Saturday, 19 November 2016

HIRUK-PIKUK BELUM TENTU PASTI DAPAT MELUNASKAN YANG TERKONTENG-KONTENG


Minggu ini penulis bercadang untuk menulis seberapa pendek yang boleh. Walau bagaimana pun ianya tidak bererti penulis akan melakar setakat untuk menambah entry di blog. Penulis faham sangat dengan selera pembaca jadi penulis usaha seberapa baik yang mungkin di entry yang rengkas ini. 

Readers please do not worry about this short writing. The writer's aim is to put down on this entry what he sees and what he feels in the best and the simplest way.

Sebenarnya sambil penulis meletakkan apa yang ada di minda ke komputer ini, penulis sambil-sambil membuat persiapan untuk ke negera matahari terbit. Pasport dan kad pengenalan telah berganti baru. Hanya pakaian sahaja yang belum cukup.

Pakaian terpaksa di bawa lebih kerana di sana nanti penulis tinggal agak lama. Tambahan cuaca di sana menghampiri musim sejuk berserta pula negara Jepun terletak di 36.2048 darjah latitude utara dibanding dengan Malaysia yang terletak hanya 4.2105 latitude. Khatulistiwa hanya beberapa langkah sahaja dari kita.

Pakaian ada jual di sana tetapi penulis berpendapat membeli di sana agak keterlaluan kerana perbezaan nilai matawang. 

Isteri tidak ikut bersama kerana dia telah tiada. What could be more beautiful than the dear lady growing wise with age travel together for another long and could be the last memorable journey.

Berbalik kepada mengemas tadi, penulis tidak perlu membeli kasut baru kerana semasa penulis selongkar almari, banyak kasut penulis boleh disesuaikan di sana dan masih kelihatan cantik.

Semasa menyelongkar tadi penulis terpegun hampir setengah jam dan tercangkong di lantai tanpa berkata. Penulis terpandang sepasang kasut berwarna hitam milik arwah isteri, terletak bersebelahan dengan kasut penulis. Kasut yang dia paling sayang, kerap dipakainya semasa berjalan mengambil angin. Kasut yang cukup selesa bertapakkan getah dan kasut itu juga yang merupakan kasut terakhir dipakainya sebelum rebah di hadapan se buah rumah peranginan dan tiga puluh hari berikutnya, di katil pusat rawatan terkemuka pada waktu subuh, dia dipanggil Ilahi.

Friends Are Like Old Shoes

Penulis Membersihkan kasut dia. Kasutnya penuh habok tetapi hati penulis tidak begitu. Semasa itu penulis sedikit sebanyak terbayangkan satu peristiwa bersamanya. Penulis teringat bila pada suatu hari selepas keluarga selesai menikmati makan malam, penulis nampak sinki penuh dengan pinggan kotor, meja makan berselerakan, dapur yang berkecah dan lantai berteraburan dengan remah. 

Penulis jeling ke wajahnya. She looked tired. She was standing still for more than two minutes near the sink staring at those plates and glasses. I walked up behind her slowly, moved her hair to bare her neck. Firmly I hugged her from behind then put my two hands on her tummy and whispered softly to her left ears, "I know you are exhausted. Why not you go and have your shower, clean yourself then straight to bed. Let me take care of this mess."

Dia ke menuju ke bilik air, membersihkan diri dan dua puluh minit kemudian penulis dapati dia tertidur di kamar nyenyak kepenatan.

Pada esoknya sebelum penulis pergi kerja, sarapan pagi seperti biasa terhidang di meja. That morning she didn't say a word until she saw me leaving the house for the office. She waited at the front door, held my both hands, put on her shoulders, looked into my eyes and softly said, "I wouldn't be here if it wasn't for a friend. I owe my life to the friend and he is extraordinary to me.

Penulis faham maksud perkataan "friend". Penulis lantas menjawab, "There are no extraordinary men. Just extraordinary circumstances that simple men are willing to deal with." Penulis tidak berkata apa-apa selepas itu dan sebaik sahaja penulis membuka pintu kereta tiba-tiba terdengar dia berkata, "You have right on me."


(This site is ours and the stories belong to us. Everyone has a story to to tell and in sharing we find healing. I expect this story will give hope a good chance to grow in your hearts. Your wisdom and stories are as good as mine.)

She isn't  writer's

Penulis tidak bertanggong-jawab terhadap komen yang menyalahi undang-undang, menyentuh sentimen agama dan kaum serta individu. Segala risiko akibat ulasan atau komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengulas sendiri.

Semua gambar dan video dalam tulisan ini tiada kaitan dengan cerita, semata-mata hiasan.

128 comments:

  1. a long conversation which always seems too short, that's the happily u-made marriage.

    ReplyDelete
  2. I cried! Just can't hold the tears anymore..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tears dropping does not make someone cry, feeling does.

      Delete
  3. And please write about your journey in japan..

    ReplyDelete
  4. Nape cikna t'baca cerita sedih ni... Sabar&enjoy ur journey at Japan.... Souvenirs jgn lupa ye....;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah, souvenir!
      tengoklah dulu. kalau ada yg bersesuaian, why not.

      Delete
  5. mula2 teruja bila baca tuan nak ke Jepun, mcm2 komen yg terlintas nak ditaipkan di sini. Tetiba hilang kata2.. salam takziah tuan

    ReplyDelete
    Replies
    1. setakat hilang kata2 tu dikira masih okay. ramai yang dah hilang akal, bukan seri kandi tak tau.

      salam blogging seri kandi and thank you.

      Delete
  6. Very touching . . .

    Nb: blog tuan sudah di bloglist saya. Terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. that was just in my mind while cleaning her shoes. As told earlier: i write what is in my mind.

      thank u for listing me.

      Delete
  7. Salam takziah kehilangan yg tersayng amat menyentuh hati..selamat travel ke Jepun..hati2 jaga diri

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih tentang beri dua ucapan, takziah dan ucapan selamat travel.
      Insya allah saya akan beringat ingat di sana. thank u memberi peringatan.

      Delete
  8. My words can't express the sorrow i felt after knowing about your beloved. My prayers are with all your family.

    ReplyDelete
    Replies
    1. i'm touched beyond words. Thank you so much.

      Delete
  9. Saya byk simpan barang2 arwah mak saya, yg saya boleh guna, saya gunakan dan niatkan semoga pahalanya smp kepada dia.
    Sayu kan, bila lihat peninggalan org tersayang..in shaa Allah dia sudah bahagia di sana dgn iringan doa dr tuan selalu, kan?

    Save and happy journey ya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nor Azimah,
      Memang sayu bila nampak barang peninggalan. Saya doa ibu Nor Azilah di rahamati Allah di sana.

      Delete
  10. pertama-semoga selamat pergi dan pulang,moga perjalanan dilindungi ALLAH.
    KEDUA-moga isteri tuan ditempatkan disisi orang-orang beriman,salam takziah.
    ketiga-nanti DI JAPAN,jangan lupa update entry ya..nanti sy rindu nak baca.hehe
    keempat-ole-ole jangan lupa..hahaha..oktuan gurau sahaja..happy travel tuan,safe journey

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1. Terima kadih mendoakan saya. Terharu jugak.
      2. Mudah2an dia di tempatkan di sana.
      3. Saya harap tak lupa update entry. Biasanya se minggu sekali. Harap2 ada kesempatan.
      4. Ole-ole tu boleh difikirksn. Buksn masaalah. Harap ada kesempatan dan sesuai jadi cenderahati. Cendera hati yang terbaik sebenarnya datang dari hati, bukan dari negara matahari terbit.

      Love your comments.

      Delete
  11. Sori typo..i mean safe journey.

    Ps: blog tuan dah ada dlm bloglist saya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nor azimah,

      Memang sayu bila nampak barang peninggalsn mereka.
      U lost yr mother and i too lost my mom.The memories
      of our mothers will always be in our hearts.

      Pasal typo tu biasalah. Saya lagi banyak error tu.
      Lupakan lah dgn typo tu, kita bukan nak exam pun.

      Delete
  12. Salam takziah, sedih membaca kisah penulis...Kehilangan org tersayang seperti ingatan dari Tuhan yang kita juga akan menemuiNya satu hari nanti... Apapun, selamat melancong ke Negara Matahari terbit...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya setuju dgn kata2, "Kehilangan org tersayang seperti ingatan dari Tuhan yang kita juga akan menemuiNya satu hari nanti."

      Terima kasih memberi ucapan selamat melancong.

      Delete
  13. Jepun sebuah negara yg maju dan org nya juga sgt polite..kalau ada duit lebih nk repeat ke jepun kalau ada peluang nak keje kat sana 😬

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jepun jauh maju dari kita. Barangan serta adab mereka jauh lebih tinggi. Kedudukan geogeraphi negara dia pun lebih tinggi dari kita sedangkan kita terletak berhampiran dgn equator.

      Insya allah jm akan ke sana lagi nanti. Amin.

      Delete
  14. terharu baca entri ni..suami yg loving & memahami sgt menyenangkan isteri..

    selamat travel ke Jepun..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nohas
      Sebenarnya semua lelaki boleh jadi suami terbaik dgn syarat:

      1 tau tanggongjawab.
      2. Bertimbang rasa.

      Terima kasih

      Delete
  15. 1. salam takziah.
    2. Selamat melancong.

    ReplyDelete
  16. Terima kasih wp.

    Bagaimana dengan projek reban ayam. Saya kat kampung dulu bela ayam jugak. Ayam saya lebih suka tinggal atas pokok. Itu yg telur banyak hilang.

    ReplyDelete
  17. Adam selamat bermusafir....kerja eh!.Dari hari tu lagi nak tanya pasal isteri bila terbaca kat blog profile tu. Ceritalah kisah cinta awak dan isteri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hainom,
      Cerita saya tak menarik pun. Setakat ok je.
      Kalau update sekali sekala bila teringat boleh lah.
      Tapi tak ada yang benar-benar happening pun. Nak olah, nak tokok tambah jadikan menarik saya memang tak tau sebab saya bukan penulis.

      Tengoklah macam mana. Part yg boleh dikongsi boleh lah nanti.

      Delete
  18. Replies
    1. Nooriah,
      Thanks.
      I read a few of your entries. lovely.
      Hopefully we can talk about life later.

      Delete
  19. semoga arwah bersama orang2 yang beriman...
    jaga diri semasa di perantauan ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahidah,

      "semoga arwah bersama orang2 yang beriman". Saya mengaminkan ni. Amin.

      Insya allah saya akan ingat pesan wahuda. Thanks.

      Delete
  20. betul tuh, tak slh bertolak ansur kan, tlg menolong

    berapa lama lah tu nk ddk kt sana... seronoknya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Norhidana,

      Saya tau tugas semua istri tu berat, samada dia berkerja atau suri rumah sepenuh masa. Itu yg saya ingin nak menolong.

      Tapi isteri saya ni lain sikit, dia tak nak saya tolong kerja dia. Mengemas atau memasak dia tak nak saya bantu. Anak2 saya semua tau ni.

      Itu yang saya kata menjadi satu peristiwa bila saya dapat membantu dia, itu pun sebab dia keletihan.

      Di jepun nanti saya tak berani kata berapa lama. Kena tengok keadaan. Macam2 keadaan; suasana, cuaca, kesihatan, makanan. (Masalah makanan ni saya pernah alami dulu) Kadang2 bosan pun boleh menyebab jemu tinggal lama.

      Nasi hujan panas ada lagi ke??

      Delete
  21. bestnya dapat menjejakkan kaki di negara matahari terbit. Menjadi seorang isteri bukannya mudah. lebih-lebih lagi seorang isteri yang berkerjaya dan mempunyai anak.Menguruskan hal dirumah lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mila,

      Saya berpeluang berjalan ke sana, itu yg saya pergi. Kalau tak ada peluang, nampaknya memerap je lah kat shah alam ni.

      Saya tau, menjadi idteri lebih teruk dari suami. Dah lah mengandung dan bersalin satu perkara yg teruk jugak.

      Isteri ni sebenarnhya membuat tugas multi tasking dan mila pernah lalui nya.

      Salam blogging.

      Delete
    2. susahnya nak bukak blog awak

      Delete
  22. mood excited bace penulis nak pergi jepun. tapi bila baca cerita bawah tu Ya Allah sedihnya. tiada perpisahan yang paling sedih daripada perpisahan dengan orang yang telah pergi selamanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aswa,

      Apa2 yg kita hilang kita tetap sedih. Walau pun hilang se ekor anak kucing. Begitu juga dgn perpisahan, bertukar jabatan pun kita rasa kesedihannya manakan pula perpisahan tanpa dirancang.

      Terima kasih melawat sini.

      Delete
  23. Aswa,

    Apa2 yg kita hilang kita tetap sedih. Walau pun hilang se ekor anak kucing. Begitu juga dgn perpisahan, bertukar jabatan pun kita rasa kesedihannya manakan pula perpisahan tanpa dirancang.

    Terima kasih melawat sini.

    ReplyDelete
  24. Terasa nak nangis bila baca penulisan awak tentang isteri awak.. Terharu.. Sometime tentu awak akan mengimbau kembali saat bersama isteri awak.

    Mungkin ada kala, awak teringat tentang isteri awak sedang mengemas rumah.. Teringat masakan isteri.. Teringat kenangan bersama isteri..

    Allah lebih menyayangi isteri awak.. Andai Reen di tempat Adam.. Belum tentu Reen sekuat awak untuk menempuh dugaan hari mendatang tanpa insan tercinta..

    Pergi travel nanti, hati-hati ya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya rasa tak perlu saya ulas apa yg di komen sebab segala2 yg di tulis semuanya benar. Tentang teringat tu kadang kala timbul erutama tentang penyediaan makanan.

      Makan di kedai tidak sama makan masakan dia, because she knew what my taste like.

      Thank u so much harap berjumpa lagi di sini.

      *Yes, saya pasti ingat kata2 ni, "pergi travel nanti, hati-hati ya."

      Delete
    2. **Saya rasa tak perlu saya ulas apa yang REEN komen sebab segala2 yg REEN tulis semuanya benar. Tentang teringat tu kadang kala timbul terutama tentang penyediaan makanan.**

      Delete
    3. Hihi 1st baca perenggan pertama, memang kurang faham..tapi selepas baca kali kedua, baru faham apa yang awak cuba sampaikan.

      In sya Allah.. Akan berjumpa lagi disini.

      Bila baca cerita awak.. Saya teringat tentang kenangan waktu pertama kali tinggal di asrama. Rindu masakan ibu.. Hanya Allah saja yang tahu.

      Papepun, sentiasa doakan untuk isteri disana.. Lebih2 lagi waktu rindu.

      Delete
    4. Masakan ibu; without any doubt, the answer is yes. Mother’s cooking is the best and yummy. Ingredient semua cukup.

      Terima kasih mendoakan my wife. Amin. You really understand feelings.

      Delete
    5. Reen,
      U are worth to be anybody's friend at least online 'cause u are a lady of beauty and kindness. Truly. Jngan marah itu persepsi saya.

      Delete
  25. Hi Adam,
    I came across your blog through my blog comment section. I took the chance to read because the topics on your blog seems very different and peculiar. I'm sorry to hear about your wife. Salam takziah dan selalu bertabah, insyaAllah, urusan Adam akan di permudahkan. This post touched my heart and i let out a tear. You write well, truly. Take care and looking forward to your next post too. Safe travels.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Liya,
      I was browsing looking for traveller's tips as i am travelling to Japan for the first time this December. I found some good tips written on a well organised page by a lady blogger whom you knew. Thank you so much for your encouraging words "You write well, truly" and i'm pleased that you understood my caca-marba article. It's worth your appreciation

      Delete
  26. ASSALAMUALAIKUM ANAKANDA ADAM....TERIMA KASIH SUDI SINGGAH DAN KOMEN DIBLOG BUNDA....
    SEMOGA ANAKANDA TERUS MAJU JAYA DALAM APA JUA BIDANG YANG DICEBURI....AAMIIN...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih sudi kembali sekali lagi ke Teratak Buruk Bunda... yang tak se Meriah Istana Adam ni...

      Tapi Bunda suka yang bernama Adam...

      Delete
    2. Terima kasih mendoakan saya terus maju. Amin.
      Sekali lagi terima kasih.

      Delete
  27. Salam takziah atas pemergian wife tercinta. she is so lucky dapat husband yang bertimbang rasa macam you. semoga kalian ditemukan di Syurga Allah. aminn

    safe journey. jangan lupa snap gambar banyak banyak kat Japan nanti ye:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mommy,
      Terima kasih doakan kami bertemu di sana. Amin.

      Snap gambar, bsnyak2... sure i will.

      Tadi saya masuk blog u. Quite nice.

      See u. Jumpa lagi.

      Delete
  28. Semoga arwah wife en. adam sentiasa dicucuri rahmat. Saya memang tahu en. adam sangat menyayangi dia.. untung ada husband seperti en. adam.
    Take care and have a safe journey okay..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hafiza,

      Terima kasih mendoa kan dia. Saya ni bukan yg terbaik cuma saya tau menjalankan tanggongjawab serta bertimbang rasa. Wife memang hari2 penat itu sebab wife perlu dibantu.

      Hafuza, u too take care.

      Delete
  29. salam takziah, semoga arwah berbahagia di sana. safe journey ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Raihanah kerana mendoakan sesama insan.
      Nanti saya pergi ke page u.

      Delete
  30. wow. again. impress dengan apa yang ditulis
    sesuatu yang lahir dari hati pasti menyentuh hati
    tersentuh dengan apa yang saudara adam tulis mengenai arwah isteri
    do you mind if I ask, what happen to her? sakit?

    kehilangan seseorang yang disayangi pasti "menyakitkan"
    tak pernah mengalami, tapi mungkin memahami
    anyway, how about your son? will you bring him along?
    have a safe trip ya. I have never been to Japan
    in fact, saya tak pernah naik kapal terbang. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1. My son dah kerja. Mana dia boleh ikut. Cuti pun one pblm.
      2. She passed away due to kidney failure.
      3. Saya pun blum pernah gi jepun, my first trip ni.
      4. Kehilangan memang nenyakitkan. Appreciate u understood feelings.
      5. One day nanti u maybe sampai jugak sana. Saya masa bujang dulu pun tak pernah naik kpal terbang.

      Yana hope to see u here again. Thanks.

      Delete
    2. so gambar sama penghias profile? cucu?
      sorry, saya mati-mati ingat tu gambar anak saudara adam
      saya bayangkan saudara adam masih muda, mungkin lebih muda dari saya
      based pada explanation ni, saya sangat yakin saudara adam lebih berusia dari apa yang saya sangka
      no wonder penulisan tu sangat menarik dan menyentuh hati.
      saudara adam buat saya curios. mula nak bertanya banyak benda
      takpe, saya simpan dulu. lagipun bimbang digelar busy body. haha
      anyway, terima kasih sebab jawab persoalan saya =)

      Delete
  31. Replies
    1. Shidine,
      Sometimes someone needs to be let go off especially when the Al-mighty ask for her/him.

      Delete
  32. Dari satu sudut, kita adalah sama....telah ditinggalkan pasangan kesayangan kita buat selamanya.

    Dari satu sudut yang lain Bunda dan 4 orang anak2 ditinggalkan arwah hampir 9 tahun lampau tanpa tanda2 apa lagi pesanan.

    Pagi arwah keluar kerja seperti biasa... malam pulang dengan jasad yang dah tak bernyawa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Allah menentukan segala-galanya.

      Delete
  33. Semoga selamat pergi dan selamat pulang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you for stopping by Amy,
      Hope to get more comments from you. Harap2 begitulah saya selamat pergi balik.

      Delete
  34. im sorry to hear about your wife. be tough okay..u can do it. have a safe travel :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank u itah. I will.
      Hope to see u more commenting my entries in future.
      Love yr comment.

      Delete
  35. ya Allah sedihnya! sebak baca entry Adam ni.. pasti rindu bertandang bila terpandang kasut arwah :(.. moga Adam terus kuat bersama anak2.. berapa lama kat Jepun nti?? take care..moga Allah permudahkan semuanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau dikatakan sefih, anak2 lagi terasa sedih. Kita yg berfikiran pun memang sedih. Thank u Atie.

      Delete
    2. betul..lagi2 anak kecil yg baru mengenal dunia yg perlukan tempat mengadu berkongsi cerita dan tempat dia bemanja...tapi anak2 yg membesar tanpa ibu disisi jiwanya sgt kuat dan harapnya hati mereka juga tough Insyaallah.. saya sendiri yg besarkan adik2 yg masih kecik kadang2 cuba jgk selami hati mereka...dan saya Allah aturkan yg terbaik..

      Delete
    3. Husna,
      Ulasan kamu membuka mata. Harap2 ada pembaca yg membacanya terutama yg menjaga adik2 as you are. Very touching and i hilang kata2. Thanks.

      Delete
  36. thanks singgah my humble blog.. salam takziah buat arwah isteri.. semoga rohnya sentiasa dicucuri rahmat.. and safe journey!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun ucap terima kasih sebab sudi jengok sini. Terima kasih jugak sebab mendoa kan roh nya dicucuri rahmat.

      Delete
    2. Saya singgah sekali lagi blog wizza.
      Blog you ok. Lebih dari ok.

      Delete
  37. Baca entry ni tetiba teringat arwah umi...doa terbaik untuk mereka berdua yg telahpun selamat kepangkuanNya..kita juga bakal menyusul.. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mari kita sentiasa berdoa untuk kedua-dua ibu kita yg dah tak ada semoga mereka bahagia di sana. Amin.

      Delete
  38. Takziah untuk arwah isteri encik..
    Setuju.. bertimbang rasa tak kira pada siapa pun memang sangat penting.. Dengan timbang rasa tu mampu mengharmonikan hidup..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank u Shahida,
      Dgn isteri sepatutnya kita lebih bertimbang rasa. Oleh kerana kita tak nsmpak tugas berat dia itu yg suami tak nak membantu. Timbang rasa yg paling sfdal saya rasa menjaga perasaan isteri, ramai yg terlupa ni.

      Saya sangat setuju dgn kata2 shahida "bertimbang rasa tak kira pada siapa pun memang sangat penting.. Dengan timbang rasa tu mampu mengharmonikan hidup.."

      See u.

      Delete
  39. ALLAH,
    salam takziah..
    Al-Fatihah, smoga dipermudahkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Al fatihah.
      Terima kasih Nuyul.
      Datang lagi.

      Delete
  40. alfatihah utk arwah ur wife..

    semoga selamat pegi dan selamat kembali nanti ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. E'in,
      Terima kasi.
      Jenguk lah sini lagi.

      Delete
  41. Touching.
    Bila rindu menyapa sedekahkan Al-Fatihah buat arwah.
    Selamat bercuti.
    Mrs.A doakan semoga selamat pergi dan selamat kembali ke tanah air.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mrs A,
      "Bila rindu menyapa sedekahkan Al-Fatihah buat arwah." Nanti saya lakukan ingatan ni. Terima kasih doa Mrs A.
      Singgah lah lagi.

      Delete
  42. Replies
    1. CikLily,
      Terima kasih singgah.
      Nanti saya kunjung blog Lily pulak.

      See u

      Delete
  43. Ya Allah. sy harap en adam sentiasa tabah dalam harungi dugaan Allah. mmg perit kehilangan org yg kita syg. alfatihah untuk arwah isteri en adam. dan sy doakan en adam sntiasa berada di bawah lindunganNYA.. amin. dan take care travel nnti. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Puan Busyra,
      Terima kasih Alfatihah untuk isteri dan terima kasih mengoakan saya juga. Saya harap puan sekeluarga sihat, bahagia dan selamat. Tiga perkara tu doa saya khas untuk pua serta family. Terima kasih singgah sini.

      Delete
  44. Replies
    1. Nieda,
      Pencerahan tentang your comment tu.
      Thanks.

      Delete
    2. Sorry Nieda,
      Baru saya faham comment Nieda. Tentang baby tu. Dia belum setahun pun, sentiasa senyum. Lagi satu, dia tak takut orang. Orng yg dia tak kenal pun dukung dia, dia tak takut. Risau jugak macam tu. Terima kasih jenguk sini. Jenguk2lah selalu. Sekejap lagi saya pergi ke blog Nieda pulak. Thanks.

      Delete
  45. Great blog, Adam. Keep calm and stay strong.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I will. I read your last entry and loved reading it.

      Delete
  46. Thanks yer kerana sudi singgah di blog saya. First baca... ok lagi, bila part terkenangkan isteri. Terasa sedihnya di situ kerana berpisah dengan orang tersayang. Semoga segala uruan encik Adam dipermudahkan hendaknya. Salam perkenalan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tadi saya online mencari jenis memory card berkualiti untuk hp. Tetiba terperasan entry fiza bercerita tentang 512GB OTG USB 2.0 Pen Drive External Storage. Itu yang saya baca hingga habis. Menarik jugak tu.

      Terima kasih membuat kunjung balas. Jangan lupa berkunjung ke ssini lagi.

      Delete
  47. Thanks yer kerana sudi singgah di blog saya. First baca... ok lagi, bila part terkenangkan isteri. Terasa sedihnya di situ kerana berpisah dengan orang tersayang. Semoga segala uruan encik Adam dipermudahkan hendaknya. Salam perkenalan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya singgah blog fiza, baca pasal kasut. Cantik tapi saya tak ada baby.

      Delete
  48. Pen drive extenal storage pun ok. Boleh pindah file ke situ jadi hp boleh rengan.

    ReplyDelete
  49. Replies
    1. Pada saya best juga sebab belum pernah sampai sana. Nak kaji pebezaan antra dua negara.

      Selalu tengok jepun melalui tv.

      Delete
  50. takziah.. Isteri meninggal atas sebab apa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kegagalan buah pinggang.
      (Gambar profile dorsett tak pakai baju pink pun)

      Delete
  51. Replies
    1. Waalaikummussalam, singgah selalu pun dialualukan.

      Delete
  52. emm sedihnya baca pasal kasut isteri kesayangan. tapi nak buat mcam mana kan . Al fatihah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anys, hanya Dia yg menentukan segala2nya.
      Terima kasih singgah sini.

      Delete
  53. This is so beautiful. You're lucky to get the chance to understand how to appreciate people and made them know it.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Actually my attitude is based on how people treat me.
      I read your last entry, quite impressive.

      Delete
  54. Bestnya travel..n that story mengusik jiwa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mas,
      Bini saya tak benarkan saya buat krja rumah melainkan pergi buang sampah. Itu lah bila dapat tolong sekali saya anggap satu peristiwa.

      Delete
  55. Kelu…sedih… rindu yang paling sarat adalah rindu pd y telah tiasa..tidak berpenghujung… ;-(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Benda dah tak ada memang buat kita rindu.
      Thanks singgah.

      Delete
  56. Sedih la entri ni.. You're missing your wife, are you? By the way, nanti snap gambar kat jepun banyak-banyak then update dalam blog eh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Erny,
      nanti i snap tapi guna hp je.
      Kamera i tak bawak sebab barang dah banyak bawa because of long stay.
      see u online; my next entry.

      Delete
    2. Erny,
      nanti i snap tapi guna hp je.
      Kamera i tak bawak sebab barang dah banyak bawa because of long stay.
      see u online; my next entry.

      Delete
  57. Bila terpandangkan kasut milik arwah isteri en.adam pastinya kenangan bersama arwah mencuit memori kan..tersentuh baca entri kali ni sebab ada terselit cerita suka dan duka..

    ReplyDelete
  58. Dia dulu tak benarkan saya buat kerja rumah.
    Dia tak sesuai cara say buat.
    Yg boleh buat hanya menyapu je.
    Tspi kat luar rumah saya boleh buat. Dia suruh pulak.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...