Friday, 29 January 2021

MALAYSIA PERLU CARI PELAPIS SEKARANG

Kamu yg masih muda. Kamulah harapan mlysia. Kita jngn bergantung lgi dgn orang tua. Jngan harapkan yg tua. Antaranya merekalah yg mengkucar-kacirkan suasana sekarang. 

Kamulah yg dicari untuk hilangkan kebimbangan kmi. 

Wahai sahabat yg muda terang tangtang. Dengar sini. Tak ada benda yg mudah di dunia. Tak ada benda yg percuma wktu ini. Klau kejayaan yg kmu kejar, kamu terpaksa bayar dgn tenaga serta masa.

Aku dah bayar dgn tenaga, dgn masa serta dngan kesetiaan. Aku bernasib baik tpi nasib bukannya dtang bergolek. Aku bertungkus lumus lebih dri sahabat2 serezki aku. Hri2 aku kerja keras. Hari2 aku berfikir keras.

Setiap hri aku lewat ke kamar tido. Hri2 aku kluar awal dri bilik tido. Aku travel ke luar, sana sini untk kumpul pengalaman serta belajar dri yg sanggup membantu. Pastinya dri mereka yg arif di bidang yg aku suka.

Sebelom ni idup aku tak ada yg mudah. Tak ada jln pintas. Minda perlu aku ubah. Kena berfikir cara lain. Bertindak lain dri rakan2 laen. 

Kerap surbodinate aku datang dgn idea, "Boss, yg ini bagus. mudah untuk dicapai."

Aku tak setuju. Alasannya benda mudah. Klau mudah, elok jngan fikir. Tak perlu rancang. Aku kata kat dia, "Cuba bawak cadangan. Cadangan yg buat saya bertanya, mcam mna kita nak lakukannya. Lepas tu baru kita kerja keras. Kerja keras tu sebenarnya latihan untuk kmu."

Sahabat2 fb aku yg mentah, yg baru graduate. Pengalaman kamu kosong. Ilmu kamu masih nipis. Kamu hanya baru nampak dunia tpi blom kenal. Kmu baru mula nak belajar tentang dunia.

Kamu lom tau erti belot. Kamu tak tau erti pepatah tikam belakang. Kamu lom tau erti bodek. Kamu tak tau iaitu kesetian bukan semua dibalas dgn kesetian. Dan kamu tak tau bukan semua berserban itu jujur.

Wahai sahabat muda ku, carilah kerja. Carilah boss yg baik. Boss yg sanggup mendisplinkan kamu itulah boss yg baik. Jngan kerja kerna duit. Jngan kerja kerana boss. Kerja untuk mematangkan minda. Minda yg matang tak mengharu-birukan negara. Minda yg matang tak mudah nyanyok. Minda yg matang tak gila kuasa.

Kerjalah untuk kebahgiaan. Beri tumpuan pada kerja tpi jngan lupa bersosial. Jngan lupa bermain dan bersantai. Jangan ketepikan kawan2. Akhirnya jngan abaikan ibubapa di kmpong atau di mana mereka berada.

Good night sahabat.

(This site is our's and all stories belong to us.  Everyone has a story to tell and in sharing we find healing. I expect this story will give hope a good chance to grow in your hearts. Your wisdom and stories are as good as mine.)©

Semua komen tidak akan dipadam. Sendiri komen harap sendiri bertanggungjawab. Video dan gambar dalam entry ini semata-mata hiasan.



1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...