Penulis tak perlu akur dengan hujah kamu


Wednesday, 14 September 2016

SIAPA YANG KENA

Picture Credit: The Telegraph

Sahabat Karib Di Sebuah Danau.

Ada yang bertanya saya apa kesudahan dengan cerita bertajuk Keheningan Yang Musnah yang saya tulis pada 0gos 15, 2016. Saya kata cerita itu tamatnya mengikut apa yang tertulis tapi kalau kebetulan saya tersua penghuni-penghuni tu saya sambunglah.

Kali ini saya tulis kesah dua sahabat yang berlainan kaum.

Pada suatu pagi juga dalam suasana yang hening di sebuah danau, terdapat dua ekor sahabat sedang leka bersembang:

SIPUT:  Elok jugak kamu tinggal sini. Aku tak ada kawan. Minggu depan aku bertanding dengan arnab, lumba lari. 

KATAK:  Kalau nak menang otot kena kuat. Engkau pikullah batu setiap kali bergerak ke mana-mana supaya otot kuat.

SIPUT:  Belakang tak rata, macam mana batu boleh lekat?

KATAK:  Susah juga ya. Apa kata setiap kali engkau ke mana-mana engkau dukung aku.

SIPUT:  Iklas ke engkau nak tolong aku cara tu?

KATAK:  Kita ni kawan. Aku ni nak gi makan. Engkau dukung aku ke belukar tu. Sana banyak nyamuk. Nyamuk tu makanan aku. Satu jam aja engkau dukung aku ke sana. Kalau aku 15 minit je melompat.

SIPUT:  All right. Thank you friend.

Photo credit: designswan.com

Katak pun naik ke belakang siput dan menghala ke belukar.

KATAK:  Kalau bukan kerana kawan aku tak nak duduk kat belakang kamu.

SIPUT:  Terima kasihlah katak. Berat jugak kamu.

KATAK:  Mudah-mudahan otot kamu kuat. Boleh kalahkan arnab.

Setibanya mereka di belukar katak pun mengutip serangga. Setelah kekenyangan katak tersidai di situ. Siput pun berehat di sebelah katak.

SIPUT:  Arnab ni banyak tipu helah, macam manusia.

KATAK:  Manusia lagi kuat menipu. Raja segala penipu. Agama pun mereka guna untuk kepentingan. Dia ingat orang tak tau.

SIPUT:  Bukan semua manusia tau dia menipu. Pengikut totok memang pecaya cakap dia. Kalau tak ikut nanti dikatakan berdosa. Tapi kalau dalam majlis agama pun menipu elok jangan pakai serban. Buat malu serban aja.

KATAK:  Memang betul apa yang engkau kata tu. Orang tak nak ikut bukan kerana ilmu agamanya. Aku hormat ilmu dia tapi aku tak nak ikut pendirian dia yang tiada kaitan dengan agama. Maksud aku pendapat dia yang tak lojik. I accept that someone has a different opinion on certain matters but when religion is wrongly used for personal gain I totally disagree with him. I don't care how big his turban is.

SIPUT:  Serupa macam akulah. 0rang boleh sumbat mulut aku but they can't stop me from having my own opnion. Who cares.

KATAK: Problem-nya, manusia totok believe everything said by the selfish penceramah.

SIPUT: Janganlah kutuk. The speakers are learned people.

KATAK:  Do you need me to prove that learned people are very capable of acting foolishly at times. They do.

SIPUT:  Biarlah dia mencari dosa, demi perjuangan perut dia. Dia dah tak tahu cara lain. Kita yang dah tahu tentang pembohongan dia jangan pulak terpengaruh. Jangan pulak engkau pandai-pandai nak maki hamun dia. Jangan pulak engkau nak kutuk dia dengan panggilan yang jijik. Siapa yang suka maki hamun, yang suka beri gelaran untuk menjatuhkan orang lain, tu kerja hasad. Maksud aku, engkau jangan ikut cara bodoh. Jangan tuduh itu dan jangan tuduh ini. Tetapkan hati kamu. Kalau hati dah tetap make no U-turn. Remember, make no U-turn.

KATAK:  Jom bawak aku balik ke danau. Aku nak berendam. Badan aku dah terasa kering ni.

SIPUT:  Lompat je belakang aku ni. (Siput pun membawa katak ke danau, katak berendam. Siput makan daun muda di tepi danau.)

Photo credit: google.com

KATAK:  Aku dulu juara pantun.

SIPUT:  Aku nak dengar.

KATAK:   
As the day turns into night,
Keep your worries out of sight,
No matter how tough the world may seem,
You deserve the sweetest dream.

SIPUT:  Eh, mana boleh dalam Inggeris.

KATAK:  Bolehlah. Kan orang sekarang campur aduk bahasa walau pun perkataan tu ada dalam bahasa kita. Contoh; kita guna perkataan informasi sedangkan Melayu dah ada perkataan tu, maklumat. 'Aku tak ada ilham' tapi orang kata, 'aku tak ada idea'. Banyak lagi yang dicedok.

SIPUT:  Habis basikal tu macam mana?

KATAK:  Itu lain, Orang Inggeris pun kata durian sebab tak ada durian di England.

SIPUT:  Kampung seberang ada pertandingan pantun. Siapa menang nanti dilantik jadi hulubalang. Engkau masuklah.

KATAK:  Kelakarnya but I'm not ready to be hulubalang. Nantilah dulu.

SIPUT:  If you wait till you are ready, you will be waiting for the rest of your life. Jom kita sambung eksesais. Sambil eksesais sambil bercerita. (Katak pun lompat ke belakang siput.) Pegang kuat-kuat katak, nanti jatuh. Aku nak pecut ni.

KATAK:  (Katak tersenyum) Sebenarnya aku ni suka kentut. Itu yang aku malas masuk bertanding. Nanti terkentut atas pentas. Kentut aku tak berbunyi tapi busuk. Malu aku kalau ada yang terbau kentut aku. Kentut aku lebih busuk daripada busuk.

SIPUT:  Penapis bau kentut ada jual. Cuba beli kat Internet. Klik ni. Ini website dia.

KATAK:  Lambatnya engkau berjalan. Cuba bawak aku ke tempat yang ada katak betina.

SIPUT:  Engkau nak cari betina pergi cari sendiri. Aku nak eksesais. Aku ni nak lawan arnab.

KATAK:  Bergerak cari betina pun eksesais juga.

SIPUT:  Betul jugak. Tadi aku tak terfikir itu. Kamu cerdik.

KATAK:  Aku ada terima mesej tapi tak tau baca jawi. Tolong bacakan. (Sambil tunjuk mesej). Kat bawah ni.

Photo credit: Biar Lembu Yang Jadi Lembu

SIPUT:  Aku mana tau baca. Aku tak sekolah.

KATAK:  Aku pun tak sekolah tapi tak bodoh. Kalau kita bodoh nanti kena tunggang.

SIPUT:  Biarlah si bodoh tu kena tunggang. Asalkan bukan aku kena tunggang. Katak, katak....., tengok tu, itu ada se ekor betina.

KATAK:  Malaslah. I'm not in the mood.

SIPUT:  The eyes are useless when the mind is blind.

KATAK:  Takkan dia berkenan kat aku sedangkan dia nampak aku mencangkong atas belakang kamu. Nanti dia kata aku bodoh.

SIPUT:  Dia tak akan kata engkau bodoh walau pun engkau sikit bodoh. Dia tetap pecaya manusia lebih bodoh dari engkau. Aku dah pikul kamu lebih empat jam. Marilah kita balik. Kita belum lunch lagi.

KATAK: I followwww.

SIPUT:  Ada ke orang nak baca cerita kita ni. Cerita Sahabat Karib Di Sebuah Danau. Cerita ni santai je. What will be the end of this story? Will it be okay?

KATAK:  This story hasn't ended yet. It will be continued. The ending part of our story should be okay. If it's not ok, it's not the end.


(This site is our site and the stories belong to us. Everyone has a story to tell and in sharing we find healing. I expect this story will give hope a good chance to grow in your hearts. Your wisdom and stories are as good as mine.)

Playing For Change, a project to inspire and bring peace to the world

Penulis tidak bertanggong-jawab terhadap komen yang menyalahi undang-undang, menyentuh sentimen agama dan kaum serta individu. Segala risiko akibat ulasan atau  komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengulas sendiri.

Semua gambar dan video dalam tulisan ini tiada kaitan dengan cerita, semata-mata hiasan

9 comments:

  1. Assalam sdr. admin

    saya dah addkan blog saudara ke bloglist mountdweller88

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Waalaikumsalam tuan.
    Terima kasih banyak2.
    Saya tak pernah miss baca blog tuan.

    Blog tuan di antara top blog yg saya ikut.

    ReplyDelete
  4. salam tuan blog tuan telah dilinkkan di http://btmmari.blogspot.my/

    ReplyDelete
  5. Sdr. Admin

    Blog mountdweller88 adalah blog baru yang saya bina setelah blog lama mountdweller disekat oleh SKMM dikatakan melanggar peraturan kerajaan.

    Jadi mountdweller.blogspot.com susah untuk di akses kecuali pengguna unify dan komputer yang menggunakan Open DNS.

    ReplyDelete
  6. Tuan fakhruddin yusoff,

    Saya memang dah tau blog lama tuan disekat. Apa2 pun terima kasih banyak2 add saya. Saya tak pernah miss baca tulisan tuan.

    ReplyDelete
  7. Tuan fakhruddin yusoff,

    Saya memang dah tau blog lama tuan disekat. Apa2 pun terima kasih banyak2 add saya. Saya tak pernah miss baca tulisan tuan.

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...