyum lagi mama baca post ni

    ReplyDelete
  25. betul skrg zaman viral dan senang dpt dosa free kalau info tak betul. baik lihat dan ignore

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya setuju tu nina. Kita mudah dapat dosa dgn mengviralkan berita yg tak sahih. Terutama kat watsap.

      Saya memang tak share kalau saya belum pecaya cerita yg fren forward.

      Delete
  26. wahaha nenek pun sama naik, pun nak berzaman viral jgak. hambik kau cucu. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. Nenek zaman viral. Nasib baik dia tanggalkan baju dgn bra. Yg lain masih ada. Kalau tak, bertambah viral lah nenek tu.

      Delete
  27. Wah nenek pun ikut perkembangan semasa.. up to date betul laa nenek.. hehehe..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...