Saturday, 9 September 2017

ENTRI UNTUK MELAPANGKAN MINDA PENULIS


Saya dapati penulis di blog lebih berintergriti jika dibandingkan dengan mereka di Facebook. Sebagai contoh, saya turunkan di bawah ini printscreen tulisan yang saya tulis di Facebook baru-baru ini. Pembaca boleh bandingkan perbezaan saya di blog dengan Facebook.

Saya percaya blogger yang lain juga serupa seperti saya. 

Screenshot from my Fb page

Sekian, minda saya dah lapang dah.



Video ini saya sensor.

Blog ini memperlawa usahawan untuk beriklan di sini. Nyatakan jenis iklan yang di kehendaki di email:  biarlembuyangjadilembu@gmail.com

Pertama kali saya nampak nasi lemak dibungkus begini

(This site is our's and all stories belong to us.  Everyone has a story to tell and in sharing we find healing. I expect this story will give hope a good chance to grow in your hearts. Your wisdom and stories are as good as mine.)©

Semua komen tidak akan dipadam. Sendiri komen harap bertanggongjawab. Video dan gambar dalam tulisan ini semata-mata hiasan.

40 comments:

  1. Menulis di fb dan blog mmg ada perbezaannya.. tp bukan kerana kita hipokrit cuma bak kata org "masuk kandang kambing mengembek, masuk kandang lembu menguak.", menulis ikut kesesuaian siapa bakal pembacanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju sesangat. itu yg saya mengembik kat fb.
      tapi masih ada tulisan mereka yg baik. tapi sikit sangat. kan kan

      Delete
    2. Assalamualaikum wr wb. Saya Sangat berterimah kasih kepada KI RONGGO LAWE
      berkat semua bantuan yg diberikan saya sdh buka usaha dan memiliki
      beberapa Restoran ternama di Surabaya ”Saya dulu seperti
      orang gila, bahkan hendak bunuh diri, usaha saya ditipu sahabat karib
      dan membawa lari semua uang saya. Saya pun harus menanggung hutang
      supplier dari usaha kontraktor yang dibawa lari teman saya. Kesana
      kemari minta bantuan gak ada yang nolong. Bahkan saya sudah keliling
      Indonesia untuk mendapatkan atau mencari pinjaman dan dana gaib, tapi
      untung di ujung keputus asa’an saya bertemu dgn KI RONGGO LAWE yang
      dikenalkan oleh adik ipar saya, akhirnya bliau menawarkan bantuan Dana
      Gaib tanpa tumbal/resiko diawal ataupun akhir dan dari golongan
      putih.setelah persyaratanya dilengkapi dan ritual selesai, MENGEJUTKAN
      !!!, saya mendapatkan dana gaib sebesar 700jt dihadapan saya.
      kalau mau seperti saya hubungi KI RONGGO LAWE Tlp/Sms : 0853-1403-1099, atau KLIK DISINI
      solusi tepat salam sukses.



      INILAH JENIS MACAM PESUGIHAN DAN BOCORAN TOGEL 2D 3D 4D 5D 6D.....


      >PESUGIHAN TUYUL| PELARIS USAHA
      >PESUGIHAN UANG GAIB
      >PESUGIHAN JIN KHODAM
      >PESUGIHAN ASMA
      >PESUGIHAN UANG SEPASANG
      >PESUGIHAN UANG BALIK
      >PESUGIHAN JUAL JANIN
      >PESUGIHAN PUTIH TAMPA TUMBAL
      >PESUGIHAN NIKAH JIN
      >PELARISAN DAGANG

      Delete
  2. Saya rasa menulis di mana sama sahaja, yang membezakan bukan blog atau fb tetapi penulisnya.

    Ada orang menulis di fb make money ada yang buang masa.

    Ada yang buang masa menulis di blog tetapi ada yang dibayar menulis di blog.

    Harap pandangan sekupang lima duit daya ini (15 sen ) tidak tepat.

    # dah lama tak jumpa produk atau service berharga 15 sen. Seingat saya ada zaman setem surat 15 sen.
    Ingatan yang melegakan..
    (tanpa perlu proooooot..)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju dgn pandangan tuan. Masih ada yg menulis benda baik di fb. Ada saya natakan di jawapan saya di komen mirror di atas.

      Tulisan saya kat atas tu berdasarkan pengalaman dua bulan saya aktif di fb. Mungkin rakan2 yg add saya kebanyakan dari mereka yg tak tau tujuan mereka ber-fb. Tuan bayangkan, ada yg dah berusia pun asik hantar gambar dia se hari sampai tiga kali se hari.

      Ada juga rakan fb yg tulis tentang politik. Tulisan mereka bagus. Salah se orang dari mereka tuan Aspan Alias yg tuan kenal.

      # tuan jangan terperanjat, tak lama lagi harga anak mancis akan jadi 15 sen sebatang. Sekarang kalau guna setem 15 sen, posmen ketawa berguling guling.
      Thanks.

      Delete
  3. *yong suka kuning pun rakan blogger and rakan fb.

    ReplyDelete
  4. User x byk pilihan kat Facebook sebab yg Ada bitang like aje. Nak Komen malas tapi dia nak bgtau yg dia dh baca post Kita. Tu la dilemma esp kalau tgh cerita perkara sedih tapi tetiba Ada org like plak huhuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Butang like tu pun satu masalah. Boleh keliru maksud dia. Tapi ramai jugak yg mengarut, otak cetek. Saya kata ni berdasarkan fren yg add saya. Maybe yg hebat2 tak add saya. Tapi ada juga yg add saya.

      Saya baru dua bulan join fb.

      Delete
  5. Butang like tu pun satu masalah. Boleh keliru maksud dia. Tapi ramai jugak yg mengarut, otak cetek. Saya kata ni berdasarkan fren yg add saya. Maybe yg hebat2 tak add saya. Tapi ada juga yg add saya.

    Saya baru dua bulan join fb.

    ReplyDelete
  6. kat FB skrg ni ramai jd "kibod" warrior... rata32 bila komen kat mana2 artikel..sangat sedih penggunaah bahasanya..macam mana la bahasa anak2 zaman akan dtg...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Keyboard warrior memang ramai. Terpulang pada kita nak percaya mereka atau tidak.

      Aduhhhh ..... Bahasa tu jangan cakaplah kat fb. Ada yg saya tak paham apa yg ditulis. Dahlah tu, short form sentiasa. Dia tulis Untuk dia yg baca kot.

      Delete
  7. Hahaha... tak ada bezanya, cuma di FB di pendek kan sikit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya rasa perbezaan memang ada terutama tentang approach kpd pembaca. Perbezaan ketara tentang ramai yg suka post gambar sendiri hingg tiga ke empat kali se hari. Bloggers tak begitu. Siti, mungkin saya dapa kawan yg salah dlam fb. Bila mereka add saya accept aje.

      Saya cerita ni pengalaman saya dgn fb fren. Mungkin orang lain jumpa rakan yg berlainan.

      Thnks

      Delete
  8. Saya rasa perbezaan memang ada terutama tentang approach kpd pembaca. Perbezaan ketara tentang ramai yg suka post gambar sendiri hingg tiga ke empat kali se hari. Bloggers tak begitu. Siti, mungkin saya dapa kawan yg salah dlam fb. Bila mereka add saya accept aje.

    Saya cerita ni pengalaman saya dgn fb fren. Mungkin orang lain jumpa rakan yg berlainan.

    Thnks

    ReplyDelete
  9. Mmmm...suka sungguh cik Adam dengan kentut ni ya....Pernah tak terkentut depan Maiko?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Secara berdepan one to one dgn maiko saya tak pernah kentut tapi dalam train saya ada terkentut tapi masa tu ramai orang. Berbau jugak tapi tak ada siapa yg tau saya kentut.

      Delete
  10. Assalamulaikum,

    Sahabat kita Izyan Balqis, secara jujur beri tau saya iaitu blog saya ruangan komen tidak boleh diakses. Perkara ni mungkin juga berlaku kepada rakan2 yg lain.

    Baik pulih akan dilakukan segera.

    Maaf kpd rakan2 yg tak dapat berinteraksi dgn saya.

    Thanks.

    ReplyDelete
  11. hihi...betul jugak tu...di FB cara penulisan lebih sempoi....minda saya dah lapang selepas membaca entry ini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat fb saya lebih melalut. Jarang saya serius kat situ. Maybe saya dapat ramai kawan yg tak serius jugak kat situ.

      Thank you Linda.

      Delete
  12. penulis di blog semestinya lebih rajin sebab, perlu siapkan gambar yang sesuai, perlu buka dan susun ayat dalam blog dalam pengisian yang berfaedah. Nampak macam facebook macam sama je keperluannya, tapi percayalah, facebook lagi mudah berbanding blog.

    saya dah boleh komen di sini!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semalam saya minta tolong dari noor maizan untuk tengok2kan setting blog saya. Alhamdulillah, nampaknya blog saya dah ok.

      Thanks iq.

      Delete
  13. Status di fb lebih pendek & ringkas and as the matter of fact, most of them tak minat nak menulis pun.. It's more to personal updates or quick sharing.. Tu je rasanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau you tengok apa yg saya post kat fb kebanyakannya mengarut. Mengarut jawabnya mengarut.

      Delete
  14. Oh, and most of them just an attention seeker for likes.. XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orabg yg suka beri like tu memang dah jadi minat mereka. Apa2 pun dia like.

      Delete
  15. Kadang kadang ada post soalan yang penting kat fb. Contohnya nak gi kursus tempat tak biasa, kita mintak tolong rakan fb share pasal tempat yang kita nak gi tu. Alahai, ada yang macam sindir tak jawab pun. Sekarang ni tak tanya dah kat post. Baik google, ataupun call je pihak yang berkenaan. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat fb jangan kita tanya. Ada yg cakap betul, ada yg tidak. Jadi kita tak tau sapa jawab yg betul.

      Delete
  16. betul. di FB sharing lebih ringkas. di blog, cerita lebih detail.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang betul tu ain. Dahlah tu banyak shortform pulak. Dulu bila tak faham saya tanya semula. Sekarang saya buat tak tau. Pelikkah. Lata kongsi maklumat. Maklumat apanya orang tak faham.

      Delete
  17. Buat masa ini WP rasa sangat beruntung kerana takde acc fb
    Esok lusa tak tau lah kalau masih untung.
    Kot kot rugi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akaun fb ni dah lama saya ada tapi tak pernah usik pun.tapi dua bulan yg lepas ada beberapa big companies minta saya sponsor kan. Syaratnya saya kena aktif fb. Itulah puncanya saya ke fb.

      Kalau ke situ banyak masa terbuang begitu aja.

      Delete
  18. Akaun fb ni dah lama saya ada tapi tak pernah usik pun.tapi dua bulan yg lepas ada beberapa big companies minta saya sponsor kan. Syaratnya saya kena aktif fb. Itulah puncanya saya ke fb.

    Kalau ke situ banyak masa terbuang begitu aja.

    ReplyDelete
  19. kat fb menulis untuk sharing dengan niche tertentu. banyak juga info dapat kat fb. kena pandai filter apa nak dibaca.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang kat fb banyak maklumat. Cuma saya ni terpilih kawan yg ramai enah apa2. Semalam saya check, ada bangla termasuk friend list saya. Lepas ni nak filter friend.

      Delete
  20. Saya rasa kekok menulis panjang-panjang di FB.

    Boleh pun kekok tapi paksa diri..

    last-last tadi..

    saya perasan tak ramai suka membaca blog tetapi suka baca wall FB..

    sebagai blogger Copy paste je artikel blog ke wall FB..

    saya belum buat..Tuan Adam buatlah macam tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang betul tuan. Lebih ramai yg suka fb dibanding blog. Sebab mereka komen main tekan button like je.

      Delete
  21. Ever wanted to get free Google+ Circles?
    Did you know you can get them AUTOMATICALLY AND ABSOLUTELY FREE by registering on Like 4 Like?

    ReplyDelete
  22. Bagi Mrs. A sendiri FB dengan blog memang banyak perbezaannya.

    Mrs. A guna FB selalunya untuk up-date aktiviti personal semasa kejadian.

    Tapi kalau nak menulis lebih suka di blog nanti senang nak google semula. Lagipun hanya blogger mengenali blogger.

    By the way later up-datelah juga apa jawapan balas kepada status FB tuan tu ya hahahhahha....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...