Sunday, 15 July 2018

KALAU MACAM INILAH JANGAN HARAP MALAYSIA AKAN MAJU?

Jika kita ingin Malaysia menjadi negara maju, setiap dari kita mesti bersatu. Musuh kita sebenarnya kita. Kita yang menyebabkan Malaysia tidak maju.

Kita yg mainkan isu perkauman, kita yg guna agama untuk kepentingan sempit. Sebenarnya dalam Islam, tiada Islam yg lebih Islam. Tindakan demikian yg menghindar kita untuk berfikir tentang kemajuan.

Jangan kita pandai-pandai mengaku Malaysia negara no1 di Asia. Kemiskinan masih dimiliki oleh sebahgian rakyat kita. Dari segi teknologi kita masih duduk di belakang. Bagaimana mungkin kita boleh bersaing dgn Jepun atau Korea.

Malaysia, Jepun dan Korea hampir serupa. Duduknya masing2 di benua Asia. Mereka ada petani begitu juga kita. Mereka membuat kereta, kita juga membuat kereta.

Kenapa pertanian mereka maju? Kenapa kenderaan mereka jadi pilihan dunia?

Bezanya ialah sikap. Mereka bersikap terbuka dan berlumba mengujudkan persaingan. Mereka mengejar kemajuan dan dgn itu mereka berani bersaing walaupun dengan negara lain yg lebih maju.

Kita juga berani tapi bukan berani bersaing. Kita berani mengutuk. Kemahiran kita mengutuk dalan hampir semua bidang.

Kita ketinggalan dari segi teknologi. Sebagai contoh, penapis air mereka jenama Cuckoo laris kerana teknologi. Kita di sini beli penapis mereka disebabkan ia menyenangkan. Penapis ini boleh juga didapati melalui Faiz Kasim wasap.my/60122669391

Rakyat kena bersatu demi semua bangsa dan agama, demi tanah air dan masa depan negara. Jangan kita berpisah kerana perbezaan pendapat.

(This site is our's and all stories belong to us.  Everyone has a story to tell and in sharing we find healing. I expect this story will give hope a good chance to grow in your hearts. Your wisdom and stories are as good as mine.)©

Semua komen tidak akan dipadam. Sendiri komen harap bertanggungjawab. Video dan gambar dalam entry ini semata-mata hiasan.

28 comments:

  1. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ untuk info selengkapnya.
    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  2. setuju sangat part sesetengah orang kita yg mmg kuat mengutuk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang betul kan kan? Dlam masjid pun masih mengutuk. Thanks Ecca.

      Delete
  3. Part promote Cuckoo tu WIN... hihiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi. Cuckoo tu bukan saya punya. Tolong promote jer sebab dia jujur. Thnks Angah.

      Delete
  4. Permisi beriklan tuan admin

    Ikut pautan ini untuk menyertai grup WhatsApp saya: https://chat.whatsapp.com/0fGdbIGgbhL1Ngtm5nmLje

    Anda dijemput ke Personal GroupWassap INFOc2J0y samada tentang KESIHATAN atau PELUANG PERNIAGAAN.

    kami sedia membantu anda, terima kasih...

    AMBIL PELUANG KESIHATAN DAN PERNIAGAAN - Repeat Order Yang Sangat Hebat
    KLIK: www.jomc2joy.com/dhuha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih tuan. In sya Allah.

      Delete
  5. Penapis air keluaran kita pun ok.
    Murah.
    Kat kedai 2 ringgit banyak jual.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi. WP ni memang terror. Memang ada yg RM 2 satu penapis. Thank you WP.

      Blog wp susah masuk sekarang. Tak dpt baca tentang tanaman.

      Delete
  6. Alahai sedih tengok kalau orang² ni bagi komen di fb atau twitter.. penuh makin hamun cerca nista perli memerli.. dah tak ada rasa malu kalau adik beradi saudara mara baca tulisan dan komen mereka.. tak tahulah bilalah nak sedar mereka ni semua.. terima kasih Adam bagi peluang untuk meluahkan perasaan. Geram betul

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang betul tu Nash. Ada kala bahasa mereka melampau. Bukan saja di tweeter atau fb malahan di blog pun lebih dasyat. Thanks.

      Delete
  7. Ramai orang kita pun ramai yang maju kedepan. Disyorkan mereka minum banyak air tapis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. Saya bukan penjual tu cuma tolong promote. Thanks

      Delete
  8. Semakin hari semakin membimbangkan melihat keterujaan dan kecintaan rakyat malaysia terutamanya orang melayu yang begitu seronok memaki hamun dalam media sosial. Salah siapa? Najib atau Mahathir... Mmmm... Eluklah mereka2 ini minum air bertapis dulu untuk clearkan keserabutan otak masing2. Sila minum dan jangan larikkk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mala, bukan orang politik jer yg suka keluar kata2 yg tak elok tapi selain dari mereka pun ramai yg berkata kasar. Saya tengok kat fb tu, hingga saya tak ingin baca.

      Delete
  9. Setuju sangat...pokok pangkalnya attitude...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Atitude main peranan dlm hidup kita. Walaupun dalam berkawan. Thnjs Linda.

      Delete
  10. pjg tulis .. nk jual penapis je.. lg susahlah msia nk maju.

    ReplyDelete
  11. marketing baekk punya nie..hahaa..btw,hak kita mesti dipertahankan.Bila hak tergugat itu yg menyebabkan kebangkitan.Kalau tak de yg pertahankan,maka tengok la ia binasa mcm tu je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju. Hak kita perlu dipertahankan. Thnks Fvome

      Delete
  12. Setuju jugak ni..Malaysian kena ubah sikap yang lebih matang. Dari asyik mengomen je moh ler kita turun padang mana yang boleh untuk sama2 menyumbang huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Malaysian kena ubah sikap, saya setuju walau pun bukan semua malaysian. Jom kita turun padang. Jngan salah padang sudahlah. Terima kasih.

      Delete
  13. Usually, I never comment on blogs but your article is so convincing that I never stop myself to say something about it. You’re doing a great job Man. Best article I have ever read

    Keep it up!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you sir.
      I don't thing i am that good in writing. My responce is you inspired me.

      Delete
  14. Thank you sir.
    I don't thing i am that good in writing. My responce is you inspired me.

    ReplyDelete
  15. Bila baca komen2 di FB (untuk sesuatu topik), penggunaan bahasa yang kurang sopan sangat memalukan.
    Dari pandai komen je baik sama2 saling bantu-membantu supaya negara tak terus ketinggalan.
    Bab cuckoo tu win.. hehehe.. dan saya sendiri turut menggunakannya.

    ReplyDelete
  16. Usually, I never comment on blogs but your article is so convincing that I never stop myself to say something about it. You’re doing a great job Man. Best article I have ever read

    Keep it up! http://halloweendayusa2018.com/

    ReplyDelete
  17. Susah nak maju kalau pemikiran masih di takuk lama.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...