Friday, 10 March 2017

MEREKA MENCARI PELABUHAN


PADA SATU HARI 

KEPETEN:  Kenapa ramai yang terjun dari kapal kita?

PENOLONG:  Mereka bukan terjun. Mereka menyelamatkan diri.

KEPTEN:  Mereka pengkianat. Mereka sekarang sudah jadi musuh kita. Biarkan. Jika mereka patah balik, kita tentang mereka.

PENOLONG: Mereka semua orang bijak kepten. 

KEPETEN: They are traitors. I am the captain and the punishment for traitors is death.

PENOLONG: They didn't go against you. They just didn't like you for not using maps and compasses for navigation and they didn't know where you are heading to.

KEPTEN:  I could't use compasses and maps. The wind was so strong. I couldn't go against the wind. 


PENOLONG:  Sir, I know you very well. You are a captain and you always have in mind that you are the captain. We knew that no ship can go against the wind and we knew you can't fight the wind but if you couldn't change the direction of the wind, then why didn't you adjust the sails. You know the sails, The Malays call it layar, not loyar and you knew very well that the purpose of the sails is to move the ship to the direction that we wish to go.

KEPTEN:  Aku kepten di sini. Kata-kata kamu itu bukan kata-kata kepten. Beri tahu aku tentang kapal ini. Di mana tempat yang bocor? Di depan atau di belakang? Kalau bocor di belakang sudah tentu air masuk dari situ, jadi untuk senang mengeluarkan air dari dalam kapal, kita tebuk buat lubang bahagian depan. So, the water in our ship will flow out from depan. 

PENOLONG:  Kalau bocor di tengah-tengah macam mana kepten?

KAPETEN:  Hahaha, peliknya soalan kamu ni. Tak ada soalan lain ke? Kalau kapal bocor di tengah-tengah, kita tebuk depan dengan belakang.

Cerita sebelumnya: Biarlah Bulan Berbicara (Klik)


(This is our's and the stories belong to us. Everyone has a story to tell and in sh!aring we find healing. I expect this story will give hope a good chance to grow in your hearts. Your wisdom and stories are as good as mine.)©

Penulis tidak bertanggong-jawab terhadap komen yang menyalahi undang-undang, menyentuh sentimen agama dan kaum serta individu. Segala risiko akibat ulasan atau  komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengulas sendiri.

Semua gambar dan video dalam tulisan ini tiada kaitan dengan cerita, semata-mata hiasan.

45 comments:

  1. Woh! Kelakar tapi PEDAS! Untuk pemimpin yang sudah gone case, dan lagu pulak sesuai untuk suami yang suka kelentong bini..hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Copy paste on my FB..payung yea jangan plonk dengan payung! ^_^

      Delete
    2. 1. Hahaha.
      I knew you knew it.

      Delete
    3. 2. Gmbar tu i jumpat kat internet. So, timbul idea buat tu. I'll will do many more with different photos.

      Delete
  2. Harap mereka semua pandai berenang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebelum berenang mereka tanggalkan pakaian.

      Delete
  3. I think the captain should start accept the facts rather than denying the truth and finding reasons to defend himself.. But too bad, a captain would always be one and thinks as he did..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aniz mind u, there thare are such captains. Tapi dia not buat lubang in the kapal.

      Esok i tengok yr new entry. Now dah golek2 nak tidur.

      Delete
  4. Penolong : Kalau bocor depan, tengah dan belakang?
    Kapten : Kita terjun sekali.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Penolong : Kalau bocor depan, tengah dan belakang?
      Kapten : Kita terjun sekali.

      Penolong : Kita terjun bawak labu.
      Kapten: Pergi ke ladang Warisan Petani. Ladang dia labu gemuk2.

      Delete
  5. Banyak yang tersirat. Hopefully, many more 'kapten' will read this!

    Btw, if u said that some leader akan buat tindakan macam ni, kita telah dididik untuk 'Boss Is Always Right'..apa pendapat tuan Adam?

    ReplyDelete
    Replies


    1. Satu pertanyaan yang tidak boleh dijawab sebarangan.

      Ramai yang aware memang ada kaptain yg macam tu tapi cerita saya tu melampau sangat. Takkan se orang kaptain nak tebuk kapal depan belakang. Itu hanya kiasan yg menunjukkan ada kaptain boleh bertindak seburuk begitu tapi dilakukan dgn cara lain.

      Saya tak pasti dari mana asal ungkapan the boss is always right but i know the phrase “The customer is always right” was bermula in 19 something by harry gordon, seolah olah satu tagline untuk convince pelanggan dia. Kalau tak silap saya dia owner one department store in london.

      Maybe perkataan boss is always rite muncul after that.

      Sebenarnya kita memaksa diri kita menyebut the boss is always rite sebab kita cari makan. The boss is human like tuan and me so boss is not always right BUT ought to be right.

      Thanks.

      Delete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. Okay faham.
    Tapi kapten semua ego, tahu tapi buat tak tahu.
    Tapi Mrs. A tetap suka kapten Jack Sparrow walaupun dia pirate ngeh! ngeh! ngeh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan mrs A je yg minat dia, saya pun minat. Tapi dia tak tebuk kapal. Thanks.

      Delete
  8. kapten is always a kapten.... nk org dgr kata dia je

    tp kapten yg bgs ialah kapten yg blh terima pendapat org lain

    ReplyDelete
  9. itulah salah satu contoh ketua yang ego.. tidak mahu mendengar pendapat, nasihat atau cadangan dari pekerja bawahan.. sepatutnya seorang ketua atau bos yang baik perlu mengambil pendapat, nasihat dan cadangan yang baik dari pekerja bawahan.. tidak akan jatuh martabat seorang bos kalau mengambil kira pendapat, cadangan atau nasihat dari orang lain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dalam cerita ni kepten bangang

      Delete
    2. Mrmang ada yg macam tu eyda. Tapi taklah tebuk kapal.

      Delete
    3. betul tu en.adam.. tak ada la sampai nak tebuk kapal kan..

      Delete
  10. Replies
    1. Cerita boleh buat tauladan tu.
      Thnks.

      Delete
  11. sekarang ramai kaptem macam ni, sadly sanggup nak perjudikan nasib orang semata2 kepentingan diri sendiri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya setuju 100% + 100% = 300%

      Delete
    2. bencilah kan. saya benci situasi camni. inilah ujian Allah

      Delete
  12. Replies
    1. Kapeten tu lah tuan. Dia nak tebuk kapal.

      Delete
  13. malas laa nak cakap banyak-banyak pasal kapten nie.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teringat saya cerita ein. Tentang ein mohon cuti.

      Delete
  14. kapten tu ego. macam dalam kehidupan seharian kita. ada ketua yang ego tak nak dengar pendapat dari anak buah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ketua memanyak yang ego.

      Delete
    2. Ketua banyak yang ego. (Silap taip tadi)

      Delete
    3. jarang jumpa ketua yg merendah diri

      Delete
  15. Replies
    1. Dia kepten kan? Kepten kan boss. Itulah boss. Ada boss yg macam tu.

      Delete
  16. Pelik sungguh kapten gini. Terlalu ego

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nad, memang ada boss yg macam ni. Tapi taklah hingga nak tebuk kapal.

      Delete
  17. yg terjun kapal tu tak tentu selamat, mungkin ditelan jerung..huhu..ada jg yg buat kapal baru..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg terjun kapal tu nak masuk olimpik. Sukan renang.
      Hahaha

      Delete
  18. Replies
    1. Oh kapten ku.
      Tukang tebuk rupanya.

      Delete
  19. kapten kena lah tau semua perkara.. mcm ini bye2 kapten. haha
    jack sparrow tetap jd kapten kelakar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mana ada orang kita yg boleh lawan jack sparrow. Pak Pandir je yg boleh lawan dia.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...