Penulis tak perlu akur dengan hujah kamu


Tuesday, 17 January 2017

CAN YOU KEEP MY SECRET PLEASE!


We are the funny people who cannot distinguish what personal is too personal. You may laugh at this but others may look it seriously. I bet you that many agree with me that spouses arguing online is a serious matter. Some exposed almost everything for the reason to capture attention thus a few marriages failed.

Sharing stories at times are sometimes necessary but bad mouthing will break the relationship as they are not as magical as they seemed. It is better to stop doing it forever and give a second chance at happinesss.


Tuan Mohd Rosli, wife and daughter Nur Atiqah (left) at Big Ben, London

A friend of mine Tuan Mohd Rosli when asked, told me that one of his marriage recipes which i guess everyone should follow said, "0ur relationship is filled with laughters from the beginning. Yes, from the start and this does not mean that I have captured the best girl in town but the lasting of our laughters are due to both of us who chosed to look beyond the imperfections in us."

There are situations when revealing parts of their identites or secrets would do them more harm than good. It is an unhealthy action revealling all behind-the-scene stories of their spouses when people close to them such as the in-laws, would not accept it.

Well, I too write about personal matters, but the amount of personal facts I provide are managed cautiously and I sometimes do write more on my affairs but never share something that is secret. I write what I like to share as long as I am aware of what I am telling and I know how to approach my well-mannered readers well. I always have in mind that I have two types of secrets and they are the one that I want to keep by myself and the other one I do not have the gut to let it out.

Due to the fact that I want to make my communications as lively as possible (with some limitations) by sharing a bit of my experiences, such communication with readers is necessary as to give them some feelings of friendliness. 

No matter what it is, my private life is private and I am happy when it is private as my privacy is mine. Whenever I am writing, I always be mindful of the four things surrounding me regarding my life and they are: public, confidential, private, and secret.

Well readers, are you holding on to some secrets and if you do, please tell us in the comments below the reasons you are holding them.

(This site is our site and the stories belong to us. Everyone has a story to tell and in sharing we find healing. I expect this story will give hope a good chance to grow in your heart. Your wisdom and judgement are as good as mine.)

Playing For Change, La Bamba

Penulis tidak bertanggongjawab terhadap komen yang menyalahi undang-undang, menyentuh sentimen kaum dan agama serta individu. Segala risiko akibat ulasan yang diterbitkan menjadi tanggong-jawab pengulas sendiri.

46 comments:

  1. there are many secrets in the graveyards.

    ReplyDelete
  2. aduiyaiii. jenuh baca N3 adam ni. speaking london penuh tu.
    anyways, sepanjang perkahwinan ketawa je, hebat lah tu laki dia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya ni baru sangat berblogging. Kira macam masih belajar. Bi saya tak sehebat mana tapi kalau tak mencuba tak tau. Saya memang berharap pembaca2 membuat komen bukan sahaja apa yang saya tulis tapi saya harap ada yang membantu tentang menambah baik tulisan saya dalam semua sudut.melalui komen pembacalah saya harap dapat belajar.

      Delete
    2. Sepanjang perkahwinan dia penuh dengan ketawa saya rasa dia membawa maksud dia happy dgn perkahwinan tu. Perselisihan faham yg kecik berlaku juga tapi dianggap perkara remeh temeh dan mudah diselesaikan. Dia pun berkata masing2 menghormati kekurang diri masinge.

      Delete
  3. Good effort to write in the English language. Must read more to acquire finesse. Using simpler words will help before attempting more sophisticated words. Pay attention to spelling and tenses too. Overall, great effort! Please continue your good work.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you for the comment and I will do as told.

      Delete
  4. Yang lebih menarik daripada rahsia adalah misteri.

    Kadang kadang walaupun akhirnya rahsia dapat dicari jawapannya atau didedahkan tetapi jarang benar motif atau misteri di sebaliknya terbongkar.

    NFA.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Misterinya ialah tentang kepercayaan kita terhadap penafian.

      Delete
  5. There are some things that cannot be exposed to anyone that's why tho its been called secret..nyaaa~~~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes anak denesor. Secret is a secret.

      Delete
  6. ada btulnya nasihat tuan tu.

    biar ketawa/gembira penuhi alam rumah tangga. sesekali bergelora itu asam garam namanya.

    ewahhh, pandai jeee yui berkata =p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju dgn nuyui. Dlm rumah tangga mesti ada perselisihan tapi kalau perselisihan tu dapat dibendung itu yg dipanggil happiness.

      Delete
  7. Life should not be like an open book.
    If one page is flip opened should be ok . . . kot . . .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Possibly don't write our secrets on any page, if it is flip opened, habislah kot.

      Delete
  8. Why must tell everything to everyone?
    Rahsia menjadikan kita lebih misteri kan...
    Pembaca ada yang jenis stalker..dan menggunakan rahsia untuk memecahbelahkan rumahtangga. Jadi be careful.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anis,
      you know better.
      Yes, stalker memang ada. Yang nak ambik kesempatan tentang pergolakan pun ada, walaupun takramai atau memang ramai.

      Delete
  9. otak saya kalau artikel inggeris ni... mmg lambat nak generate... hihi... tapi masih faham la apa yang ditulis sebab guna perkataan yang mudah-mudah kan... teruskan menulis...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tentang bahasa ni saya memang lemah, samada bi atau bm. Lepas saya publish dalam apa bahasa pun bila saya baca semula nampak tak kemas. Itu sebab saya kerap menulis di sini. Sambil berkongsi maklumat sambil belajar. Mudah2an ada peningkatan.

      Sambil tu saya pun baca entri yang baik2.

      Delete
  10. Replies
    1. Thank you tuan.
      Bila nak travel lagi.

      Delete
  11. kalau dah semua rahsia diceritakan, bukan lagi rahsia namanya kan
    manusia berubah, mungkin yang jenis suka bercerita apa sahaja tu
    belum jumpa penyebab untuk dia berubah.
    kita doakan yang terbaik sahaja

    kadang bila kita menulis, kita belum jumpa rentak
    tapi makin lama kita menulis, makin ketara rentak yang perlu diteruskan
    apapun teruskan menulis ye saudara.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kadang2 rahsia tu terlepas seperti yg you kata ada jenis yg suka bercerita.

      Delete
    2. Setuju...Rahsia bukan lagi sebuah rahsia bila ada yang sudah tahu.

      Delete
    3. Mai,
      Betul tu.
      Dah tau kat orang lai, dah bukan rahsia.

      Delete
    4. Mai,
      Betul tu.
      Dah tau kat orang lai, dah bukan rahsia.

      Delete
  12. Salam Perkenalan Tuan/Puan/Dato

    Blogger kembali menaip.

    Mohon Exchange bloglist.
    http://wanfaizumi.blogspot.com

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itah, kala rahsia dicerita kat se seorang mungkin ok tapi ada yg cerita di media sosial.

      Hahaha, itah, itah ..... saya mana ada rahsia.

      Delete
  14. teringat lagu utada hikaru ;-)

    Chikazukitai yo kimi no risou ni
    Otonashiku narenai
    Can you keep a secret?

    ReplyDelete
    Replies

    1. Yes saya biasa dengar lagu utada hikaru. Lagu Can u keep a screet tu, musik dia mirip muzik kita. Lirik dia saya tak faham, cuma dia ada sebut can u keep a screet. Kalau cari terjemahan dia mungkin ada dlm internet.

      Delete

    2. Yes saya biasa dengar lagu utada hikaru. Lagu Can u keep a screet tu, musik dia mirip muzik kita. Lirik dia saya tak faham, cuma dia ada sebut can u keep a screet. Kalau cari terjemahan dia mungkin ada dlm internet.

      Delete
  15. The Secret by Rhonda Byrne.

    Eh! tetiba sorry takde mengena dengan secret yang blogger Adam tulis tu.
    Setuju dengan entry ni tak perlu nak exposed semua perkara kerana lebih banyak buruk dari baik.

    Simpan sedikit biarkan jadi misteri

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1. Rhonda Byrne memang ada tulis buku the Secret. Tak taulah di MPH ada ke tidak lagi buku tu. Kalau dah habis nampaknya kena beli di amazon. Nak beli online sekarang dah tak boleh, credit card saya tinggal kosong.

      2. Semua rahsia kena simpan kan mrs A. Saya tak ada rahsia pun.

      Delete
  16. haah dunia sekarang, mudah sangat orang nak 'berkata2' sampai kadang tu terlupa yang ianya tak sepatutnya dishare dengan public.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa yg dia tulis melalui curahan fikiran dia. Mengambarkan tahap fikiran dia. So, kita taulah tahap fikiran dia.

      Delete
  17. Tak nak sambung ke cerita TAMAN BAMBOO ARASHIYAMA MENGGAMIT KEMBALI yg saudara tulis pada 3 dis lepas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada kot. Diselangkan dgn cerita-cerita lain dulu.
      Kalau asik cerita tu bimbang pembaca jemu.

      Delete
    2. Ada kot. Diselangkan dgn cerita-cerita lain dulu.
      Kalau asik cerita tu bimbang pembaca jemu.

      Delete
  18. mestilaa ada sesuatu yg kita cuba sembunyikan, dan org lain tak patut tahu pon..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita tak ada rahsia kan.
      So, tak payah sembunyi2

      Delete
  19. perghhh ayat BI not bad.. lama dh tak buat karangan or essay. mesti xreti dh. anyway dia mesti lelaki yg hebat, tgk macam tiada masalah, tp hanya somi isteri saja tahu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Perselisihan rumah tangga setiap orang tentu ada. Bagi Mr Rosli ni, dia pun kata dia faham tentang kekurang antara mereka, wife dia pun begitu, so masalahnya tak berpanjangan.

      Thanks Nina. Loved the comment.

      Delete
  20. agree 100%..selalunya 'private & confidential'..hehe..
    sorry, a bit busy lately, preparing for the AGM..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laaaaa... awal tahun dah AGM.
      Mesti AGM tertunda ni.
      Ok nohas, carryon lah dgn agm u tu.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...