Penulis tak perlu akur dengan hujah kamu


Tuesday, 28 March 2017

BERCAKAPLAH DENGAN NADA YANG SAMA WAKIMA DENGAN PENGEMIS


The secret langguage of leadership


Jom, kita dengar lagu Hindi

(This site is our's and all stories belong to us. Everyone has a story to tell and in sharing we find healing. I expect this story will give hope a good chance to grow in your hearts. Your wisdom and stories are as good as mine.)©

Penulis tidak bertanggong-jawab terhadap komen yang menyalahi undang-undang, menyentuh sentimen agama dan kaum serta individu. Segala risiko akibat ulasan atau  komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengulas sendiri.

Video dan gambar dalam tulisan ini tiada kaitan dengan sesiapa, ianya semata-mata hiburan.

33 comments:

  1. This is a saddening truth about our community nowadays..

    ReplyDelete
    Replies
    1. 100% agree with u.
      Mereka memalukan parents. Pecayalah.

      Delete
  2. lebih baik kita diam dari berkata sesuatu yang buruk dan menyakiti orang lain kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang betul. Terutama bulan luasa ni.

      Delete
  3. setuju.... kita terkadang jd bias bila bercakap ngn org2 yg kita tgk bkn seperti kita...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pak lebai pun bercakap mengina orang. Kersp keluar di utiub.
      Kita elaklah dari bercakap dgn sombong.

      Delete
  4. Replies
    1. Yang banyak bercakap ni orang yang mencari pengaruh. Kadang2 buat publisiti murah.

      Delete
  5. diam itu lebih bijak.Dari berkata2 yg kadangkala itu menyerlahkan kebodohan kita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kadang2 makin banyak bercakap makin nampak bodoh.
      Kalau kita senyap orang tak nampak bodoh kita.

      Delete
  6. Berfikir banyak kali sebelum brkata sesuatu

    ReplyDelete
  7. btul tu...bahasa tu perlu dijaga, tutur kata perlu berlapik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pepatah kita pun ada sebut bahasa menunjukkan bangsa.
      Mungkin ada yg tak tau makna pepatah tu.

      Delete
  8. Those who speak ill of others have sick and twisted minds.

    ReplyDelete
    Replies
    1. In the pool swimming,

      I know you know that. They hv been having some troubles finding places in this world. They ard looking for supporters. Actually Their souls are empty. Kesiannya mereka.

      Delete
  9. Kadang-kadang orang akan tersalah faham dengan nada saya, sedang bercakap dikatanya marah. hahaha, maklumlah orang Kedah. Tapi saya tak menjerit, cuma sound tak berapa nak slow :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mai, bercakap kuat bukan masaalah. Ramai yg bercakap kuat, bukan orang utara je yg macam tu. Masaalahnya orang yg suka menghina manusia. Dalam u tiub tu, melambak2 orang macam tu. Mereka tak rasa malu menghina orang. Yg berserban pun serupa,

      Delete
    2. Bab menghina orang memang tak dapat nak tolong, kena bagi cermin je kot. Biar terpantul balik aib orang yang dicanang tu, padahal aib sendiri seupaya disorokkan.

      Delete
    3. Mai, banyak cermin nak kena beli ni.

      Delete
  10. Kalau tgh marah susahlah nak kontrol suara Dam. Nak nak pengemis tu datang waktu tgh marah. Camne tu? Mmg kena marah le jawabnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tentang marah mana ada problem. Semua orang biasa marah. Kucing pun kita marah. Suami pun kita marah tapi marah2 sayang.

      Saya dah lama tak dengar bini marah saya. Bila dia marah saya, saya happy, sebab itu muzik bagi saya. Muzik percuma.

      Yg tak eloknya ada orang lain yang suka menghina sesama manusia. Itu masaalah dalam hubungan.

      Delete
  11. Respect 1st...there will respect you more....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tepat sekali. We earn respect not ask fir it.

      Delete
  12. Lebih baik diam dari berkata-kata yang menyakitkan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Berdiam diri yg terbaik. Bila bini saya berleter saya diam. Lama2 dia pun diam.

      Delete
    2. Itu dulu, sekarang dah tak ada bini. Pun duduk diam sekarang.

      Delete
  13. setuju. tapi kalau kita tengah moody, marah etc memang sukar hendak kawal tona suara. kena telan bcomplex banyak2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. Sambil komen sambil beriklan.

      Kalau tengah marah memanglah melarat2. Marah ni tak menentu, kadang2 trafic light pun kita marah.

      Delete
  14. setuju. diam itu lebih baik dari berkata-kata

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dalam banyak hal, diam kadang2 membantu.

      Delete
  15. kata2 lebih tajam dari pedang, menghiris kalbu..

    menghina tu bukan saja dari kata-kata, dari body language pun dh boleh tau..pandangan mata, mimik muka..semua kena jaga kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bermegah2 pun boleh mengebab orang terhina. Mungkin kes yg tertentu.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...