Wednesday, 29 March 2017

HIS SPEECH IS THE MIRROR OF HIS SOUL


Do not keep your mouth shut, Speak when you have the chance to speak because talking is important. Talking helps us stay healthy and stops your problems from spinning in the mind. If no one wants to listen to you, go to the mirror and talk to it.

Some people are good at talking and they talk a lot but others do not like to talk much. Not everyone who talks a lot are good speakers. 

If you are a person who likes to talk a lot and a lot why not try to be on stage. It's worth making an effort to talk through what's going in your mind to the live audience.


Don't worry about the people. They don't expect you to be perfect as a first timer, but they do expect you to tell the truth. I repeat: they expect you to tell the truth.

When you are on stage be impeccable with your words. Speak with integrity. Say only what you mean and avoid using the word to speak against yourself or to talk bad about others. Use the power of your words in the direction of truth, mankind and love.

While they are listening to you, use your eyes to look for the good in others; use your lips to speak only words of kindness and for poise, walk with the knowledge that you are never alone. Do not forget to use your ears to judge them while you are mumbling in front of them.

Remember this: speak in such a way that people love listening and not to speak because you feel "suka-suka" to speak.



(This site is our's and all stories belong to us. Everyone has a story to tell and in sharing we find healing. I expect this story will give hope a good chance to grow in your hearts. Your wisdom and stories are as good as mine.)©

Penulis tidak bertanggong-jawab terhadap komen yang menyalahi undang-undang, menyentuh sentimen agama dan kaum serta individu. Segala risiko akibat ulasan atau  komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pengulas sendiri.

Video dan gambar dalam tulisan ini tiada kaitan dengan entry, ianya semata-mata hiburan.

23 comments:

  1. Tahniah tuan, tulisan terbaik, bercakap tanpa buka mulut!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Se elok eloknya kita elakkan perkataan berunsur riak keluar dari mulut kita. Kita perlu bercakap apabila senyap kita tidak dapat membantu. Bercakaplah, bukan kita tak boleh bercakap tapi bercakaplah dengan niat untuk bercakap, bukan suka-suka .

      Delete
    2. Ada yg tersungkur sebab cakap suka suka. Bunyi macam lawak. Tapi cerita tu memang lawak.

      Delete
    3. Lupa nak ucap thank u sebab dpat pujian.
      Thank you tuan.

      Delete
    4. Betul ke tuan. Banyak cakap, banyak salah

      Atau cakap banyak cakap salah..

      Delete
    5. 1. Banyak cakap, banyak salah - memang ada

      2. Cakap banyak cakap salah - juga ada.

      Dua perkara kat atas tu memang ujud sekarang ni. Bukan setakat ujud, bahkan kerap ujud. Tapi dia ujud bukan kat setiap orang tapi dia berlegar di sekitar gerombolan.

      Saya beri 3 je contoh tentang banyak cakap dan salah cakap. Contoh memang banyak, ramai dah tau.

      Contoh:

      a. Nahoda kapal kata dia nak tawan 5 negeri. Esoknya bila ditanya betul ke. Dia kata dia tak sebut pun. Pegawai dia sahkan memang nak tawan 5. Tertawan ke?

      b. Ada se orang kepten bola kalah bertanding. Dia kalah sebab dia bertanding suka-suka je. Itu dia sendiri cakap. Dia salah cakap atau cakap salah atau membohong, hanya dia yang tau.

      c. Contoh yg last ni lagi hebat. Selalu cakap salah. Lepas tu mohon maaf. Patut ke nak tanam orang Islam di jerat China.

      p/s Saya suka tengok orang kena kencing.

      Delete
  2. Salam Adam...Tkasih singgah ke blog saya yer.
    Harga mampu milik=RM10..biasa poslaju RM7/8 ..klu dlm Malaysia.Tengkiuu

    ReplyDelete
  3. Saya dikira pendiam dan pemalu. Bila kena bagi public speech mau menggigil. Begitu juga bila jadi coach . Juga pengerusi sesuatu meeting mau pening. Jadi preparation amat penting. Prepare and repair .Be better and better. Asal tak pengsan depan audience,itu pun satu pencapaian.La ni dah pencen. Tak perlu nak berucap dlm public lagi. Lega.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan puan aje yg begitu, ramai lagi yg masih segan2 dgn public speaking. Persiapan nak kena lengkap, termasuk pakaian. Then latihan sorang2.

      Kalau dah kerap on stage then no hal lepas tu.

      Delete

    2. Public speaking ni memang subject saya. So far belum menghampakan lagi.

      Delete
  4. saya rasa, saya dilahirkan bukan utk bercakap tapi untuk melakar sesuatu. Masalah bila kena pergi meeting... aduh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lain kali you bawak sudip dengan senduk pegi meeting. Orang tentang pendspat you, ketuk kepala dia.

      I gurau je. Dont ambik hati. I faham bukan mudah nak convince orang espesially dlm meeting. Kebetulan pulak kalau berpuak puak.

      Delete
  5. saya suka bercakap..bila dah bercakap susah pulak berhenti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suka bercakap tu very good tuan. Kalau tak bercakap nanti orang ingat kita sombong.

      Yg saya hurai kat atas tu untuk mereka bercakap tanpa fakta. Kemudian menghina orang. Tuan tengoklah dalam u-tiub tu. Melambak lambak.

      Than u HB.

      Delete
  6. Replies
    1. Kayuh pelAN2 je WP, lama2 sampai jugak.

      Itulah WT, macam yg saya kata dulu, pembaca blog saya ni terdiri dari bermacam macam bangsa. Itu yg saya selang seli BM & BI.

      Delete
  7. Saya kalau boleh bercakap dengan orang yang sama suka bercakap, boleh sembang tanpa henti. selalu dengan sepupu boleh duduk lama-lama sembang macam-macam cerita. sedar-sedar hari dah lewat.

    tapi kalau dengan orang yang baru kenal, dia pun jenis senyap, memang akan jadi sunyi sepi laa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau sama2 tak bercakap nanti jadi macam lagu p ramlee, senyap dan sunyi

      Delete
    2. Dgn edya saya perasan senang bersembang.
      Kawan friendly.

      Delete
    3. Ya laa, mesti senyap sunyi kalau tak bercakap. saya memang mudah berkawan, kalau orang tak kenal mesti kata sombong. bila dah kenal baru tau macam mana.

      Delete
  8. kdg2 penerimaan org tu berbeza..not the same wavelength, kdg2 org tu is a good talker tapi yg mendengar tu, is not a good listener..

    even the ex-judge cakap pun orang boleh inteprete lain, katanya lah kan..hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju. Lain hakim lain pendapat

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...