Friday, 15 December 2017

PAPAN KENYATAAN DI HENTIAN SEBELAH LEBUHRAYA




Gambar di atas: Papan kenyataan di hentian sebelah Behrang di lebuhraya Plus dari utara ke selatan. (Disember 12, 2017)

Papan kenyataan ditulis dalam dua bahagian.

Perhatikan tulisan di bahagian pertama di perenggan yang ke enam di papan kenyataan tersebut:

"THE MANAGEMENT SHALL BE ENTITLED TO CLAIM FROM THE VEHICLE OWNER"

Adakah kita sudah tidak ada lagi perkataan Melayu yang boleh mengganti ayat Inggeris di atas?


(This site is our's and all stories belong to us.  Everyone has a story to tell and in sharing we find healing. I expect this story will give hope a good chance to grow in your hearts. Your wisdom and stories are as good as mine.)©

Semua komen tidak akan dipadam. Sendiri komen harap bertanggongjawab. Video dan gambar dalam tulisan ini semata-mata hiasan.

22 comments:

  1. Ini tanahairku yang tercinta..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tiada siapa yg ambil peduli sebelum ni.
      Thanks.

      Delete
  2. Betul tu encik adam.. Tiada siapa pun yang peduli mengenai bahasa Melayu.. Tidak ada penegasan dan penekanan pun mengenai bahasa Melayu.. Sebab itu semua orang buat tak tahu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pelik kan? Even iran plus dg bos mereka pun buat tak tau bahasa yg bercampur campur tu. Thnks.

      Delete
  3. Di mana terletaknya kedudukan bahasa kita yg sebenar?

    ReplyDelete
  4. Negara meminggirkan bahasanya sendiri...kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg peliknya pehak pengurusan takkan tak tau papan kenyataan tu.

      Delete
  5. Jangan melayu hilang di dunia sudah... 😭

    ReplyDelete
  6. Oh Malaysiaku.
    Tulisan jawi dah lama hilang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ramai guru pun dah tak tau baca tulisan jawi. Menulis lagi lah tak tau.

      Delete
  7. err.. Serba salah nak jawab soalan ni sebab diri sendiri pun menulis dalam bi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Menulis dlm bi saya rasa ok tapi papan kenyataan ni menggambarkan juga kedaulatan bahasa kita.

      Terpampang menunjukkan kita tak ada perkataan melayu di situ. Ok tak pandangan saya ni. Hihihi. Terima kasih Flavnes

      Delete
  8. Assalamualaikum.salam perkenalan.wah..bagus ni..kalau x mmg ramai yg x perasan....patutnya kita memartabatkan bahasa melayu dan memperkasakan bahasa inggeris.agaknya dah x jumpa ayat dlm bah melayu dah kot utk ayat tu hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikummussalam. Memang betul apa yg tuan kata. Saya setuju sangat.
      Thanks.

      Delete
  9. Waalaikummussalam. Memang betul apa yg tuan kata. Saya setuju sangat.
    Thanks.

    ReplyDelete
  10. Memang kedua2 Bahasa Sama penting tapi utamakanlah Bahasa Kita sendiri

    ReplyDelete
  11. terlupa nak terjemah kot..PLUS pun tak check..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Nohas. Management plus tak check. Kalau dah check gambar papan kenyataan tu tak masuk blog ni.

      Delete
  12. Betul tu Nohas. Management plus tak check. Kalau dah check gambar papan kenyataan tu tak masuk blog ni.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...