Penulis tak perlu akur dengan hujah kamu


Tuesday, 30 August 2016

I SPEAK IN TWO LANGUAGES: BODY AND ENGLISH

One book can change the world

Happy merdeka day and let us take today's time off to commemorate the day that gave us the freedom of faith, right to move, thought, owning, action and speech. Freedom allows us to reach our dreams.

I am writing this again in English as I knew from the previous feedbacks most Malaysians understand English and only 80 percent of them speak in Manglish. So it is not that bad as 20 percent of Malaysians are proficient in English.

Malaysian English or Manglish is now a colloquial, an informal spoken form of Malaysian English. It is the common English language spoken on the streets. Using Manglish at school is strictly forbidden.

A few years after merdeka or to be exact before Malaya got it's independence Malaysian students spoke fluent English as the England's native speakers spoke. The reason was, the school teachers were hired from England and even the local English medium school teachers were trained in United Kingdom to be our school teachers. When they came back home they talked in classes in impeccable English accent and we the students followed.

During those years all lessons in English medium schools were taught in English, the United Kingdom English. That made every pupil spoke in Mat Salih accent and were categorized into the acrolect level (1st level English speaker).

After merdeka the English medium schools were phased out and since then the English language was in sudden decline. Lately, since the late 70s if I am not mistaken the students are lucky to have  their English teachers trained professionally. It is up to the them, the students whether to learn or not to learn as a man can bring the horse to the pond but it is the horse that decides the drinking.

Between turning the page and closing the book, which one do you choose?

English language is not a hard subject to master. To master it we are advised by some to always read, write, listen and talk in English but they forget to ask us to do one important thing. That is to think in English. It is worth doing as I did it since my primary school.

Whatever you have in your brain do run it in English. Play your words, numbers and organize sentences in English while you are talking, eating, playing and even dreaming because English is the one language that will amaze you.

Start thinking every situation in that language. This improves the way you look at things. Start thinking everything in English. Everyone is fluent in his mother tongue because he thinks in that language. Britons are fluent in English because they do the thinking in their mother's language.

Why are the Malay, Chinese and Indian good in their own languages? They are good because they do the thinking in their mother tongue. The output is what they think. I have tried this and had got great results.

Make the language a part of your life and do not afraid of making mistakes as mistakes are a part of learnings. Enjoy you mistakes because English language is to learn how to communicate. Do not aim to learn to speak perfectly but make learning to communicate perfectly.

Cameron Diaz, the Holywood notty educator

Your English language can improve through going out with friends or in some cases through datings. With simple English you can easily grasp the best mate in town. Have a try.

Mix around and talk in English especially with old people. These elderlies will boost your confidence by saying out through their brain their secrets and experience and not to forget they are knowledgable. Some of them may leave you in days of pondering with their tricky questions and trying to answer them will beat your brains out.

Try mingling with them and you will feel more alive than ever. Their language of friendship is not only words given to you but meanings. They picked them while crossing many hurdles of life that you have not passed..

Learning is a life long process so keep on learning. Do not matter you get it from a kid or an elderly because you will always get to learn from people or the other way.

Never forget to place our National Language, the language which we have grown up speaking since our first day in primary school on the upper most level of our communications. May the peace and power be with you.

To be continued.

(This site is our site and the stories belong to us. Everyone has a story to tell and in sharing we find healing. I expect this story will give hope a good chance to grow in your hearts. Your wisdom and stories are as good as mine.)

Do not fear the future but shape it

Below are the writer's friends who are hard to find as they are honest and supportive:









Watch iit out

Penulis tidak bertanggong-jawab terhadap komen yang menyalahi undang-undang, menyentuh sentimen agama dan kaum serta individu. Segala risiko akibat ulasan atau  komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengulas sendiri.


Semua gambar dan video dalam tulisan ini tiada kaitan dengan cerita, semata-mata hiasan.

Monday, 22 August 2016

PILIHAN DI TANGAN SENDIRI: HENDAH PILIH LEMBU ATAU KERBAU. kALAU KAMBING BAGAIMANA?

Hazim

FOR MUHAMMAD HAZIM AND SABREENA WHO ARE PREPARING THE UPSR EXAMINATION THIS YEAR.

I am writing this not a matter of telling you how hard my life was during my childhood days but to make you understand what poverty means to me.

This is my simplest writing that suits the thinking of both of you, the standard six pupils.

I was raised in a society when everyone was poor. A man having an old motorcycle at that time was considered the richest man in the village.

A rich man could only able to buy a bicycle for the family.

During my childhood days the village boys and I walked to school.

Many children did not go to school because their parents did not know the importance of education.

Most village boys did not want to go to school because they did not want to walk from their houses to the school. The school was very far from every house.

I walked near the jungle with my brother to school. Our bodies and books were wet during the rainy seasons. We did not care how heavy the rain was and we still walked to school.

At night we did our school home work in the dark room with the help of kerosene lamp.

Sabreena

One day after coming back from school I heard my father told my mother, "I want my sons to go to school because education makes man a man."

My father, a village man without propper education could see at that time the importance of education when others could not understand it.

I valued my father's hardship by making me a man and without his awareness I could never make  your parents now living in beautiful houses, owing good cars and frequently  taking you visiting places by air.

Mohd Azim and Saberina, life is developed by experiences. To enjoy great experience one must have good education.

Some experiences educate us. It is hard sometimes for someone to realize the experience that educates him.

Remember these are your important dates of the year: 1st, 5th, 6th, 7th, & 8th September 2016.

(This site is ours and the stories belong to us. Everyone has a story to tell and in sharing we find healing. I expect this story will give hope a good chance in your hearts. Your wisdom and stories are as good as mine)

Friends may have many different qualities. Below are my friends who are hard to find as they are honest and supportive:












Penulis tidak bertanggong-jawab terhadap komen yang menyalahi undang-undang, menyentuh sentimen agama dan kaum serta individu.

Semua gambar dan video dalam tulisan ini tiada kaitan dengan cerita, semata-mata hiasan.

Dimaklumkan tiada artikel baru pada Sabtu ini: 27th 0gos, 2016.


Friday, 19 August 2016

PERSAHABATAN: KUASA TERSEMBUNYI YANG MENGHUBUNG HATI

The celebrity of the house

Selama tiga tahun sejak mula dari hari pertama berkerja saya tidak pernah keluar makan tengah hari ke tempat lain melainkan di kantin pejabat. Ini disebabkan kantin tersebut menyediakan kemudahan membeli dengan menggunakan kupun. Penggunaan kupun ini seolah-olah kantin memberi kemudahan kredit dan hutang dibayar kemudiannya pada hari gaji.

Buat pertama kalinya saya makan di luar disebabkan kantin jabatan di tutup selama dua hari.

Hari itu saya menapak dari pejabat ke kedai makan yang terletak di pusat perhentian bas bandar. Terdapat banyak kedai menjual makanan di situ. Saya masuk ke salah se buah kedai tetapi semua meja di situ dipenuhi melainkan sebuah meja di mana terdapat se orang perempuan duduk di situ dengan rambut berekor kuda diikat di belakang.

Saya menuju ke mejanya. "Mind if I sit with you," saya kata. Saya berperasan hebat kerana berani menggunakan perkataan 'with you'.

Dia terkejut, tapi tersenyum sambil menjawab, "sure." Saya duduk bertentangan dengan dia. Saya memesan makanan. Lambat juga makanan sampai kerana pelanggan agak ramai. Dia senyap sahaja. Saya memulakan perbualan, "What did you have for lunch?"

"I am waiting for my dad to take me home. I'll have my lunch there." jawabnya.

Melalui perbualan rengkas pada waktu itu saya dapat tahu dia masih bersekolah di tingkatan empat di bandar itu.

Bertanggong-jawab

Sebaik sahaja saya selesai makan dan ingin pulang semula ke pejabat, saya bangun, pandang ke mukanya, senyum sambil saya berkata, "If it's not a problem for you, I'd like to memorise your name by heart. Let me know and please be sure it's yours" Ayat itu entah macam mana terlintas di minda saya waktu itu.

"My friends call me AS," jawabnya.

Kesokan harinya saya ke kedai yang sama dan juga pada waktu yang sama. AS  yang saya temui semalam ada di situ sedang menikmati ais kacang. I walked over to her at the table and asked the same question as I did yesterday, "What did you have for lunch?"

"I'm waiting for my dad," she replied. Kami tidak berbual panjang cuma se sekali bertanyakan se suatu. Selesai makan saya pulang ke pejabat. Waktu melangkah keluar saya terdengar perkataan "bye" darinya.

Pada hari ke tiga saya masih pergi ke kedai yang sama, di waktu yang sama dan juga di meja yang sama. AS berada di situ masih dengan ais kacangnya. Saya menuju ke mejanya dan duduk bertentangan. Saya kata, "Let me buy  you lunch."

"No. Thank you. I'm waiting for my dad," jawabnya. Apabila hidangan sampai saya terus makan. Saya tidak berkata apa-apa. Saya terperasaan dia memerhatikan saya. Lama dia perhatikan saya tapi saya tidak ambil peduli. "What do you do?" Saya dengar dia bertanya.

"Earning a pay cheque every month. From the govermnent," saya jawab. Sengaja saya jawab lain dari yang lain supaya dapat soalan seterusnya kerana saya percaya sekiranya se seorang itu berminat kepada kita dia akan banyak bertanya tentang diri kita. Saya tunggu pertanyaan dia seterusnya; harap-harap ada.

"That's great. How was your sleep last night?" Dia bertanya. Saya jawab hanya dengan satu perkataan sahaja, "terrible." Saya menunggu soalaan seterusnya menanyakan penjelasan. Katanya lagi, "What's wrong with your sleep?"

She loves BI

Saya sudah terasa 75 peratus yakin yang dia ingin mengenali saya. "I can't sleep," saya jawab selamba. Jawapan yang sengaja dibuat tidak lengkap. Saya memandangnya sambil menunggu pertanyaannya lagi. Begitulah seterusnya, soalan demi soalan sehingga saya pulang semula ke pejabat.

Begitu juga di hari esoknya saya makan tengah hari di situ. AS sudah berada di situ. Ais kacang di hadapannya. Belum sempat saya berkata 'hai' dia dahulu bersuara, "How are you?"

Saya tidak berkata fine thank you seperti biasa sebaliknya saya jawab, "I am fine with you." Dia ketawa begitu juga saya. Mulai dari itu kami berkawan. Hubungan kami kemudiannya bertambah mesera.  Setiap hari saya makan di situ begitu juga AS setiap hari tetap menunggu bapanya di tempat yang sama pasti dengan ais kacangnya.

She loves cooking

Terlalu kerap kami berjumpa bukan di tempat lain tetapi hanya di situ dan berjumpa bukan "ber-dating" juga kami  tidak pernah membuat temu janji untuk ke situ. Setiap soalannya saya jawab dan diikuti dengan gelak ketawanya. Pernah dia bertanya, "What do you thing of this friendship. Will it last?"

Tanpa berlengah saya kata, "0ur friendship isn’t a big thing but it’s from many, many and many tiny things. We made them group together and they became big." Dia termenong lama lalu saya berkata, "Why are you out of words?"

Jawapannya menyentuh sedikit kalbu saya, "True friendship comes when silence between two people is comfortable. I feel the comfort." Saya tidak pernah dengar kata-kata itu sebelumnya. Di mana dia dapat kata-kata itu atau memang perkataannya saya tidak pasti tetapi pada usia saya baru kenal dunia persahabatan pada masa tu bunyinya terasa hebat.

Jawapan dia menyukakan saya kerana terasa saya diterima sebagai kawannya. Hari demi hari berlalu. Persahabatan kami jadi semakin utuh tetapi bukan rapat sebagai pasangan kekasih yang jauh panggang dari api. Persahabatan kami yang telus dan jujur berlalu hampir dua tahun. Perhubungan yang tidak pernah mengeluarkan ayat-ayat cinta.

Di takdirkan tidak beberapa lama kemudian saya dipindahkan kerja ke tempat lain dan kebetulan AS sudah menamatkan tingkatan limanya. Hubungan kami terputus terus dan tidak bertemu langsung selepas itu. Apabila lama tidak bersua perasaan rindu terhadapnya perlahan-lahan timbul. Kerinduan terhadap se orang BFF yang memahami apa ertinya persahabatan tulen.

The pain of losing her, the girl whom i knew for two years was greater than the loss of any lover, even I didn' have any. Losing that bond was worst than any other relationship break up and it happened when AS and I never had a proper break up.

The eldest among the writer's jewels

Tidak beberapa tahun kebelakang ini saya dimaklumkan sahabat saya AS, yang setia dengan ketelusan telah pergi meninggalkan dunia yang kita sayangi. AS dalam hidupnya telah berjaya mengejar cita-citanya untuk menjadi orang yang dikenali.

Saya bersedih. Kesedihan yang begitu sukar untuk saya terima kerana AS membuktikan yang dia benar-benar menghulur persahabatan sejati yang iklas kepada saya melalui kedua-dua belah tangannya sendiri. Kesedihan di atas pemergiannya bertambah pilu disebabkan pemergiannya tidak berapa lama selepas saya kehilangan satu-satunya permata yang saya miliki di dunia. Se orang isteri yang dahulunya merupakan penawar rindu yang mengisi kekosongan di atas kehilangan se orang kawan setia bernama AS. Kedua-dua kehilangan yang saya lalui merupakan kehendak Nya untuk berlaku.

Death happens. We can not go against it and the best we can do is to accept death as a fact of life because Allah makes it happen. TAMAT

Cerita persahabatan KLIK

(This site is ours and the stories belong to us. Everyone has a story to tell and in sharing we find healing. I expect this story will give hope a good chance in your hearts. Your wisdom and stories are as good as mine.)

Friends may have different qualities but the basic quality that all friends have; sharing with some one things and ideas. Below are my friends who are hard to find as they are honest and supportive:








Jangan ada dista di antara kita

Penulis tidak bertanggong-jawab terhadap komen yang menyalahi undang-undang, menyentuh sentimen agama dan kaum serta individu.

Semua gambar dan video dalam tulisan ini tiada kaitan dengan cerita, semata-mata hiasan.

Monday, 15 August 2016

KEHENINGAN YANG MUSNAH



Tidak berapa jauh dari sebatang jalan raya terdapat sebuah kolam semula jadi seluas separuh dari ukuran gelanggang badminton. Airnya tidaklah begitu banyak tetapi cukup untuk kegunaan penduduk di situ. Persekitarannya redup dan sejuk. Berada di situ terasa keheningannya.

Di persekitaran kolam terdapat satu perkampungan yang dihuni oleh katak-katak yang hidup aman, tenteram dan sejahtera. Setiap hari seawal pagi katak-katak di kampung itu keluar dari penginapan masing-masing bersarapan di dalam semak dan belukar.

Selepas kekenyangan ada yang pergi berendam serta mandi di kolam, ada yang bersantai di tebing dan yang lain bermain-main di dalam belukar.

Di suatu pagi terdapat sepasang katak yang sedang memadu kasih di atas se batang dahan kayu. Di situlah tempat kesukaan mereka berdua-duaan se tiap pagi.


KATAK JANTAN: Pagi tadi separuh penduduk sini terlolong-lolong panggil hujan.

KATAK BETINA: Dah lama kampung kita tidak hujan. Kita tak boleh lama tanpa hujan. Badan kita jadi kering. Kulit kering memudaratkan kita. Walau pun kolam ada air tapi penat jugak setiap kali terjun untuk melembabkan badan.

KATAK JANTAN: Hujan membawa rezeki. Sebaik hujan berhenti cacing, lipan, serangga, kelkatu dan ulat keluar. Itu rezki.

Tidak semena-mena hujan turun agak lebat. Waktu itu mata hari baru mula bersinar. Banyak katak yang sedang bersantai bertempiaran melompat mencari tempat teduh. Sepasang kekasih tadi segera melompat-lompat ke se batang pokok untuk berteduh.


KATAK JANTAN: Kampung kita ni memang terbaik. Kolamnya sentiasa berair, aman, sejuk, penduduk berkerjasama.

KATAK BETINA: Kita tidak tau perancangan manusia. Mungkin tempat ini diambilnya untuk dibangunkan.

KATAK JANTAN: Kita kenalah bersatu. Kita lawan manusia. Mereka dah dikira penceroboh. Aku tak sanggup pindah ke kolam lain. Se ribu kali kita melompat kita belum tentu boleh jumpa kolam baru. Aku tidak sanggup nak buat hingga se ribu lompatan. Patah kakai aku.

KATAK BETINA: Bersatu? Cakap bolehlah? Seluruh katak di sini kalau bersatu pun kita tak boleh menang. Apa senjata yang kita ada. Kamu pistol pun tak ada. Kita semua akan mati katak. Semua katak akan mati katak. Kita pindah sahaja untuk mengelak dari mati katak.

Kedua-duanya senyap. Katak jantan termenung dan katak betina bertafakur. Kedua-nya merenung masa depan mereka.


KATAK JANTAN: Manusia bodoh.

KATAK BETINA: Manusia tidak bodoh. Mereka pun ada hak. Bumi ni bukan untuk kita sahaja. Kita berkungsi bumi. Semua mahlok berhak duduk di alam ini. Kalau mereka ceroboh, kita pindah. Kalau tidak pindah kita mati katak.

KATAK JANTAN: Bodoh macam lembu.

KATAK BETINA: Tak elok fitnahkan lembu. Lembu tidak ada kena mengena dengan kita. Menfitnah berdosa. Kalau kita banyak dosa kita lambat masuk syurga.

KATAK JANTAN: Katak mana ada masuk syurga dan kita pun tidak akan masuk neraka. Kita hanya mati katak. 

KATAK BETINA: Jangan buat fitnah. Kena buktikan dahulu sebelum menuduh lembu dan manusia bodoh.

KATAK JANTAN: Manusia kalau pandai, semasa perempuan mengandung dia sepatutnya minum susu segar. Susu segar menambah kualiti dan quantiti susu badan. Susu segar berhasiat. Vitmin dan kelsium dalamnya masih segar. Tetapi mereka minum susu yang sudah di proses. Khasiat susu proses tak setanding susu segar.

KATAK BETINA: Masaalahnya susu segar kurang di pasaran.

KATAK JANTAN: Tentulah kurang sebab tak ada demand. Bila tak ada demand tentu tak ada bekalan. Amerika, Sepanyol, Holland, New Zaland, Australia melambak-lambak susu segar. Ibu yang sedang menyusukan anak elok minum tu. Anak yang menyusu badan dapat manafaatnya. Badan anak bertambah sihat, gigi dan tulang jadi kuat. Kita perhatikan orang di Masai, mereka minum susu segar. Mereka sihat. Tulang, gigi pun kuat.

KATAK BETINA: Ibu yang dah besalin sekarang pun minum juga susu. Teh tarikkan ada susu.

KATAK JANTAN:  Teh tarik guna susu pekat. Ramuan susu pekat campurannya dari lemak kelapa sawit. Awak makanlah kelapa sawit tu. Tak sekhasiat susu segar. Satu lagi dia punya bodoh. Semasa anak dah tumbuh gigi susu ........

KATAK BETINA: Susu lagi. Manusia tahulah. Mereka boleh belajar melalui internet bagaimana cara nak tambah susu badan.

KATAK JANTAN: Jangan percaya semua di internet. Mungkin kanak-kanak yang gatal tangan main-main tulis tentang petua lama. Pembaca walau pun dah tua tapi ada yang percaya tu. Dah tua pun bodoh. Bodoh pulak macam lembu. Di internet juga tempat fitnah. Ada juga yang kena kat mahkamah, denda ratusan ribu ringgit kerana memfitnah.

KATAK BETINA: Biarkanlah mereka.

KATAK JANTAN:  Sepatutnya bila jumlah gigi susu anak dah lengkap masa itulah ajar anak jaga gigi. Berus gigi hari-hari. Walau pun gigi susu akan jatuh tapi itu satu amalan baik, menjaga gigi dari awal. Itu latihan.

KATAK BETINA: Bukan semua manusia begitu.


Katak jantan mendiamkan diri dan katak betina turut diam. Di kolam telah kelihatan katak-katak lain berendam dan banyak juga yang bersantai di tebingnya. Pasangan yang bercengkerama tadi pun berubah tempat. Katak betina melompat ke dahan lain diikuti dengan katak jantan. Hujan mulai teeduh.

KATAK BETINA: Kita sudah berkawan begitu lama. Apakah perasaan kamu terhadap saya. Nyatakan jika ada. Jangan biar perasaan terpendam lama sebab kitaran hidup kita amat singkat.

Katak jantan masih mendiamkan diri.

KATAK BETINA: I have met many awsome and handsome males whom i liked. They are wonderful frogs who are trying their best until today to own me. Do you know that at this modern days no one  ever loses touch?

KATAK JANTAN: Aku merendahkan diri sebab kamu betina tercantik di sini. Jika aku memilih kamu, aku ditertawakan sebab kita berdiri tak sama tinggi.

KATAK BETINA: I know you have someone better than me. I know your relationship and I know your love affair. My memory doesn't fail me.

KATAK JANTAN: Aku tidak sepadan kamu. Kamu cantik juga berdarjat. Selain dari kamu aku  juga tertarik kepada se ekor betina yang bersbelahan tempat tinggal kamu. Tetapi dia jual mahal.

KATAK BETINA: Don't waste time on females who are not for you. Hubungan kita tidak kena mengena dengan dia. Suruh dia pergi jahanam walau pun dia mencintaii kamu. Kamu jangan lakukan kesilapan terutama dalam memilih. Permata tersedia di hadapan kamu. I know I'll be yours because I have tried my best and my way is right. It's better for you to move forward with me. Jangan pula lupa kesilapan lepas kamu because we learn from mistakes. From mistakes learning happened.

Katak jantan berdiam lagi.


KATAK BETINA:  Betina yang tidak minatkan kamu sebenarnya dia yang ada kekurangan, bukan kamu. Nyatakan kepada aku dengan berani tentang pilihan kamu sekarang. Bertindaklah sebagai jantan.

KATAK JANTAN: Andainya kamu menjadi suriku, sanggupkah kamu bertanggung-jawab terhadap rumah tanggaku?

KATAK BETINA: Aku sanggup tetapi dengar dahulu falsafah aku wahai katak jantan. Rumah tangga adalah tanggong-jawab suami. Rumah-tangga bukan tanggong-jawab isteri. Kamu bertanggong-jawab sepenuhnya. Dari kebersihaan, keselamatan, pelajaran, makanan dan nafkah. Itu tanggung-jawab suami. Semasa kamu keluar berkerja aku akan membantu menyediakan makanan untuk keluarga sebab aku  pembantu kamu. Semasa kamu keluar berpoya-poya aku akan membersihkan halaman, mengemas tempat tinggal. Urusan di rumah kamu jangan khuaitar, aku uruskan kerana aku pembantu kamu.  Aku akan lakukan semua secara berhemah dengan cara aku kerana aku bertanggong-jawab penuh sebagai pembantu suami.

KATAK JANTAN: Aku juga ada falsafah. Falsafah aku, "Betina bodoh jika digandingkan dengan jantan yang kurang cerdik sangat membahagiakan hubungan."

KATAK BETINA: (tersenyum) )nce i fall in love the hard way, I love without expecting anything in return.

KATAK JANTAN:  You frog listen to me. Aku tak mahu kamu jadi seperti bini manusia. Mereka khayal. Sentiasa menatap facebook. Goreng ikan di upload online. Bukannya sedap pun. Goreng telur pun di update. Satu hari sampai 20 puluh kali update. Suami tak nak makan pun update. Gas memasak habis pun di-update. Semua message diterima di-forward kat frens. Bukan telah aku kata tadi manusia memang bodoh. Pembaca tidak peduli jika ada update macam tu. Pembaca ketagih ilmu bukan gambar kek, bukan foto ikan goreng. Kamu jangan lakukan begitu.

KATAK BETINA: Kampung kita mana ada wifi.

KATAK JANTAN: Aku tak mahu kamu beri tahu surat kabar yang kita ni pasangan ideal. Terbaik konon. Begitu juga jika kita bercerai kelak, aku tak mau kamu buruk-burukkan aku di tv, di akhbar. Dalam se tiap perkahwinan tentu ada rahsianya dan rahsia wajib dirahsiakan. Jangan ikut cara manusia. Bila bercerai habis diburukkan pasangan melalui media, berulang-ulang. Anak nanti malu. Emak bapak pun malu. Kalau kulit muka engkau tebal engkau buatlah. 

KATAK BETINA: (terdiam)

KATAK JANTAN: Anggaplah kita tiada apa-apa sebelum tu kerana jodoh kita habis di situ.

KATAK BETINA: Itu manusia yang menagih publisiti. Aku anggap perbuatan menghina bekas pasangan itu tak bermoral. Itu bangang.

KATAK JANTAN: Jika aku sakit kau ubati aku. Jangan biarkan aku mati katak kerana engkau akan tau betapa berharganya aku sebagai se orang suami apabila aku telah tiada.

Hulubalang Katak

Tiba-tiba kedengaran bunyi kuat di persikitaran kampung. Bunyinya semakin lama semakin dekat. Semakin lama semakin hampir. Semakin lama semakin bising. Semua katak di situ senyap kehairanan kerana mereka belum pernah dengar bunyi sehebat itu. Semua katak mendongak ke langit sebab disangkan guruh. Apabila mereka pasti yang bising itu bukan guruh, semua penghuni tidak bercakap kerana ketakutan.

Tiba-tiba muncul sekor katak jantan perisis hulubalang menjerit bertalu-talu, "katak-katak sekelian, Lari, lari. Jentolak menuju ke kampung kita. Lari, lari."

(This is our site and the stories belong to us. Everyone has a story to tell and in sharing we find healing. I expect this story will give hope a good chance to grow in your hearts. Your stories and wisdom are as good as mine.)




 KLIK GAMBAR U
NTUK BESAR







Temuii rakan penulis di bawah ini. Klik setiap satu darinya untuk mengenali mereka.Klik Homestay.





9. Klik untuk engetahui pengedar  set Vivix sekitar Shah Alam.

Tiadalah berapa lama hidup mu, ke akhirat jua kekal diam mu

Penulis tidak bertanggong-jawab terhadap komen yang menyalahi undang-undang, menyentuk sentimen agama dan kaum serta individu.

Semua gambar dan video tiada kaitan dengan tulisan ini. Ianya semata-mata hiasan. (HARAP MAKLUM, TIADA POS YG BARU PADA SABTU INI 20 Ogos 2016)

Friday, 12 August 2016

BUKAN CINTA MONYET JAUH SEKALI CINTA ORANG UTAN

Ada pembaca tanya saya bagaiman cara menulis di blog. Soalan ni memang susah saya nak jawab sebab saya bukan penulis yang sebenar.

Saya tidak berani jawab sebab saya tidak tahu apa yang hendak saya jawab, kerana tidak pernah belajar cara menulis melainkan di sekolah dahulu, itu pun belajar menulis karangan. Menulis karangan di sekolah jauh beza dengan menulis di blog. Karangan sekolah hanya se orang sahaja pembaca.

Menulis di sini sengaja saya ambil cara mudah. Tidak memeningkan kepala. Yang penting yakinkan minda sendiri (confident).

Katakanlah saya terlintas di hati hendak menulis. Saya terus tulis. Saya tak kira samada saya bermula dari hujung atau pangkal tulisan. Sekali saya sudah mula menulis, tangan tidak berhenti, terus laju menulis. Selesai sahaja menulis saya terus publish, kemudiannya off komputer. Saya tidak buat peyemakan (proof reading).

Kesokannya baru saya semak dan buat pembetulan. Saya tidak semak sebaik sahaja selesai menulis sebab tidak mudah untuk mencari kesilapan waktu itu.

Dia adalah titik-titik garisan yang menyambung penulis dari satu generasi ke satu generasi

Saya tidak memilih tentang perkara untuk ditulis. Apa yang hendak saya tulis saya teruskan. Katakanlah saya ingin menulis tentang cinta terhadap anak. Saya mulakan begini:

KEDAMAIAN cinta terhadap anak bukannya diukur melalui hebatnya cinta yang tersimpan di hati tetapi melalui tanggong-jawab yang bersandar dengan perasasn kasih sayang. Walau bagaimana pun tanggong-jawab kita belum cukup selagi anak tidak terasa dikasihii serta tidak terasa adanya jaminan dari kita untuknya sebagai anak.

Jangan kita bezakan di antara anak anak yang kita ada. Anak dan isteri perlu diurus sebagai se buah institusi yang amat teguh dan kita kena faham makna perkataan keluarga itu sendiri. Keluarga membawa makna yang besar yang membawa maksud;  tiada siapa pun yang dikecualikan atau no one  is left unattended.

Bimbingan perlu untuk anak dan anak akan terasa di kasihi bila dia dibimbingi. Membimbing tidak bererti kita mengajar dia se tiap detik.

Dia juga penyambung penulis dari generasi ke generasi

Bimbingan yang paling berharga ialah apabila kita berada di sisinya di waktu dia bersedih mahu pun dalam keadaan gembira. Itu dinamakan bimbingan passif. Dalam hubungan keluarga bimbingan passif amat berkesan. Dengan demikian anak akan tahu kasih sayang kita untuknya sentiasa ada dengan tidak mengira dalam apa keadaan sekali pun ia berada. Ini telah saya buktikan.

Anak di rumah dengan anak murid di sekolah berbeza cara mereka belajar. Di sekolah anak belajar apa yang diajar tetapi anak di rumah mudah belajar melalui apa yang dia tuntun. Adakala anak belajar melalui apa yang dia nampak. Bermakna anak meniru gaya dan fikiran kita.

Andainya ibu bapa bercakap terjerit-jerit atau mengguna kata-kata kesat kita jangan hairan kalau anak kita juga turut berbuat demikian. Kalau tidak di hadapan kita mungkin dilakukannya semasa bersama kawan-kawan dia di luar.

Dengan bahasa mudah kelakuan ibu bapa ialah cermin yang mudah mempengaruhi anak.

Apakah perkara pertama yang anak kita mula belajar? Adakah kita tidak tahu atau kita tidak pernah ingin ambil tahu tentang perkembang anak-anak? Perkara yang pertama yang anak belajar ialah senyum. Diikuti dengan ketawa kemudiannya.

Biasanya anak senang belajar dari ibu sebab ibu kerap berdamping dengan anak terutama ibu yang menjadi suri rumah sepenuh masa.

Berapakah bayaran yang sepatutnya diberi untuk isteri yang menjadi ibu sepenuh masa. Ada kalanya suami tidak mampu memberinya kerana nilainya begitu tinggi. Hulurlah dengan semampu kamu dan yang penting kesetiannya perlu dibayar melalui se buah cinta.

Pertengkaran lumrah dalam hubungan. Yang kerap mengelak untuk menang biasanya ialah suami

Malangnya ada lelaki yang tidak tahu menilai se buah perkahwinan. This man should be called a stupid human. Whatever it is we have no reason to avoid him for being stupid because everyone has the right to be stupid.

Adakah kata-kata saya di bawah ini mengambarkan betulnya tindakan hubungan se orang lelaki yang dipanggil suami:

Se seorang yang menyerah awal walau pun dia tidak bersalah, dipanggil jujur. Se seorang itu yang sengaja menyerah kalah walau pun dia pasti dia boleh menang, di panggil waras. Dia juga yang kerap menyerah diri atau sengaja mengaku silap walau pun dia tahu dia benar, di katakan sabar. Se orang itu melakukan kesemua perkara di atas di namakan suami.

Peranan perempuan sebagai ibu amat penting. Bermakna perananan perempuan memang hebat. Ibu bertahun-tahun bersusah payah membina peribadi anak lelakinya tetapi ada kalanya di luar sana terdapat se orang wanita dengan se kelip mata dapat merosakkannya imeje se orang lelaki.

Kita sudah tahu anak-anak belajar melalui kita di rumah samada perkara baik atau buruk. Sekiranya kita ingin mengajar anak tentang kasih sayang bagai mana pula caranya? Bagi saya caranya mudah tapi jarang orang kita lakukannya. Begini caranya:-

Setiap pagi sebaik sahaja suami hendak ke pejabat, dakaplah isteri di hadapan anak. Kemudian dakap pula anak. Lakukannya setiap hari begini berterusan. Se sekali semasa mendakap isteri di hadapan anak katakan kepada isteri dengan jelas supaya anak dapat mendengar bersama. Katakan, "Adakah kamu tahu setiap suami apabila mendakap isterinya dia melakukan perkara penting dalam hubungan?"

Kamu tidak perlu menunggu isteri menjawab sebaliknya kamu terus berkata, "Setiap dakapan aku, ia memberi se buah kasih sayang yang aku miliki yang kamu perlukannya. Kenapa melalui dakapan? Sebab dakapan adalah satu tindak balas  yang seimbang iaitu, memberi dan menerima."

Another dot that connects the writer's line of generations.

Mereka di bawah ini adalah teman penulis. Klik setiap satu darinya untuk mengenali mereka:









(This site is ours and the stories belong to us. Everyone has a story to tell and in sharing we find healing. The writer expect this story will give hope a good chance to grow in your hearts. Your stories are as good as mine.)

Penulis tidak bertanggong-jawab terhadap komen yang menyalahi undang-undang, menyentuh sentimen agama dan perasaan kaum serta individu.

Semua gambar dan video dalam tulisan ini tiada kaitan dengan cerita. Semata-mata hiasan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...