Penulis tak perlu akur dengan hujah kamu


Monday, 5 December 2016

MERANTAULAH SEJAUH-JAUH YANG MUNGKIN UNTUK MENCARI KETENANGAN DAN AKHIRNYA KETENANGAN YANG DICARI DIJUMPAI TERSEMBUNYI DI DALAM HATI.


My journey is to see other places, to meet other humans and to seek other souls.



Pembaca yang bijaksana, pada hujung minggu ini besar kemungkinan saya tidak dapat menulis seperti biasa kerana saya pada 5 Dis, 2016 berada di negeri Matahari Terbit dan akan pulang ke tanah air yang dicintai pada Disember 23, 2016. Inn-sya-allah.

Di sebelah Petang 5 Dis. 2016      (My Location 5 December, 2016)         Sekarang                            


Untuk tidak mengosongkan blog pada setiap minggu, kali ini saya kongsikan dengan pembaca sedikit gambar berisi kata-kata dari saya yang mungkin boleh dijadikan renungan kita bersama. Renung-renungkanlah.


Semasa di sini nanti, saya cuba untuk buat satu entry kalau berkesempatan. Kepada pembaca yang saya hormati di mana-mana jua berada, harap jaga diri dan ingatlah Allah. Bukan semua orang tau tentang kamu dan percayalah, kamu bukannya seperti yang difikir oleh orang lain tetapi Allah tau siapa yang sebenarnya kamu. Amin.

Dear readers, this journey will not turn me into a story teller. (Dicatat pada Disember 5, 2016)

KLIK: CINTA BERMULA DI SINI.

(This site is our site and the stories belong to us. Everyone has a story to tell and in sharing we find healing. I expect this story will give hope a good chance to grow in your hearts. Your wisdom and stories are as good as mine.

Ajaklah anak-anak kamu menuntun video ini.

Penulis tidak bertanggong-jawab terhadap komen yang menyalahi undang-undang, menyentuh sentimen agama dan kaum serta individu. Segala risiko akibat ulasan atau  komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengulas sendiri.

120 comments:

  1. Apakah anda tidak takut untuk berada di sebuah negara matahari terbit yang PMnya, Menterinya, Maharajanya, Ketua Hakimnya, Pegawai Kerajaannya, Peguam Negaranya bukan orang Melayu dan Islam (?)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Morning tuan,

      Di Jepun segala2nya berkualiti termasuk budayanya. Se orang anak jepun belasan tahun pernah tinggal dgn keluarga kami: bahasanya, adabnya serta kebersihannya jauh mengatasi kita.

      Budaya samseng tak tertulis pun di muka dia. Jepun yg saya tau tidak biadab kepada orang tua.

      Delete
    2. Terfikir bagaimana agaknya cara mereka mendidik anak2 mereka agar tidak biada kepada orang tua.. Serta kebersihan.

      Cerita ttg kebersihan, teringat bekas sampah yang disediakan tetapi.. Tidak digunakan. Bekas sampah yang masih banyak ruang untuk di isi, tetapi.. Mereka memilih untuk meletak kan juga sampah di tepi bekas sampah. Sayang...

      Delete
    3. Hormat kat orang tua memang budaya orang jepun. Kalau tak silap saya se tiap 15 sepetember dinamaka hari orang tua. Hari tu cuti untuk jepun. Nanti saya tanya faktar tu sendiri dgn orang jepun.

      Delete
  2. Selamat bercuti, bak kata pepatah, jauh berjalan, luas permandangan.

    ReplyDelete
  3. Wahh best nya bercuti kat jepun...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Erni,

      Mohon maaf, saya ter-delete your comment di entry saya sebelumnya, ISTERI YANG TIDAK PERNAH MEMBEBEL WALAUPUN .......

      Tidak sengaja. Maaf ye.

      Tolog comment semula kat situ mungkin pembaca nak juga tau.

      Delete
    2. Erni,

      Mohon maaf, saya ter-delete your comment di entry saya sebelumnya, ISTERI YANG TIDAK PERNAH MEMBEBEL WALAUPUN .......

      Tidak sengaja. Maaf ye.

      Tolog comment semula kat situ mungkin pembaca nak juga tau.

      Delete
    3. Tidak sengaja itu dikira ok. Awak pun dah minta maaf.

      Delete
  4. Happy holiday..
    Waahhhh... lama juga holiday
    Beli ole-ole buat kami jgn lupa hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kakzakie,
      0le-ole, no pblm i think. Harap saya tak lupa.

      Delete
    2. Kakzakie,
      0le-ole, no pblm i think. Harap saya tak lupa.

      Delete
    3. Janganlah keychain jadi ole ole.

      Delete
  5. selamat pergi dan selamat kembali moga2 perjalanan dipermudahkan ya adam-san ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anies,
      Saya nak tukar namalah. Best jugak guna nama adam-san kat blog. Nanti saya fikirkan. Thanks.

      Delete
    2. Anies,
      Saya nak tukar namalah. Best jugak guna nama adam-san kat blog. Nanti saya fikirkan. Thanks.

      Delete
  6. happy holiday

    yang jemuran tu. ingatkan ayat jiwang. baru nak terbuai buai di pagi hari.hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mommy,
      Musim hujan ni lagilah ingat kat jemuran. Dia kesejukan.
      Thank u melawat my blog.

      Delete
    2. Mommy,
      Musim hujan ni lagilah ingat kat jemuran. Dia kesejukan.
      Thank u melawat my blog.

      Delete
  7. jepun!!! wahh bestnya.. happy holiday adam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Unni, sebab jengok saya di blog ni.saya baca jugak blog u.

      Delete
  8. Where does the sun rise 1st and set last?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Your question needs a long reply as i hv to mention about the tilting of the earth, the meridian lines (Greenwich 0 degree), the latitude and many more. We know that the Artic Circle has 24 hours of sunlight. So, when can we see the sun rises or sets there?

      In brief: New Zealand is the eastern most of the planet thus it gets the earliest sunlight and the small Pacific Island of Samoa called Cape Mulinu is the most western part of the earth so the sun goes to sleep there.

      Anybody, please, please correct me if i am wrong, please.

      Delete
  9. Selamat merantau tuan. Jauh perjalanan luas pemandangan.

    ReplyDelete
  10. Saya berjalan ni semata mata meluaskan pandangan je. Tak buat pun travellers log sebab dah melambak lambak di internet orang kita buat.

    Thanks eira.

    ReplyDelete
  11. Moga jumpa di sana...saya pi 9 dis balik 22 dis 2016. jumpa jangan lupa tegur.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Inn-sya-allah tuan,
      Saya ada lapang mungkin after 12 disember. saya balik 23 disember, ini perancangan. plan lepas ni nak lepak kat two places, osaka and kyoto. tempat lain lom difikirkan lagi. Apa2 pun kita berhubung di sini dulu kalau2lah berkesempatan berjumpa.

      Delete
    2. 12 & 13 disember, tak ada masa terluang tuan. baru tadi perasan.

      Delete
  12. Perkongsian yg bermanfaat. :) pi jepun buat apa Adam? Melancong ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makan angin je.
      Malaysia kurang angin.

      Delete
  13. saya pun sukakan jepun dari kecil lagi walau tak pernah pergi. bila dengar abang saya yang tinggal kat saba bercerita tentang budaya Jepun, perasaan nak jejakkan kaki ke sana tu membuak-buak. :')

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ainna,
      Budaya dia memang tinggi.
      Komen saya kat atas sekali ada sikit sentuh tentang budaya jepun.

      Terima kasih singgah.

      Delete
  14. quotes tu deep..thanks for sharing

    ReplyDelete
    Replies
    1. When u talked about sharing, the more we share the more we have.
      Terima kasih singgah.

      Delete
  15. Selamat bercuti.
    Selamat pergi dan kembali.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih WP.
      jangan lupa tulis tentang kebun.

      Delete
  16. Reen paling suka baca entry terakhir.. Gambar monyet tu. Reen ni ada satu kelemahan. Iaitu banyak bertanya. Kesian juga kat hubby, kadang die penat nak layan setiap pertanyaan reen yang kadang agak menguji minda dan kesabaran. Heheheee

    Betul juga kan ayat tu.. No wonder hubby prefer pilih jalan mendiamkan diri dari berkata. Looks like i need to keep my mouth silent and not to asked him anything i guest? Lebih2 lg soalan yang serius. Erk... :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bini saya pun dulu kuat bercakap, mungkin kebih kuat dari reen. Saya ok je sebab kalau atau bila dia diam saya rasa macam nak demam.

      Saya biarkan je dia bercakap. Oleh sebab dia suka bercakap hingga saya tak tau samada dia berleter atau bersembang.

      Delete
    2. Bini saya pun dulu kuat bercakap, mungkin kebih kuat dari reen. Saya ok je sebab kalau atau bila dia diam saya rasa macam nak demam.

      Saya biarkan je dia bercakap. Oleh sebab dia suka bercakap hingga saya tak tau samada dia berleter atau bersembang.

      Delete
  17. Jauh perjalanan, luas pemandangan.
    Abeh! duit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya setuju dgn mrs A. Luas pemandangan menghabiskan duit.
      Sebenarnya duit ni bila2 masa nak berkerja untuk kita. Yg silapnya kita berkerja for money.

      thnks mrs A singgah sini. I baca juga yr entry.

      Delete
    2. Pasal status mrs A, saya dah reply kat komen my entry sebelum ni. Hv a look.

      Delete
  18. Waaaa...
    Seronoknyerrrr..
    Nak itot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awk lambat beri tau.
      Thanks singgah.
      Nexa time.

      Delete
  19. Wah, bestnya jalan jauh. Jepun tu.

    Kali pertama singgah sini. Terasa sedih apabila anak kecil itu sudah kehilangan ibunya.

    Terima kasih sudi singgah di blog Sha.

    Ya, Sha jarang menulis. Entri tersebut tidak sempurna kerana suami sudah menunggu di bawah, masa untuk pulang, ambil anak dan nikmati hidup. Sampai sekarang masih tiada mood untuk mengeditnya semula.

    Salam kenal.
    sha-myheart.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih singgah sini.

      Saya komen your entry just now. Sebab saya perasan artikel tu so olah-olah tergantung. Sambunglah. Tak puas baca yg tergantung tu.

      Delete
    2. Terima kasih singgah sini.

      Saya komen your entry just now. Sebab saya perasan artikel tu so olah-olah tergantung. Sambunglah. Tak puas baca yg tergantung tu.

      Delete
    3. Sha my heart,
      Salam kenal jugak.

      Delete
    4. Sha my heart,
      Salam kenal jugak.

      Delete
  20. moga semua berjalan lancar...
    jaga diri di sana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. "Semoga berjalan lancar". Terima kasih.
      U too take care.

      Delete
  21. Siapalah agaknya yg dpt ole ole.

    ReplyDelete
  22. semoga mendapat apa yg dicari dirantau org...jaga diri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pada mulanya tujuan merantau ni saya nak cari ketenangan tapi akhirnya ketenangan yg saya cari dah jumpa. Ada di hati.

      Thanks paridah.

      Delete
  23. Replies
    1. Kualiti travel ni bergantung pada siapa yg kita jumpa, bukan bergantung pada tempatnya.

      Delete
    2. Hurm... kualiti travel bergantung pada siapa yang kita jumpa?

      Bagi Mrs. A pulak tempatnya. Kalau tak pernah pergi mesti pertama kali pergi tu excited dia lain macam.

      Delete
    3. Mrs A,
      Kalau kita tak pernah pergi tempat tu, memang rasa best bila pegi. Mrs A kata betul tu

      Delete
  24. selamat berkelana ke Jepun..negara yg sangat best dilawati..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Nohas. Singgah lah lagi lain kali kat sini. Tadi saya baca entry Nohas. Not bad. Pada saya tulisan u just nice untu suka2 baca. Very clear.

      Tak perasan samada saya komen ke tidak.

      Delete
  25. Assalamualaikum, moga sentiasa di dalam kesihatan yang baik. Saya membalas kunjungan ke blog yang sangat baik pengisiannya. Oh, saudara akan bermusafir ke jepun nanti, wah ia tentunya sesuatu yang menyeronokkan. Moga dipermudahkan setiap urusan di sana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikummussalam.

      Tuan abuikhwan,

      Terimakasih atas doa kesejahteraan dari tuan untuk saya.

      Siang tadi saya singgah di blog tuan. Saya baca entry tuan, tersangat menyentuh perasaan. Berbohong kalau saya kata saya menangis tapi sejujurnya saya terasa sebak selepas membaca nya.

      Saya ada beri ulasan. Ulasan tu memang jujur. Jarang saya membuat ulasan begitu, tuan pun tau kan iaitu ulasan mesti setimpal dgn entri. Kalau entri itu bermaruah seperti nukilan tuan, sudah tentu mendapat ulasan yg iklas.

      Kat bawah ni ulasan yg saya buat di entry tuan tadi. Saya salin semula hanya semata-mata untuk menyedarkan saya tentang kehidupan, juga untuk mengingatkan saya yang kita ni walau pun sempurna tetapi di mata Allah kita lebih banyak buruk dari Haikal.

      Saya berjanji untuk berdoa di mana2 masjid di Jepun sekurang2nya selepas solat fardu untuk kebahgian Haikal. Walau pun tempat bukanlah syarat wajib untuk berdoa tetapi ini merupakan hajat saya.

      Di bawah ini ulasan yg saya catat di entri tuan untuk kesedaran saya sendiri terhadap Haikal yg begitu istimewa:

      "Kesusahan dan kesenangan dunia jangan kita anggap ia satu hukuman. Ubah cara pemerhatian kita melalui kepercayaan dan iman."

      "Tulisan saudara ini begitu istimewa bagi saya begitu juga dgn anak ini. Dia berada di hati saya. Saya hambaNya memohon doa untuk kebaikan dia di dunia dan akhirat. Amin."

      "Great article. Smart truths and good insights."


      Delete
  26. Selamat bermusafir. Doa org musafir tu mustajab.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih azimah.
      Jengok2lah selalu.

      Delete
  27. Semoga selamat pegi dan selamat pulang ye adam..

    Nice sharing..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lea Azleeya,
      I thank you so much.

      Delete
  28. Assalaamu'alaikum wr.wb saudara Adam Ahmad...

    Salam kenal dan terima kasih sudah berkunjung ke blog saya. Mudahan perjalanan di Jepun selamat dalam lidungan Allah dan dapat melihat banyak kebaikan melalui budayanya yang sopan santun. Kita lihat yang positifnya untuk kita teladani. Blog ini menarik dan penuh dengan pesanan. Teruskan berkongsi walau jauh dari bumi Malaysia.

    Salam sejahtera dari Sarikei, Sarawak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih kerana membenarkan saya me ngomen entry saudari tadi. Sebenarnya tak ada isu pun cumah saya yg tak tau nama tu berasal dari mana.

      Saya banyak kali jugak pergi sarawak tapi ke kucing je.

      Delete
  29. Alhamdulillah, mudahan bumi Kuching banyak manfaat untuk dilawati. Harap sudah makan Laksa Sarawak dan Mee Kolok yang terkenal di Sarawak. Jangan lupa lawat Muzium Cina berdekatan Kuching Water Front itu. Itu antara beberapa bangunan yang masih kekal di tebing Sungai Sarawak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mee kolok saya dah makan, lajsa sarawak pun sudah. Waater front to memang saya lepak petang2 sementara tunggu magrib.

      Delete
  30. Bestnya bercuti
    Knor doakan baik2 saje ye...
    Nti kongsilh pglman kat tmpt org ye...

    ReplyDelete
  31. Terima kasih doakan yg baik2.
    Kongsi pengelaman, insyaallah.

    Singgah lah lagi sini.

    ReplyDelete
  32. Bestnya dapat bercuti lama di sana.
    semoga semuanya berjalan dengan lancar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, nampsknya semua brrjalan lancar.
      Tentang best tu bukan kerana cuti, yg bestnya moment yg dinikmati

      Thank u sebab singgah.

      Delete
  33. Jangan lupa ..kt Msia sambut Maliddurrasil hari ni..heeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maulidur Rasul saya ingat hari ni; mengingati untuk memuliakan junjungan besar umat Islam dan sebagai tanda kecintaan kepada Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam.

      Delete
  34. Hi adam , selalu nampak adam singgah blog nadia.

    Terima kasih ye . Nadia dah follow blog Adam juga . =)

    Bestnya dapat ke negara jepun . =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nadiah,
      Terima kasih sudi jengok sini. Saja nak beri tau ni, saya tak mudah nak baca entry blogger kalau tak ada manafaat hasil dari membacanya. So, nadiah fahamlah kenapa saya kerap baca tulisan nadiah.

      See u.

      Delete
    2. I like yr entry bertajuk ALREADY A YEAR ..... AYAH. Saya terasa sebagai se orang anak.

      Delete
  35. Selamat bercuti, kata orang jauh berjalan, luas permandangan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih.
      Saya di Kansai airport sekarang

      Delete
  36. wow syioknyer...kat fb sayapun kawan2 ramai yang merantau mencari pengalaman baru di negeri orang ... tapi yangni gi jepun lamatu... selamat bercuti yer... semoga banyak ilmu bermanfaat diperolehi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat jepun memang lama. Lepas tu ke korea. Insyaallah.

      Delete
  37. Salam Rabu. Menyinggah bila ada kesempatan hari ini. seronok dpat jalan2 tempat org dapat tambah ilmu lagi he3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih singgah sini.
      Singgah lah lagi.
      Jangan segan2

      Delete
  38. bestnya dia pergi osaka. masuk tak USJ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masuk, mungkin masuk satu atau dua hari sebelum balik.

      Delete
  39. eh ada sesetgh lelaki, mereka tak suka perempuan buat konklusi sendiri jadi mereka biarkan kami bertanya..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pada saya semua boleh. Bertanya boleh nak bertanya pun boleh. Kalau tak tanya tak tau.

      Delete
  40. salam..
    no wonder tgok last entri 5hb..yaya bru sempat singgh sini..moga selamat smpai Msia smula..
    bestnyer.. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik yaya,
      Terima kasih singgah. Singgahlah selalu. Tapi minggu ni saya tak buat entri baru. Saya balik 23hb. Lepas tu saya tulis.

      Saya 0saka ni. Baru sampai dari kyoto.

      Delete
  41. wow.. kuat travel nih.. all the best..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pha is,
      Thank q for the wish.
      Saya di 0saka sekarang. Semalam kat kyoto. Kyoto sejuk sangat so pindah sini. Sini pun sejuk, pagi tadi 3 darjah c.

      Delete
  42. Banyak perkongsian yang menarik.

    Pergi Jepun atas urusan kerja ke En. Adam?

    Bestnya dapat merantau ke negara orang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bergantung cara merantau. Kalau kena caranya banyak pengetahuan yg boleh dapat.

      Delete
    2. Faarihin,
      Kat jepun ni saya makan angin je.
      Sambil jalan2.

      Delete
    3. Faarihin,
      Kat jepun ni saya makan angin je.
      Sambil jalan2.

      Delete
  43. kita memerlukan kata kata motivasi untuk santapan rohani setiap hari. tidak gitu?

    ReplyDelete
  44. yang sungguh seronok kalau bercuti ke Jepun..teringin juga ke sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mudah2an tuan kesempatan ke negara Jepun. Insyaalah.

      Delete
  45. so sekarang dah berada di jepun ye
    semoga selamat pergi dan kembali ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye, dah dekat nak balik pun ni.

      Delete
    2. ye, dah dekat nak balik pun ni.

      Delete
  46. Tak buat cerita di jepun ke nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sudah ramai blogger tulis tentang pengambaraan di negeri jepun.

      Delete
  47. Lamanya berada di negara orang..

    ya ketenangan tu datangnya dari dalam diri kita sendiri..apapun dengan mendekatkan diri padaNya salah satu cara dalam mencari ketenangan..

    ReplyDelete
  48. "Apapun dengan mendekatkan diri padaNya salah satu cara dalam mencari ketenangan.."

    Saya suka kata2 tu.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...