Thursday, 29 December 2016

UNTUNG SUDAH NASIB RINDU DI BADAN

Jam di tangan saya sekarang menunjukkan pukul 10 pagi. Tujuh hari yang lepas di waktu tepat begini saya sedang berada di kawasan berlepas lapangan terbang Kansai, 0saka untuk pulang ke tanah air. 

Memandangkan di waktu itu masih ada 30 minit lagi sebelum Gate 13 untuk laluan ke pesawat ditutup, saya sengaja berdiri di situ untuk kali terakhir memerahati keadaan sekeliling.

Tiba-tiba rakan saya yang sentiasa membantu semasa saya di 0saka dan Koyoto hadir. Beliau juga yang menjadi pemandu pelancong kepada saya di sana.

Namanya Maiko. Itu nama panggilannya di rumah. Saya juga memanggil dia dengan panggilan itu. Saya terasa lebih mesra menyebut nama itu dari memanggil namanya yang sebenar kerana kerap terdengar ibu dan bapanya menyebut Maiko. Saya difahamkan nama Maiko adalah merupakan nama popular di Jepun. Ramai wanita di sana yang bernama Maiko berjaya di bidang masing-masing, seperti:

a) Maiko Itai, ratu cantik Jepun

b) Maiko ito, pelakun popular (ramai pelakun film Jepun menggunakan nama Maiko)

c) Maiko Kano, pemain bola tampar handalan

d) Maiko Nakamura, penyanyi popular

e) Maiko Watson (ahli kumpulan pop terkenal Kanada, Sugar Jones) 

f) dan ramai lagi yang saya tidak tahu

Maiko yang baru tiba berdiri di hadapan saya. Dia merupakan se orang wanita muda yang berkerjaya dan cantik dengan penampilan yang menarik. Tutur katanya sentiasa dijaga. Pagi itu dia berpakaian pejabatnya; blaus berwarna putih, blazer dan skirt hitam. Kualiti materialnya terserlah. Terlalu cantik dia di pagi itu.

Saya terkejut dengan kedatangannya sebab sebelumnya dia memberi tahu yang dia akan mempengerusikan satu mesyuarat penting di tempat kerjanya. Se orang yang masih muda telah di beri amanah yang berat oleh korporat besar yang ada rangkaian di setiap pelusuk dunia.

Di dada Maiko tergantung lanyard berwarna merah dan dicetak dengan tulisan warna putih, nama korporat di mana tempat dia menyumbang idea.

MAIKO: How was your night?

SAYA: I couldn't get a good sleep. I woke every hour and at six i left the hotel.  


Selamat tinggal Kasuga

Maiko menghulurkan sebuah beg kertas kepada saya sambil berkata, "This's yours. I appreciate if you are willing to accept mine."

SAYA: (beg yang merupakan cenderahati) Thank you. I'd love to open it now. I'm just too excited too wait. 

Di dalam beg itu ada kotak berisi jam tangan. Jam yang sangat cantik, kelihatan begitu klasik dengan buatan tangan yang kemas oleh Dedegumo yang terkenal di Jepun. Saya kagum dengan hasil buatannya. Seni ciptanya terlalu halus.  Saya menyukainya dan terharu. 

Tidak sedar sedikit air menitis dari mata kerana terlalu gembira. Di dalam hidup saya belum pernah dapat membeli jam demikian. Begitu juga di dalam hidup saya belum pernah menitiskan air mata kerana se buah cenderahati. Maiko mengesat air di pipi saya dengan kertas tisunya. 

SAYA: Thank you so much. This's a great gift and can't believe how well you know my taste. What a nice surprise. Do you think we can decide together on something?

Sementara menunggu jawapannya, saya mengeluarkan sebuah lagi cenderahati dari Maiko yang merupakan se buah buku bertajuk Small Talk Big Result di tulis oleh Diane Windingland. Saya suka buku begitu. Saya tidak tahu entah berapa kali perkataan thank you saya lafazkan. Maiko menundukkan kepalanya sekali.

A bag of thousand dreams

SAYA: You told me that you are the chairperson of an urgent meeting at this hour.

MAIKO: My Director excused me as he knew that I am missing a special one today. I came because I wanted to wish him sayonara.

SAYA: (saya tidak tahu siapa yang dimaksudkan him) I'm very thankful that you are considering someone special to you but why do you miss him?

MAIKO: Well, I don't know but there's something about him. He turns me on I believe. Don't you think so?

SAYA: Really? What is that something?

MAIKO: He is gentle, patient and mature. I think he is Mr Right but whose right i don't know.

SAYA: Mature is best for you but you are too young for anyone. What will your friends think?

MAIKO: I don't think what others think about me. I just know i admire him and he is too kind to me. Age shouldn't be something that comes in the way of my relationship. As long as he understands, my age is not an issue.

SAYA: Is he important to you? 

MAIKO: It's good to be important but it's more important to be good and he's good.

Pada masa itu terdengar pengumuman meminta penumpang yang akan menaiki pesawat MAS 0053 supaya masuk ke kapal terbang melalui gate 13 kerana pesawat ke KLIA akan berlepas sebentar lagi. Maiko kelihatan sayu. Saya letakkan kedua-dua tangan saya ke bahunya. 

SAYA: I'm sorry. I have nothing right now to offer you and I thank you so much for everything especially for this watch and your time the most." 

MAIKO: You just offered your smile and it's the best gift I ever wanted. It's so meaningful and worth a thousand dreams." (She held my two arms).

Dengan pelahan saya berbisik, "There's a home in Malaysia welcoming you if you would like to move there. Would you?" Maiko tergamam dengan pertanyaan itu. Dia melepaskan lengan saya dan mengundur selangkah ke belakang serta memandang tepat ke mata saya.
  
Masa saya pada waktu itu teramat suntuk. Saya genggam jari tangannya. Saya kata kepadanya saya tidak boleh berada di situ walaupun satu minit lagi. Saya ucapkan selamat tinggal dan setelah melepaskan genggaman, saya terus menuju ke gate nombor 13.  Selepas bergerak kira-kira 25 langkah tiba-tiba saya terdengar Maiko menjerit, "Give me a call." 

Saya toleh ke belakang, melambai tangan dan membalas, "I will. Sayonara"

Saya meneruskan langkah menuju ke Gate 13 dengan keadaan longlai dan hati yang berkecamukan. Di pesawat saya ke se orangan di antara ratusan penumpang, tersandar bersendirian sambil melelapkan mata untuk melupakan Maiko sekurang-kurang buat sementara. 

Tanpa disedari terkeluar dari mulut saya enam patah perkataan, "Zee, adakah aku sudah melupakan kamu?"
Klik Untuk Cerita Sebelumnya)
Entry sebelumnya: Di Situ Bukan Tempat Paling Awal

(This site is our site and the stories belong to us. Everyone has a story to tell and in sharing we find healing. I expect this story will give hope a good chance to grow in your hearts. Your wisdom and stories are as good as mine.

Penulis tidak bertanggong-jawab terhadap komen yang menyalahi undang-undang, menyentuh sentimen agama dan kaum serta individu. Segala risiko akibat ulasan atau  komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengulas sendiri.


Sunday, 25 December 2016

DI SITU BUKAN TEMPAT PALING AWAL TERBITNYA MATAHARI


Terima kasih di tujukan kepada beberapa pembaca yang mengesyur supaya saya menulis tentang percutian di negara Jepun. Kata mereka percutian saya begitu lama dan sudah tentu banyak perkara menarik yang patut dikongsi. Itu mereka yang kata.

Saya terharu. Terharu disebabkan saya bukan penulis dalam erti kata yang sebenarnya dan apabila ada yang menyokong penulisan saya serta ada galakan, pastinya saya terharu. 

Terima kasih semua sahabat dan kerana pembaca semua saya masih lagi ber-blogging dan kerana sokongan anda juga saya tidak menjadi blogger yang syok sendiri. Saya dapati ramai blogger yang tersohor dengan menyandang nama besar yang saya kagum telah sudi menerima masuk blog Biar Lembu Yang Jadi Lembu ke dalam bloglist mereka berganding dengan bloger-blogger hebat yang lain. Love you.

Berbalik kepada entry kali ini, saya akan menulis kesah saya berada di negera Jepun mengikut masa saya yang terluang secara berperingkat-peringkat tetapi bukan dalam bentuk "Travelogue", sebaliknya ianya merupakan tentang perkongsian moment, benda atau perkara yang sesuai sahaja. Ada perkara-perkara tertentu tidak saya kongsikan walaupun ianya terlalu happening.

Memandangkan sudah terlalu ramai yang menulis ala travelogue, saya rasa kalau saya lakukan cara yang serupa tulisan saya mungkin menjadi hambar, sehambar tulisan mereka yang tanpa matlamat. 

Tulisan yang dibuat tanpa matlamat ianya sama hambar dengan semangat mereka yang masuk pertandingan tetapi bukan bertujuan untuk menang, serupa juga dengan ketua yang pergi berperang tetapi bukan berniat untuk mengalahkan musuh. Begitu juga dengan kumpulan yang berpoliktik tetapi tidak mempunyai cita-cita untuk mendapat kuasa. I'm sorry to say that but that's reality.

Saya menulis untuk berkongsi apa yang saya alami. We write to sell our ideas. When we share we lose nothing especially our senses. Berkongsi tidak merugikan walau pun dalam kehidupan kita tidak sentiasa beruntung but in life when every time we lose we tend to be better. 

Prior to completing this entry, let me tell you that a few of the items I seriously look forward to most when enduring my journey are,  a quality timepiece, a desired companionship and the best coffee.

1)                                       2)
1) Hanya kopi jenis ini sahaja dijumpai oleh penulis di Jepun yang sesuai untuknya.
2) Writer's timepiece. Japanese handmade watch by the famed dedegumo.


Life is influenced by people whom we mingle with.

Let me lay off my lappy for the time being and I'll continue and promise to continue completing this entry soon. Till we meet again, sayonara.

(This site is our site and the stories belong to us. Everyone has a story to tell and in sharing we find healing. I expect this story will give hope a good chance to grow in your heart. Your wisdom and judgement are as good as mine.)©

Penulis tidak bertanggong-jawab terhadap komen yang menyalahi undang-undang, menyentuh sentimen agama dan kaum serta individu. Segala risiko akibat ulasan atau komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengulas sendiri.


Friday, 23 December 2016

RINDU UNTUK MENULIS


Hari ini, Disember 22, 2016 saya sedang berkemas untuk balik ke Malaysia. Sepanjang saya berada di Jepun kesempatan serta ruang untuk menulis terlalu sempit.

Untuk entry kali ini dengan waktu yang terhad, saya kongsikan kata-kata yang saya buat dalam bentuk gambar untuk perhatian siapa-siapa yang sudi membacanya:



Sekian untuk renungan kita.

(This site is ours and the stories belong to us. Everyone has a story to tell and in sharing we find healing. I expect this story will give hope a chance to grow in your heart. Your wisdom and stories are as good as mine.)

Penulis tidak bertanggong jawab terhadap komen yang menyalahi undang-undang, menyentuh sentimen agama dan kaum serta individu. Segala risiko akibat ulasan atau komen yang disiarkan menjadi tanggongjawab pengulas sendiri.

Gambar-gambar dan videdo dalam tulisan ini tiada kaitan dengan cerita di atas.

Monday, 5 December 2016

MERANTAULAH SEJAUH-JAUH YANG MUNGKIN UNTUK MENCARI KETENANGAN DAN AKHIRNYA KETENANGAN YANG DICARI DIJUMPAI TERSEMBUNYI DI DALAM HATI.


My journey is to see other places, to meet other humans and to seek other souls.



Pembaca yang bijaksana, pada hujung minggu ini besar kemungkinan saya tidak dapat menulis seperti biasa kerana saya pada 5 Dis, 2016 berada di negeri Matahari Terbit dan akan pulang ke tanah air yang dicintai pada Disember 23, 2016. Inn-sya-allah.

Di sebelah Petang 5 Dis. 2016      (My Location 5 December, 2016)         Sekarang                            


Untuk tidak mengosongkan blog pada setiap minggu, kali ini saya kongsikan dengan pembaca sedikit gambar berisi kata-kata dari saya yang mungkin boleh dijadikan renungan kita bersama. Renung-renungkanlah.


Semasa di sini nanti, saya cuba untuk buat satu entry kalau berkesempatan. Kepada pembaca yang saya hormati di mana-mana jua berada, harap jaga diri dan ingatlah Allah. Bukan semua orang tau tentang kamu dan percayalah, kamu bukannya seperti yang difikir oleh orang lain tetapi Allah tau siapa yang sebenarnya kamu. Amin.

Dear readers, this journey will not turn me into a story teller. (Dicatat pada Disember 5, 2016)

KLIK: CINTA BERMULA DI SINI.

(This site is our site and the stories belong to us. Everyone has a story to tell and in sharing we find healing. I expect this story will give hope a good chance to grow in your hearts. Your wisdom and stories are as good as mine.

Ajaklah anak-anak kamu menuntun video ini.

Penulis tidak bertanggong-jawab terhadap komen yang menyalahi undang-undang, menyentuh sentimen agama dan kaum serta individu. Segala risiko akibat ulasan atau  komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengulas sendiri.

Thursday, 1 December 2016

ISTERI YANG TIDAK PERNAH MEMBEBEL WALAU PUN SUAMIINYA TERLALU LURUS


Cerita kali ini saya tidak buat pengenalan, tidak ada mukadimah. Terus ke cerita sebab jika ada pembukaan cerita, nanti tulisan jadi panjang. Pembaca seriau tengok entry panjang.

Mengikut jalan cerita ini, ianya mengambarkan seolah-olah sebuah cerita benar tapi terpulanglah pada pembaca samada hendak percayanya atau tidak. Pembaca memang mudah percaya dengan cerita-cerita yang tak tentu hala disebabkan ramai di antara kita yang mudah ditipu. Kalau tak percaya tanya diri sendiri.

Bukan semua orang suka menipu tetapi ramai yang suka tidak bercakap benar; suami, isteri, sahabat, jurujual, broker dan lain-lain termasuk mereka yang kelihatan alim turut berdusta (bukan semua). Bolehkah mereka yang berdusta itu kita katakan tidak jujur?

Berbalik kepada cerita tadi, ianya mengesahkan se orang suami bernama ABCDE (bukan nama sebenar) yang lurus dan jujur hanya berkelulusan tingkatan tiga. Si ABCDE ini sangat lemah dalam bahasa sama ada bahasa Melayu atau bahasa Inggeris. Sebutan perkataannya kerap tidak betul.

Dia ingin berkerja makan gaji setelah dia tidak berjaya membantu isterinya di warung menjual nasik lemak untuk menambah pendapatan keluarga. 

Dia memohon jawatan di sebuah syarikat antarabangsa di ibu negara dan berpeluang menghadiri satu temuduga yang diadakan dalam dua sessi.

Temuduga Sessi Pertama:

PEGAWAI PENEMUDUGA: Selamat pagi Encik ABCDE. Sebelum saya menjalankan sessi temuduga ini saya ingin maklumkan iaitu syarikat ini mengmalkan budaya barat sepenuhnya. Sekiranya Encik ABCDE berjaya dalam temu duga, Encik ABCDE di minta bergaul cara orang barat. Encik ABCDE faham?

ABCDE: Saya faham tuan.

PEGAWAI PENEMUDUGA:  Di sini cara berpakaian, cara makan, cara sosial semua cara barat. Begitu juga nama. Encik ABCDE di minta memilih satu nama Inggeris sebagai panggilan di organisasi ternama ini.

ABCDE: Saya tak ada nama Inggeris. Tak tau nak guna nama apa.

PEGAWAI PENEMUDUGA: Encik ABCDE pilih sahaja perkataan Inggeris, itu saja. Seperti George Bush. Mereka panggil Encik Bush. Robert Taylor, mereka panggil Encik Taylor. James Cook, mereka panggil Encik Cook. Pilih sebarang nama asalkan berbunyi Inggeris.

ABCDE: Saya pilih perkataan Inggeris "play."  Nama saya Play.

PEGAWAI PENEMUDUGA: Baiklah Play. Soalan pertama. Yang mana lebih dahulu. Ayam atau telur?

ABCDE: Ayam dahulu. Sebab tuan sebut telur kemudian.

PEGAWAI PENEMUDUGA: Gunung apakah yang tertinggi sebelum Gunung Himalaya dijumpai? Encik Play diminta menjawab dengan ringkas sahaja.

ABCDE: Gunung Himalaya. Sebab gunung yang tertinggi itu belum ada nama sebelum dijumpai. 

PEGAWAI PENEMUDUGA: Ada orang takutkan bulan Ramadhan kerana mereka sentiasa makan di siang hari. Mereka takut ditangkap. Namakan lain-lain bulan yang ditakuti?

ABCDE: Hujung bulan dan datang bulan.

PEGAWAI PENEMUDUGA: Ok Encik Play, saudara Play telah lulus temuduga pertama dan Encik Play diminta masuk ke bilik CEO, untuk temuduga seterusnya dan untuk ketahui jawatan yang sesuai untuk Encik Play. CEO kami orang Inggeris dan dia kurang mahir berbahasa kita.

Temuduga Sessi Kedua Bersama CEO.

CEO: Good morning, Duduuq.

ABCDE: Theng kieu tuan.

CEO: Why are you here?

ABCDEFG: Yes, I can hear.

CEO: I mean what do you expect from us.

ABCDE: I one kerja.

CEO: What's kerja?

ABCDE: Kerja is work.

CEO: Oh, You want to be with us. Good. We have a vacant post. Our operator just left our organisation. You may take her place here. Would you accept the post if we offer it to you?

ABCDE: Post and operator? I one only one kerja.

CEO:  Mr Play, it's a job. You become our office operator.

ABCDEFG: Tuan, can you talk Bahasa?

CEO: Begini Encik Play. Nama kerja itu operator. Easy job. When people call,  you connect. Faham Mr Play? Kamu kerja sini jadi operator. Bila orang call you kasik connect. Very easy.

ABCDE: Bila orang call, saya kasik konek. Susah . How sir?

CEO: Yes, when ada call kamu kasik connect. Bila kawan saya call kasik connect. Bila pelanggan call, kasik connect. Ingatkan perkataan connect sahaja. Mudah begitu.

ABCDE: Kasik konek aja ke?

CEO: Yes, only that, kasi connect. Bila pelanggan call, you connect. Terutama bila bini saya call kamu terus kasik connect. Jangan tunggu lama-lama. She will get angry kalau lama-lama tunggu. Kamu Mr Play terus kasik connect. Bolehkah?

ABCDEFG: Boleh sir but no tell my bini i kerja sini kasik konek.

CEO: No problem.


(This site is our site and the stories belong to us. Everyone has a story to tell and in sharing we find healing. I expect this story will give hope a good chance to grow in your hearts. Your wisdom and stories are as good as mine.)©

Jangan Lepaskan Peluang Menuntun

Penulis tidak bertanggong-jawab terhadap komen yang menyalahi undang-undang, menyentuh sentimen agama dan kaum serta individu. Segala risiko akibat ulasan atau  komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengulas sendiri.

Semua gambar dan video dalam tulisan ini tiada kaitan dengan cerita, semata-mata hiasan.

Saturday, 26 November 2016

KERANA BINI YANG KUAT BERLETER


Cerita di bawah ini tidaklah seseram sangat walau bagaimana pun bergantung juga dengan kekentalan semangat pembaca. Ceritanya berlaku pada petang Jumaat yang lepas, begini ceritanya:

Sepasang suami isteri terpaksa memberhentikan kereta untuk berehat sementara di tepi sebuah jalan kampung yang sunyi kerana injin kereta terlalu panas. Waktu itu hampir ke waktu magrib dan kawasannya amat sepi.

Nama pasangan itu tidak perlu dinyatakan untuk tidak memalukan mereka.

Isterinya membebel dari tadi. Hampir dua puluh minit membel memarahkan suami kerana tidak pandai menyelenggara kereta dengan sempurna. 

Si suami kaki rokok tetapi sudah berhenti bukan disebabkan kerana kesihatan tetapi kerana bebelan isterinya sebelum ini (klik di sini), hanya berdiam diri sambil memerhatikan se ekor ular lidi berlengkar di rumput. Ular itu berwarna hijau hanya se besar jari telunjuknya. 

Ular itu sedang makan se kumpulan lipas. Selepas memakan ke semua lipas itu ular yang sebesar jari telunjuk tiba-tiba badannya mengembang dan membesar, sebesar ibu jari kaki lelaki dewasa.

Kemudian ular tu mematuk se ekor tikus yang berhampiran, lalu menelannya dengan sekali telanan. Ular tiba-tiba  menjadi besar dan kali ini menjadi sebesar lengan bayi. 

Angin di kawasan sekitar itu semakin kuat. Pohon-pohon bagai hendak tumbang kelihatan. Bunyi angin sangat menakutkan.

Tiba-tiba se ekor arnab selamba berjalan di depan ular. Ular ngap arnab itu dengan sekali telanan. Ular itu makin membesar, menjadi sebesar betis kanak-kanak berusia 10 tahun.

Suami semakin takut. Dia melihat jam di handphone-nya dan menjadi panik kerana pada masa itu sudah pun masuk waktu Magrib. Di hatinya berkata, "Adakah itu jadian senja-kala?" Dahinya berpeluh dan jantungnya bergerak pantas.

Tidak semena-mena lalu pula se ekor musang tua berjalan terhegeh-hegeh. Ular tidak mengambil masa yang lama dan dengan sepantas kilat membelit musang dan apabila musang tidak bermaya, ular terus menelannya perlahan-lahan dengan berselera. Ular semakin bertambah besar, menjadi sebesar betis lelaki dewasa.

Entah macam mana lalu pula se ekor biri-biri, ular menganga seluas-luas mulutnya sambil menerjah biri-biri itu. Dibelitnya terus biri-biri itu, dimakannya walaupun biri-biri itu masih bernyawa. Ular makin aktif dan makin mengembang dan makin membesar, menjadi sebesar paha lelaki dewasa.

Angin semakin kencang dan hari bertambah gelap kerana waktu sudah pun hampir melepasi senja. Hujan mulai turun berserta dengan guruh, kilat dan petir, cuma kilat tidak memancar sambung menyambung seperti dalam filem.

Pohon-pohon seolah-olah menyembah bumi. Bunyi deruan angin yang laju di celah-celah daun sangat mengerunkan. Bunyinya sungguh menyeramkan seolah-olah dimainkan oleh ahli orkestra yang hebat hingga menyebabkab bulu tengkoknya tegak berdiri.

"Adakah ini ular jadian," hatinya berbisik.

Ular yang telah membesar tadi tidak berganjak dari situ kerana dia tahu di situ tempat laluan binatang hutan balik ke penempatan masing-masing.

Ular seolah-olah belum kenyang lagi. Pergerakannya agresif kerana melawan angin kencang. Kali ini ular berpaling menghadap si suami. Didongakkan kepalanya ke atas lebih kurang setinggi tiga kaki dari paras bumi. Lidahnya dijelirkan keluar. Suami ketakutan. Kedua-dua tangannya terketar-ketar. Lengannya berpeluh dan jantungnya bergerak semakin laju.

Ular membelitkan ekornya ke sebatang pokok tembesu supaya dia tidak diterbangkan oleh angin yang kencang sambil mengangakan mulut selebar-lebarnya. Kelihatan giginya yang tajam serta berair dan bergigi-gigi seperti mata gergaji. Pokok tembesu yang teguh tadi menjadi semakin condong.

Se ekor tapir atau tenuk berlari laju hadapan ular itu untuk pulang ke sarang. Bagaimana pantasnya kilat begitu juga dengan ular. Tanpa membelitnya tapir itu terus ditelan. Badan ular semakin mengembang.

Dia teringatkan isterinya kerana dalam apa keadaan pun dia tetap mencari isterinya. Kesukaan isterinya ialah memberi bantuan.

Suami tak tau apa yang hendak dilakukannya. Dia perlu bantuan segera. Dia tidak mampu berlengah-lengah lagi. Perutnya terlalu kecut. Suami tanpa membuang masa menjerit-jerit minta pertolongan dari isterinya.

Isterinya menoleh ke suaminya, seperti biasa memandangnya dengan muka yang bengis perisis drakula kelaparan dan dengan garang serta rakus terus bertindak merampas handphone dari tangan suaminya lalu "di-off-kan-nya" handphone itu. Suami tidak berjaya menghabiskan game ular itu. TAMAT.

Wahai pembaca yang sedang tersenyum, adakah kamu se orang isteri atau se orang suami atau adakah salah se orang dari mereka itu ialah kamu?


(This site is our site and the stories belong to us. Everyone has a story to tell and in sharing we find healing. I expect this story will give hope a good chance to grow in your hearts. Your wisdom and stories are as good as mine.

If you believe him

Penulis tidak bertanggong-jawab terhadap komen yang menyalahi undang-undang, menyentuh sentimen agama dan kaum serta individu. Segala risiko akibat ulasan atau  komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengulas sendiri.

Semua gambar dan video dalam tulisan ini tiada kaitan dengan cerita, semata-mata hiasan.

Thursday, 24 November 2016

KENAPA BARU SEKARANG BERADA DI HATI, BERKISAR DI FIKIRAN DAN BERLEGAR-LEGAR SEBAGAI KENANGAN?


Menyorot kepada ulasan-ulasan pembaca tentang entry saya yang lepas, mereka turut rasa terharu tentang pemergian ibubapa mereka yang terlalu awal. Kepiluan mereka saya rasai dan dengan ini saya terpanggil pada pukul 3.40 pagi ini berdoa untuk ibubapa kita yang telah tiada. Bacaan doa ini telah juga saya kongsi dengan kumpulan Whatsapp saya, "X-BNM Melaka" dan "SHOOT" serta beberapa kumpulan yang lain pada Disember 31, 2015.

Doa ini tidaklah sekemas doa-doa ulama kerana doa ini dibuat tanpa karangan. Doa ini terbit dari hati dan terus disisipkan ke entry ini. Marilah kita sama-sama berdoa untuk kebahagian orang tersayang yang telah berada di sana.

Bagi mereka yang masih ada ibubapa, berdoalah juga untuk kesihatan dan kesejahteran mereka dan nikmatilah kasih sayang mereka dan jangan biarkan diri kita menyesal apabila melihat katil mereka tidak dihuni.

Di akhir doa ini jngan lupa mengaminkannya. Mudah-mudahan doa kita di kabulkan.
Segala pujian bagi Allah yang memberi segala nikmat dan yang memiliki segala kelebihan.

Ya Allah, segala pujian hanya untuk Mu, setaraf dengan keagongan Mu dan kekuasaan Mu.

Ya ALLAH, sampaikanlah selawat serta salam kami kepada junjungan kami, Nabi Muhammad SAW dan keluarganya.

Ya Allah, disaat manusia terbuai indahnya mimpi, di saat mereka bergembira, aku mengetuk Rahmat Mu. Aku  seorang hamba yang fakir di sisi Mu, berhajatkan karuniaan Mu.

Ya Allah yang Pemurah dan Maha Pemberi, Engkaulah yang  mengkabulkan semua doa dan di saat in aku bersimpuh di hadapan kasih Mu.

Izinkanlah aku bermunajat kepada Mu. Anugerahilah ibubapa kami keampunan dan sediakanlah mereka tempat di syurga Mu.

Ya Allah Ya Tuhanku ampunilah dosa ibu dan bapa ku dan sayangilah mereka sebagaimana mereka  menyayangi aku di waktu kecil.

Ibubapa aku rela tidur kesejukan tanpa selimut demi melihat aku tidur lena. Air mata menitis dari mata mereka, ketika mereka melihat aku terdampar sakit. Mereka menebalkan muka berhutang demi untuk membawa aku berjumpa doktor sedangkan mereka tidak melakukan se suatu apabila mereka sakit.

Ya Allah, Kau  balaslah jasa mereka  dengan Firdaus Mu.

Aku begitu sibuk dengan duniawiku hingga aku terlupa mereka. Aku asik mengejar kuasa, aku lupakan mereka. Aku sibuk menambah harta, aku lupakan mereka. Aku kerap berpacaran, aku lupa mereka terpinggir. Aku lupa pengorbanan mereka lebih besar dari duniawi aku. Melancong adalah hiburanku tetapi aku lupa aku adalah hiburan mereka.

Sekarang aku kehilangan saat-saat bahagia bersama ibu dan bapaku. Aku amat merinduinya kerana aku tidak pernah berusaha memilikinya. Sekarang mereka tiada dan tidak akan ada lagi orang yang  mendokan aku disetiap hujung fardhu mereka.

Ya ALLAH, entah berapa banyaknya kesalahan aku yang telah melukai hati ibu bapa ku. Entah berapa dalam perasan terpendam mereka terhadap aku.

Ya Allah, kepada ibubapa mereka yg masih hidup, izinkanlah aku meminta maaf bagi pehak mereka. Apabila  meraka telah tiada nanti lapangkanlah alam kubur mereka dan terangilah dengan cahaya Mu.

Ampunkanlah mereka. Hanya ini yang terdaya aku lakukan sebagai tanda terima kasih kami kepada mereka yang telah menjaga dan mengatur kami sehingga kami menjadi seperti ini.

Mereka, ibu-ibu yang susah payah berjuang. Berjuang antara hidup dan mati, hanya untuk menzahirkan kami ke dunia yang terhasil dari produk kasih sayang mereka berdua.

Ya Allah, bapa-bapa kami yang lelah membanting tulang siang dan malam untuk mencari se pinggan nasi hanya untuk diagih-agihkan kepada kami, ampunkanlah mereka. Mereka tidak pernah kenal gelap atau terang, hujan atau panas, yang mereka tau hanya ingin melihat perut-perut kami tidak kosong.

Janganlah Engkau jadikan hati kami condong kepada kesesatan sesudah Engkau memberi petunjuk kepada kami.

Ampunilah kami termasuk keluarga kami, sanak-saudara kami dan rakan-rakan kami.

Ampunilah kami Ya Allah, kerana jika Engkau tidak mengampuni kami nescaya kami ini termasuk  dalam kalangan orang yang rugi.

Bimbinglah melalui hati kami ke jalan Mu. Jangan jauhkan kami dri Mu  setelah hati ini sudah mulai dekat kepada Mu.

Tetapkanlah hati kami pada Islam Mu. Anugerahkanlah kepada keturunan kami pasangan dan keturunan yang baik-baik yang menjadi penyenang dan penenteram hati kami.

Makbulkanlah Doa aku ini kerana hanya Engkau sahaja yang boleh menunaikannya. Amin Ya Rabbal Alamin
Amin.

*Penulis merasa berbesar hati sekiranya ada yang sudi menambah baikkan doa ini atau menegur tentang sebarang kesilapan yang terdapat di sini.

(This site is our site and the stories belong to us. Everyone has a story to tell and in sharing we find healing. I expect this story will give hope a good chance to grow in your hearts. Your wisdom and stories are as good as mine.

Penulis tidak bertanggong-jawab terhadap komen yang menyalahi undang-undang, menyentuh sentimen agama dan kaum serta individu. Segala risiko akibat ulasan atau  komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengulas sendiri.

Gambar dalam tulisan ini tiada kaitan dengan cerita, semata-mata hiasan.

Saturday, 19 November 2016

HIRUK-PIKUK BELUM TENTU PASTI DAPAT MELUNASKAN YANG TERKONTENG-KONTENG


Minggu ini penulis bercadang untuk menulis seberapa pendek yang boleh. Walau bagaimana pun ianya tidak bererti penulis akan melakar setakat untuk menambah entry di blog. Penulis faham sangat dengan selera pembaca jadi penulis usaha seberapa baik yang mungkin di entry yang rengkas ini. 

Readers please do not worry about this short writing. The writer's aim is to put down on this entry what he sees and what he feels in the best and the simplest way.

Sebenarnya sambil penulis meletakkan apa yang ada di minda ke komputer ini, penulis sambil-sambil membuat persiapan untuk ke negera matahari terbit. Pasport dan kad pengenalan telah berganti baru. Hanya pakaian sahaja yang belum cukup.

Pakaian terpaksa di bawa lebih kerana di sana nanti penulis tinggal agak lama. Tambahan cuaca di sana menghampiri musim sejuk berserta pula negara Jepun terletak di 36.2048 darjah latitude utara dibanding dengan Malaysia yang terletak hanya 4.2105 latitude. Khatulistiwa hanya beberapa langkah sahaja dari kita.

Pakaian ada jual di sana tetapi penulis berpendapat membeli di sana agak keterlaluan kerana perbezaan nilai matawang. 

Isteri tidak ikut bersama kerana dia telah tiada. What could be more beautiful than the dear lady growing wise with age travel together for another long and could be the last memorable journey.

Berbalik kepada mengemas tadi, penulis tidak perlu membeli kasut baru kerana semasa penulis selongkar almari, banyak kasut penulis boleh disesuaikan di sana dan masih kelihatan cantik.

Semasa menyelongkar tadi penulis terpegun hampir setengah jam dan tercangkong di lantai tanpa berkata. Penulis terpandang sepasang kasut berwarna hitam milik arwah isteri, terletak bersebelahan dengan kasut penulis. Kasut yang dia paling sayang, kerap dipakainya semasa berjalan mengambil angin. Kasut yang cukup selesa bertapakkan getah dan kasut itu juga yang merupakan kasut terakhir dipakainya sebelum rebah di hadapan se buah rumah peranginan dan tiga puluh hari berikutnya, di katil pusat rawatan terkemuka pada waktu subuh, dia dipanggil Ilahi.

Friends Are Like Old Shoes

Penulis Membersihkan kasut dia. Kasutnya penuh habok tetapi hati penulis tidak begitu. Semasa itu penulis sedikit sebanyak terbayangkan satu peristiwa bersamanya. Penulis teringat bila pada suatu hari selepas keluarga selesai menikmati makan malam, penulis nampak sinki penuh dengan pinggan kotor, meja makan berselerakan, dapur yang berkecah dan lantai berteraburan dengan remah. 

Penulis jeling ke wajahnya. She looked tired. She was standing still for more than two minutes near the sink staring at those plates and glasses. I walked up behind her slowly, moved her hair to bare her neck. Firmly I hugged her from behind then put my two hands on her tummy and whispered softly to her left ears, "I know you are exhausted. Why not you go and have your shower, clean yourself then straight to bed. Let me take care of this mess."

Dia ke menuju ke bilik air, membersihkan diri dan dua puluh minit kemudian penulis dapati dia tertidur di kamar nyenyak kepenatan.

Pada esoknya sebelum penulis pergi kerja, sarapan pagi seperti biasa terhidang di meja. That morning she didn't say a word until she saw me leaving the house for the office. She waited at the front door, held my both hands, put on her shoulders, looked into my eyes and softly said, "I wouldn't be here if it wasn't for a friend. I owe my life to the friend and he is extraordinary to me.

Penulis faham maksud perkataan "friend". Penulis lantas menjawab, "There are no extraordinary men. Just extraordinary circumstances that simple men are willing to deal with." Penulis tidak berkata apa-apa selepas itu dan sebaik sahaja penulis membuka pintu kereta tiba-tiba terdengar dia berkata, "You have right on me."


(This site is ours and the stories belong to us. Everyone has a story to to tell and in sharing we find healing. I expect this story will give hope a good chance to grow in your hearts. Your wisdom and stories are as good as mine.)

She isn't  writer's

Penulis tidak bertanggong-jawab terhadap komen yang menyalahi undang-undang, menyentuh sentimen agama dan kaum serta individu. Segala risiko akibat ulasan atau komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengulas sendiri.

Semua gambar dan video dalam tulisan ini tiada kaitan dengan cerita, semata-mata hiasan.

Saturday, 12 November 2016

THIS ARTICLE WAS ORIGINALLY PUBLISHED IN NOVEMBER 2016 AND REWRITTEN ON NOVEMBER 12, 2016 AS IT WAS ACCIDENTALLY DELETED

BIAR LEMBU YANG JADI LEMBU
Rakan-rakan di talian sangat mudah berselisih faham. Kadang-kadang perkara yang sebegitu kecil boleh jadi penyebab pergesiran minda hingga berlarutan. Kenapa terjadi begitu?

Perselisihan ada kalanya disebabkan masing-masing tidak arif tentang perhubungan. Penyampai (penulis) menulis terlalu pendek dan yang membaca pula tidak sudi bertanya.

Adakah apa-apa istilah yang sesuai kita gunakan untuk perselisihan begini untuk menambah perbendaharan kata kita yang keciput? Adakah ianya sesuai seperti dicadangkan di bawah ini:

a. Penulis bodoh dan pembaca bangang
b. Se pasang manusia ego
c. Rakan tak bertemadun
d. Biar lembu yang jadi lembu

Kita tidak boleh mengistilahkan mereka begitu kerana besar berkemungkinan kita terselit di salah satu dari empat item di atas.  Sebenarnya pertelingkahan kecil begitu kebanyakannya berlaku disebabkan oleh persepsi dan ada kalanya disebabkan cara kita mengintai se suatu perkara. Ertinya,  satu tanggapan yang salah.

Dua orang akan mempunyai pandangan yang berbeza terhadap suatu benda yang serupa. Di dalam hal-hal tertentu pembaca juga besar kemungkinan kerap memberi tanggapan yang berbeza.

Suami isteri yang telah tinggal bersama beberapa tahun juga mempunyai persepsi yang berlainan di antara satu sama lain. Jadi, awas wahai kamu suami-suami sekelian ....... jangan kerap mengatakan isteri kamu mempunyai persepi yang salah kerana bagi dia untuk memilih kamu dahulu juga berdasar persepsi dia yang tidak betul.


Yang mana lebih panjang?

Perhatikan gambar dua garisan di atas. Garisan yang di sebelah atas kelihatan lebih panjang dari yang di bawah dan ada pembaca yang lain pula mengatakan garisan di bawah lebih pendek dari yang di atas. Sebenarnya kedua-dua garisan itu sama panjang.

Gambar apa yang pembaca nampak?

Apakah yang pembaca nampak tentang gambar di atas. Terlalu sikit pembaca yang berkata itu kertas pembalut bungkusan nasi lemak. Betulkah itu kertas pembalut nasi lemak? Ada yang nampaknya sebagai layang-layang dan ada yang lain pula mengatakan itu bukan kertas pembukus nasi lemak dan juga bukan layang-layang sebaliknya satu objek yang tidak ingin disebutnya. Bagaimana seperti yang dikatakan tadi, tanggapan masing-masing tidak serupa. Janganlah pula hendaknya apabila ada pembaca makan nasi lemak berbungkus nanti teringatkan gambar ini.

Mari lihat persepsi kita.


Gambar A. Gambar apakah yang kamu nampak?

1. Apakah yang pembaca nampak tentang gambar di atas. Cuba perhatikan betul2. Penulis melihatnya sebagai sekeping gambar orang lidi yang sedang bersilat atau menari dan tidak lain dari orang lidi. Bagaimana pula dengan pandangan pembaca? Tentu pandangan kita tidak senada. Sudah tentu ada pembanca yang nampak ianya sebagai objek lain. Kalau bukan orang lidi sedang menari, gambar apa yang pebaca nampak?

Gambar B. Gambar apakah yang kamu nampak?

2. Apakah yang pembaca nampak tentang gambar ini pula. Cuba perhatikan betul2. Penulis masih nampak gambar orang lidi yang sedang bersilat atau sedang menari zapin. Penulis tahu pembaca nampak bukannya orang lidi dan kalau bukan apakah yang kamu nampak?

3. Andainya kita cantumkan kedua-dua gambar di atas (gambar A di bahagian KIRI bertemu dengan gambar B di bahagian KANAN). Gambar apakah yang pembaca nampak? Penulis masih nampak dua orang sedang bersilat dalam sekeping gambar. Berani penulis katakan ada pembaca nampak objek ini bukan seperti yang penulis nampak. Biasalah, kerana itu mainan persepsi. Kalau begitu apakah di minda pembaca.

Do not expect everyone to see any issue the same way as you do.  Please do remember that images of two things of the same shape and size are often not as they first seen and there is always a different perspective later. It is the same principle with the above photos. Everyone has his own reality and I  too do not see things as you are because I see things as I am.

Wahai pembaca ku yang berwawasan, persepsi mudah dimainkan oleh fikiran kamu dari itu, awas bila bertemu dengan permainan begini. Ini dinamakan permainan persepsi. Dari itu berhati-hati, jangan kita keliru dan bersikap tidak adil dalam menilai.  (Cerita manusia berhati bersih, KLIK)

Apakah Pesepsi Kamu terhadap papan tanda ini?

(This site is our site and the stories belong to us. Everyone has a story to tell and in sharing we find healing. I expect this story will give hope a good chance to grow in your hearts. Your wisdom and stories are as good as mine.)

Whitney Houston (My Endless Love) And Brother. 
Click the broken square for better viewing

Penulis tidak bertanggong-jawab terhadap komen yang menyalahi undang-undang, menyentuh sentimen agama dan kaum serta individu. Segala risiko akibat ulasan atau  komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengulas sendiri.

Video dalam tulisan ini tiada kaitan dengan cerita, ianya semata-mata hiasan.





Tuesday, 8 November 2016

KEPERCAYAAN IBARAT MINYAK PELINCIR YANG MELICINKAN HUBUNGAN (SILATURAHIM)

Penulis ada satu cerita yang hendak dikongsikan bersama pembaca tetapi terpulang pada pembaca samada hendak percayanya atau tidak. Sekarang kepercayaan sudah jadi satu perkara yang mahal begitu juga dengan senyuman. Pengarang tesohor yang penulis kagum, di lahirkan pada Julai 21, 1899 Ernest Hemingway pernah berkata, "Cara terbaik untuk kita dapat tahu untuk mempercayai se seorang ialah dengan mempercayainya." 

Penulis bersetuju dengan kata-kata Hemingway tetapi mungkin sekarang semua orang sudah tidak lagi begitu. Saya ulangi mungkin tidak lagi semua orang begitu, sekarang. Zaman berlalu menyebabkan manusia berubah. Pada hari ini tidak mudah untuk kita hendak percaya pada setiap orang walau pun mereka yang berserban.

Serban tidak menunjukkan keluhuran kata-kata. Maksud penulis bukan semua tapi sudah pasti ada
 segelintir yang begitu; ada ketikanya bercakap sudah tidak berapa betul. Hari ini bercakap lain, esok berkata lain pula. Percakapannya pergi-balik dan balik-pergi. Kalau memandu dibaratkan seperti membuat U-turn; tujuan  awalnya hendak pergi ke hadapan tetapi bila nampak sahaja simpang, dia selekoh ke belakang.

Penulis percaya masih ramai lagi yang berserban yang boleh dipercayai. Jangan pula disebabkan ada dua tiga orang yang begitu kita anggap yang lain serupa. Kita perlu buktikan kata-kata seseorang dahulu baru kita buat penilaian supaya kita tidak terperangkap dengan dosa percuma.

Sebenarnya kepercayaan bukanlah satu perkara yang didapati melalui teknik, muslihat, penampilan, kursus tetapi melalui  perkerti. Ini termasuk hubungan suami isteri. Kerumitan hubungan dalam rumah tangga bukan disebabkan kurangnya kasih sayang tetapi disebabkan hubungan  persahabatan yang dinafikan ujud di antara mereka.

Berbalik kepada cerita yang penulis sebutkan awal tadi, ceritanya mengesahkan tentang tiga ekor monyet yang terlepas dari zoo. Untuk meringkaskan penceritaan lihat sahaja gambar di bawah. Itulah ceritanya.


Inilah ceritanya. 

Di akhir kata penulis memohon maaf dari pembaca.


Playing for change

(This site is ours and the stories belong to us. Everyone has a story to tell and in sharing we find healing. I expect this story will give hope a good chance to grow in your hearts. Your wisdom and stories are as good as mine.)

Penulis tidak bertanggong-jawab terhadap komen yang menyalahi undang-undang, menyentuh sentimen agama dan kaum serta individu. Segala risiko akibat ulasan atau  komen yang dibuat menjadi tanggungjawab pengulas sendiri. 

Video dan gambar dalam tulisan ini tiada kaitan dengan cerita, ianya semata-mata hiasan.


Thursday, 27 October 2016

A NAME I WOULD NOT SAY WITHOUT A DEEP THOUGHT

Saya sekarang sedang duduk di tembok yang sama yang pernah saya duduk dua tahun lepas di tepi sebuah pantai barat Semenanjung. Dua tahun dahulu saya duduk di tembok ini bersama se orang sahabat dari Jepun bernama Miyuki (bererti cantik dan gembira). Semasa ini juga saya terbayang-bayang sedikit perbualan kami:

MIYUKI:  I like this beach. Really. I love it. You see those lights and stars serenely beautiful and everything is inspring.

ME:  Then you should come to Malaysia often. You can gaze the beauty of the sky and feel the breeze and the freshness of the air and people.

MIYUKI (dia tengok tepat ke muka saya)

ME:  Just beyond this strait is Sumatra, an island of Indonesia.

MIYUKI:  I know that. I mean the Sumatra. Don't you like this place? I like the evening breeze. It's so fresh and it refreshes my mind and soul. This breeze reminds me of Jeju, an island in Korea famed for its three UNESCO World Heritage site designations. No worries, we will be there on one fine day.

ME:  (Saya senyum)  You like only the breeze?

MIYUKI:  I love everything here. The breeze, the lights, the stars, the sky, the beach, the sea, this retaining wall and the one who inspires me.

ME:  Do you know how old I am?  I don't think I'll be on Jeju island in Korea even just for a few days.

MIYUKI:  Come on young man. Age is simply a state of mind. It's a number. What's wrong with it. Enjoying life can keep you young at least at heart.

ME:   Listen to me. Age isn’t just a number, believe me. It involves experience, wisdom and many many more. You name it and i let you know.

MIYUKI:  Well ....... dont forget to put a thought about that island.

ME: (Diam)

MIYUKI:  I remembered earlier you told me that you have to attend for a religious talk. Why didn't you go?

ME:    I don't like the speaker. A speaker should preach not from one's rational mind but rather from the heart. Only  from the heart can touch another heart. One must never attack or oppose anyone. If he who preaches must tell people to keep away from a certain kind of evil, he is the one who must first do it with fear of God. I don't like preachers calling names.  Now I'm learning to say no to the 'good' so I can say yes to the best.   

Sebenarnya panjang lagi perbualan antara saya dengan Miyuki pada hari itu tapi banyak perkara yang saya sudah tidak ingat sebab sudah lebih dua tahun perbualan tersebut. Tiba-tiba dengan tidak semena-mena muncul satu pesanan Whatsapp di telefon saya datangnya dari Miyuki yang bertulis begini:

            Hope you are in the best of health.
            Remember  -  we talked two
            years back.  I want you to  keep  
            yourself free  at least for a week this 
            November as I want  you  along with 
            my family for a vacation on Jeju island.

           It would feel good to have you again
           as it has been two years since we
           got together. It's time to rest and 
           catch up on old times.
         
           Looking forward to meeting you. 
           My regards to your kids.

           ps: attached is the latest.

A name I would not say without a deep thought

Saya tak sabar membacanya. Sebaik habis membaca sebanyak dua kali, saya terus membalas secara rengkas tetapi padat seperti di bawah:

          "Invitation accepted.  I'll conform the
          departure date once i have it from the
          airways. Can't wait."

(Juga satu lagi kesah persahabatan, KLIK)
(This site is our site and the stories belong to every one of us. Everyone has a story to tell and in sharing we find healing.  I expect this story will give hope a good chance to grow in your hearts. Your wisdom and stories are as good as mine.)

La Bamba, Playing for Change. Watch it out

Penulis tidak bertanggong-jawab terhadap komen yang menyalahi undang-undang, menyentuh sentimen agama dan kaum serta individu. Segala risiko terhadap ulasan dan komen yang dibuat  menjadi tanggong-jawab pengulas sendiri.

Semua gambar dan video dalam tulisan ini tiada kaitan dengan cerita, semata-mata hiasan.

Friday, 21 October 2016

NOT HAVING WHAT WE SRTIVE SOMETIMES IS A STRIKE OF LUCK

Photo credit: Google.com

AS I was getting out of a taxi last Saturday at the airport, there was this mysterious young eye-catching lady parked right next to me.

She had almost all things I ever wanted in a girl, beautiful and cute. Nope, I prefer to say beautiful and ultra cool. She seemed down to earth.

I cannot ever imagine the most beautiful female I have ever seen: clear skin, spotty breast, enormous eyes, thick eyebrows, pearly-white teeth, dark glowing hair, shapely legs, a pair of bee-sting lips and a figure to die for.

She was as beautiful as the garden against an ocean breeze.

When I looked at her my heart said, "0h my goodness! How beautiful you are and I want you to be my girl."  My heart started to beat faster and I felt the blood rushing in every vein (exaggerated a bit).

I pretended to look at something else in the distance as my eyes glanced at her.

For more than two minutes I was standing looking for words to start the conversation. I needed special sentence with superlative words that sounded catchy before I dare to approach her.

I hope she would look at me and yes, she did. She flashed a smile as if she recognized me. I returned her smile but still couldn't make the move as I was still out of words.

I really wanted to have her as my lady to prove to my community that someone like me able to have a young Uzbek-faced ladylove.

A few men at the parking area looked at her and some starred shamelessly. I figured she must felt embarressed.

I did not want to be like those guys trying to acquire a lady's heart in a depreciated manner. I think of ways to approach her but my mind was as empty as my wallet.

It was hard to forget when there was such an empty space in my heart. Eventually I approached her and said, "I have to catch the plane within minutes, see you." (In the plane, click to continue)
(This site is our site and the stories belong to us. Everyone has a story to tell and in sharing we find healing. I expect this story will give hope a good chance to grow in your hearts. Your wisdom and stories are as good as mine.)

Video credit: fauntube

Penulis tidak bertanggong-jawab terhadap komen yang menyalahi undang-undang, menyentuh sentimen agama dan kaum serta individu. Segala risiko terhadap ulasan dan komen yang dibuat menjadi tanggong-jawab pengulas sendiri.

Semua gambar dan video dalam tulisan ini tiada kaitan dengan cerita, ianya semata-mata hiasan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...