Saturday, 14 October 2017

MACAM BIASALAH, PETANG-PETANG SAYA KELUAR MINUM SAMBIL BERSANTAI


Pemasangan penapis air di rumah saya

Ini Cerita Santai

Semalam saya keluar untuk minum petang. Saya sampai kat kedai tu semua meja ada orang. Penyambut tetamu (ada orang sebut pelayan. Saya tak suka sebut panggilan itu) tempatkan saya di meja yang tersedia ada empat orang perempuan.

Fuhh semuanya menawan. Meja tu muat untuk 6 orang. Air-con tempat tu sejuk tapi mata mereka lebih sejuk dipandang.

Penyambut tetamu tu tarikkan kerusi untuk saya. Ke semua gadis tu berhenti bercakap. Saya pun tanya mereka, "Would you mind?"

"Oh, sure. Have your seat and join us," kata salah sorang dari mereka. Bahasa Inggeris mereka memang kaww. Bahasa American English.

Saya pun bila jawab saya gunakan bahasa Inggeris British. Sebutan saya lagi kaw. Saya pun nak tunjuk yg orang melayu boleh berbahasa inggeris yang kaw.

Salah sorang dari mereka bertanya, "Are you alone?" Belum sempat saya jawab kawan dia kata, "Kim, filter your mouth."

Kim kata, "How to filter my mouth. Tell me?" Kawan dia yg suruh tapis mulut tadi nampak macam seolah-olah malas nak jawab.

Saya dengan selamba menyampuk, "She asked you to be careful with words. Understand the power of words before using them."

Mereka semua senyap. Agak2nya dlm lima minit adalah mereka terdiam. Saya  pulihkan suasana dengan berkata yang saya menggunakan penapis air terbaik di rumah buatan Cuckoo dari Korea.

Kim pulak kata apa kena mengena dgn penapis air Cuckoo.

Saya kata, mengikut Pertubuhan Kesihatan Se Dunia, setiap orang berhak mendapat air bersih. Begitu juga dalam perbualan. Pendengar patut dapat kata-kata elok yang bersesuaian. Penapis air Cuckoo itu memang elok dan sesuai untuk kegunaan di rumah atau pejabat.

Antara mereka berempat, Kim yang ramah sekli. Katanya sambil menghulur tangan, "By the way, I'm Kim. You may call me Kim." Mereka semua ketawa.

Entry sebelumnya:  Jangan Biarkan Kesegaran Pudar Sebelum Layu.

Beautiful Chinese song

Blog ini memperlawa usahawan untuk beriklan. Nyatakan jenis iklan yang di kehendaki di email:  biarlembuyangjadilembu@gmail.com



(This site is our's and all stories belong to us.  Everyone has a story to tell and in sharing we find healing. I expect this story will give hope a good chance to grow in your hearts. Your wisdom and stories are as good as mine.)©

Semua komen tidak akan dipadam. Sendiri komen harap bertanggongjawab. Video dan gambar dalam tulisan ini semata-mata hiasan.

38 comments:

  1. BAHASA INDAH YG DIGUNAKAN MEMESRAKA PERKENALAN BARU

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes yes. Setuju sangat. Kenapa nak cakap kasakan macam ustaz zamihan tu.

      Delete
  2. Yes yes. Setuju sangat. Kenapa nak cakap kasakan macam ustaz zamihan tu.

    ReplyDelete
  3. such a short story with big meaning..1)how to answer people with good manner..2)how to do marketing dalam perkenalan baru..hehe amazing..bytheway..saya suka cara tu...

    ReplyDelete
    Replies


    1. Irda,

      Thank u for a nice cimment.

      Long time bo see. In answering yrs: i learned from no where cause no one taught me. Maybe i got all the technics by chance.

      Irda, I have come to the conclusion that answering questions is optional. Sometimes tak perlu. If i don’t want to provide an answer, i simply insert my own topic and carry on.

      One thing, when you’re at work and your boss asks a question, it’s not always smart to change the subject and promote your own agenda. Questions need to be addressed and make sure you understand the question.

      Harap you setuju with m pendapat yg berharga ten cents.

      Delete
  4. cuckoo buat promotion lg murah aritu..rm60..pastu skrg dah rm80..sy stil rasa lebih murah compare dengan Coway...x sabar punye pasal.. huhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, saya beli cockoo masa tu RM 60. Sebelun raya puasa. Sekarang saya tak tau berapa harga tu. Tak kesahlah, janji dot air bersih.

      Delete
  5. Mungkin dia seorang yang happy go lucky kut

    ReplyDelete
    Replies

    1. Entahlah Liz, saya jumpa mereka pun tak sampai 15 minit. Siapa mereka dari mana mereka pun saya tak tau. But they are nice girls.


      Delete
  6. Entahlah Liz, saya jumpa !rreka pun tak sampai 15 minit. Siapa mereka dari mana mereka pun saya tak tau. But they are nice girls.

    ReplyDelete
  7. Guna perkataan yang sopan di depan orang.

    ReplyDelete
  8. Like water words need to be filtered to be cool clean and clear.

    ReplyDelete
  9. Replies
    1. Bermakna sikit2 je.
      By the way, thank you. Especially the comment given.

      Delete
  10. Replies
    1. Yes betul tu. Lagi satu, cara dN masa kita menyampaikan. thanks.

      Delete
  11. Replies
    1. Hahaha
      Saya tak tau banyak tentang cuckoo mama. Saya tolong promote je. Yg saya tau cuckoo ni barang baik buatan korea. Lain dari tu saya tak tau.
      Thnjs.

      Delete
  12. kadang2 orang sekarang terlebih mesra, walaupun baru satu minit duduk di meja yang sama. IQ plak perlu masa untuk mesra, tapi kalau dah mesra....hurmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pecaya mereka cepat mesra di situ mereka berempat sedangka saya alone. Tak taulah keadaan mereka sebenar seab i was there less than 15 minutes.

      Delete
  13. Saya pecaya mereka cepat mesra di situ mereka berempat sedangka saya alone. Tak taulah keadaan mereka sebenar seab i was there less than 15 minutes.

    ReplyDelete
  14. bagi saya, soalan Kim tu biasa je as 'a conversation starter'..selalu jg kena sapa atau mnyapa orang (esp tengah menunggu) guna ayat..'sorang je ke?'..percubaan utk memulakan conversation..

    ke Kim tu nak riki2 sdr ni 'alone in life'...indirectly..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pulak berpendapat ada dua perkara kenapa fren kim tegur dia. Itu pun saya perasan semasa saya kat rumah. Pertama. Mereka ni saya nampak macam high class people. Cara mereka bercakap sesama mereka saya dah tau. They are from the good families. Jadi pada kawan kim tak eloklah terus tanya tu. At least tanya how are u, dulu. Then where are u from. Agak sayalah.

      Ke dua, mungkin serupa as you said tu.

      Delete
    2. Saya pun anggap soalan kim tu biasa je pada mulanya.
      Thnks Nohas.

      Delete
    3. setuju dgn pendpt pertama sdr..mcm tak proper for first time meeting (strangers)..kdg2 orang yg ditanya tu serba salah nak jwb (in my case lah), as if membuka private life to strangers...tapi tak semestinya minum kt kedai dgn pasangan kan, boleh jg dgn kawan2, klien...saya rasa KIm tu ikhlas bertanya sbb pelik jg lelaki minum sorang2..bukan tak boleh, tapi jarang sgt..well, not wrong to eat/drink alone in public...saya selalu tp asyik tefikir persepsi org di sekeliling....hehe..

      Delete
    4. Saya tau kenapa kim lebih kedepan. Maksud saya belum apa2 dia dah bertanya tu. Sebabnya da tau saya ni approachable. You know kan bila berjumpa dgn orng apprachable.

      Itu yg saya setuju bila you kata Him tu iklas.

      Delete
  15. Santai sangat ni, sampai tak tahu nak komen apa. Tapi nak komen jgak. Hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha.
      Tapi memang hari sabtu dgn ahad, petang je saya bersantai. Tu lah masa yg ada peluang bersantai.

      Delete
    2. Bersantai sorang sorang.

      Delete
  16. Kadang kadang perkenalan yg tidak diduga boleh membawa ke jinjing pelamin hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes. Betul tu.
      Tapi perkenalan saya hari tu sekejap je. Sekejap sangat. Pelamin pun tak sempat siap. Hihihi.

      Delete
  17. Replies
    1. Yg hebat pompuan yg 4 orng tu.
      Saya tumpang minum kat meja sekejap.
      Thnks.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...