Wednesday, 19 April 2017

AKAN KE OSAKA SEGERA .... BILA?



Hari Sabtu ini genap lima bulan saya tidak berjumpa serta berhubung dengan Maiko. Adakah dia marah? Saya tidak tahu, hanya dia sahaja yang tahu.

Semalam terlintas di hati saya untuk menghubungi dia, sekurang-kurangnya untuk bertanya kabar. Sementara itu ingin juga bertanya kelapangannya untuk saya ke sana. 

Beberapa patah perkataan telah saya susun untuk bercakap dengan dia kerana bukan mudah berbicara dengan se orang seperti dia kerana saya tahu benar Maiko.

Maiko se orang gadis yang mempunyai perasaan megah di hati tetapi tidak ditunjukkannya kerana dia terlalu berhemah. Memang sepatutnya dia bermegah kerana dia berjaya dalam semua bidang. Dia memiliki segala-galanya yang diperlukan oleh se orang gadis.

Kami bersaing dalam banyak perkara terutama dalam mengukuhkan persahabatan. Kerap juga dia tewas dengan saya walaupun dia berilmu. Saya tahu bila masanya dia tewas walaupun dia pandai melindung dari pengetahuan saya. Dia akan memejamkan matanya sambil menikmati ketewasannya. Ada masanya berpeluh juga Maiko menahan asakan saya yang dia kurang tangkas mengelaknya.

Maiko tumpas di tangan lelaki Melayu yang mengatasinya hanya melalui pengalaman.

Humaira Sofea sentias menutup mulut semasa ketawa

Setelah saya bertekad untuk menghubunginya, saya meng-dial nombornya. Di minda saya terselit pertanyaan yang telah saya sediakan kerana pertanyaan itu wajib saya ajukan kepada dia.

Kata-kata yang telah saya sediakan kerap saya ulang supaya ia tidak tercicir semasa berbicara; "I enjoyed the time we’ve been spending together in Osaka. I feel strongly about you.”

Maiko tidak akan menjawab selagi dia tidak merasa jawapan dia adalah satu kenyataan yang tepat dan merasa puas dengan jawapannya. Dia lebih rela mendiamkan diri dari menjawab andainya kepastian tidak ujud di hatinya.

Tidak mungkin saya berdiam diri di telefon jika dia senyap dan sudah pastinya saya akan berkata, "Don’t you feel the same as I do?”

Tiba-tiba saya matikan telefon lalu berkata, "Perlukah aku dahulu yang menghubungi dia?"






This site is our's and all stories belong to us. Everyone has a story to tell and in sharing we find healing. I expect this story will give hope a good chance to grow in your hearts. Your wisdom and stories are as good as mine.)©

Kamu komen apa saja yang kamu suka dan komen kamu tidak akan dipadam. Ingat, sendiri komen sendiri pikul.

Video dan gambar dalam tulisan ini tiada kaitan dengan cerita, ianya semata-mata hiasan.

90 comments:

  1. Call lah call lah. I wanna read more about Maiko! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Not to worry Nad. I'll call her.
      Terima kasih beri sokongan.

      Delete
    2. Not to worry Nad. I'll call her.
      Terima kasih beri sokongan.

      Delete
    3. Nad, cerita dia ada di beberapa entry yg lepas. Tak taulah samada Nad terjumpa ke tidak those entries.

      Delete
  2. Ohooo..perlu2 mesti maiko tgh tunggu🙌 x sngka lelaki pun kira detik waktu..hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mas, tentu saya akan call dia. Ini lelaki sudah lebih dari detik waktu. Hahaha.

      Thank you Mas,

      Delete
    2. Mas, tentu saya akan call dia. Ini lelaki sudah lebih dari detik waktu. Hahaha.

      Thank you Mas,

      Delete
  3. apa salahnya lelaki la yg kene mulakan... kalau masing2 menunggu sapa nk dulu sapa nk dulu sampai sudah la...

    lelaki kene tetapkan minda n hati...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dana,

      Itulah .... saya ingat dia akan call saya. Bila dia senyap saya pun lupa. Lupa nak call. Bukan lupakan dia.

      Thanks.

      Delete
    2. Dana,

      Itulah .... saya ingat dia akan call saya. Bila dia senyap saya pun lupa. Lupa nak call. Bukan lupakan dia.

      Thanks.

      Delete
    3. kalau saya , saya terus diam jer sampai bila-bila..hehe

      Delete
  4. Perlulah...entah-entah si dia pun sedang menunggu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alllaaaaaa Mai, biarlah dia tunggu. Dia tunggu kat sana, saya tunggu kat sini.

      Mai, nanti saya call, saya oun nak kesana lagi ni.

      Tahniah grad hari tu,

      Delete
    2. Alllaaaaaa Mai, biarlah dia tunggu. Dia tunggu kat sana, saya tunggu kat sini.

      Mai, nanti saya call, saya oun nak kesana lagi ni.

      Tahniah grad hari tu,

      Delete
  5. sekali sekala lelaki mengalah tak de salah nye kan.. mst cantik Maiko nie kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fiza, kali ni saya akan mengalah. Sekali sekala pun, bukannya selalu. Cuma ambik masa sikit baru saya call.

      Delete
    2. Fiza, kali ni saya akan mengalah. Sekali sekala pun, bukannya selalu. Cuma ambik masa sikit baru saya call.

      Delete
  6. Ego wanita harus dihormati dgn bijaksana mengurusnya...maiko muggu suara lunak mnyerunya santun tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya setuju. Hidup saya memang kerap hormat wanita. Dia ego atau pun tidak saya still hormat. Ego maiko kena diurus dgn betul sebab susah nak tau samada dia marah atau tida. Begitu juga tak tau dia benci atau tidak se suatu.

      Thanks,

      Delete
    2. Saya setuju. Hidup saya memang kerap hormat wanita. Dia ego atau pun tidak saya still hormat. Ego maiko kena diurus dgn betul sebab susah nak tau samada dia marah atau tida. Begitu juga tak tau dia benci atau tidak se suatu.

      Thanks,

      Delete
  7. Wah wah nanti ke Osaka boleh jumpa Maiko dan balik bilik type pengalaman jumpa Maiko sekali lagi ehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pengalaman ke dua di 0saka.
      Tunggu i pergi dulu. Lepas tu baru saya kongsi especially with you.

      Tq Anis.

      Delete
    2. Pengalaman ke dua di 0saka.
      Tunggu i pergi dulu. Lepas tu baru saya kongsi especially with you.

      Tq Anis.

      Delete
  8. Kenapa tak call je terus kan senang?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah Nad. Saya pun tak tau. Beri call separuh jalan je tadi. Nampaknya minda saya belum maju seoerti minda dia.

      Terima kasih Nad.

      Delete
    2. Itulah Nad. Saya pun tak tau. Beri call separuh jalan je tadi. Nampaknya minda saya belum maju seoerti minda dia.

      Terima kasih Nad.

      Delete
  9. suka nyer bahasa dan cara penceritaan...bahasa macam ni yg sy impikan untuk ada dalam penulisan sendiri. simple dan mudah difahami dan sangat menarik utk orang terus membaca

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lulu, saya ni bukannya penulis. Menulis ni pun bila dah tak tau nak buat apa waktu tu. Maksud saya, menulis untuk menggunakan masa terluang.

      Berblogging pun saya baru sangat.

      Apa2 pun, terima kasih Lulu, sebab berjaya memaksa diri membaca cerita saya.

      Thank you.

      Delete
    2. Lulu, saya ni bukannya penulis. Menulis ni pun bila dah tak tau nak buat apa waktu tu. Maksud saya, menulis untuk menggunakan masa terluang.

      Berblogging pun saya baru sangat.

      Apa2 pun, terima kasih Lulu, sebab berjaya memaksa diri membaca cerita saya.

      Thank you.

      Delete
  10. Samperin lah Bang haha

    -M.
    http://www.inklocita.com/2017/04/day-two-japan.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal dari aku jugak. Aku jugak akan ka Japang. Kapan ya? Bulan Juni tapi kamu nggak ada lagi di sana. Udah pulang semestinya.

      Kayaknya asik banget tuh ke jepang ya. Urusan apa itu.

      Delete
    2. Tanggal pergi berlibur ka Japang aku nggak pasti lagi.

      Delete
    3. Tanggal pergi berlibur ka Japang aku nggak pasti lagi.

      Delete
  11. jomlah ke jepang sesegera saja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yuk, kapan? Tapi aku nggak bisa libur tanpa difikirin dahulu atau tanpa rencana. Sulit buat aku walaupun xesegera.

      Terims kasih kamu sudi muncul di blog aku berserta dgn komentar. Jangan dilupai blog aku ya.

      Delete
  12. Aduhhhhh ..... kenapa setiap komen saya, muncul hingga dua kali?
    Peliklah.

    ReplyDelete
  13. Maybe it's because you're replying using your phone..? Anyways, there's nothing wrong if you started the move first.. :3

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1. Memang guna phone. Senang. Malas i nak delete sebab banyak sangat.
      2. I dah started the moved tapi terhenti. Reason terhenti, tak konfiden.

      Thank flavnesz.

      Delete
  14. Call lahhh! dan update cerita selepas itu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Long time no see.
      Will update after calling calling dia. Just tunggu keberanian nak dial number dia. Siqah, thank you.

      Delete
  15. dah lama tak baca cerita pasal si cantik maiko ni
    kenapa lama sangat sampai 5bulan tak contact dgn diaa, haraplah maiko tak merajuk hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang nak call tapi lepas se hari ke se hari. Hingga dah 5 bulan tak berbuat pun. Thank singgah.

      Delete
  16. Suka baca. Penulisan tuan sangat baik dan cantik.
    Video: hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Video, hahaha. Hopefully he's not me.

      Delete
    2. You suka perenggan ke lima..,eik.

      Delete
  17. Semangat memperjuangkan maiko mas..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aduh .... aku gumbira karena rakan jauh melewati selat melaka sudian ngirim komentar untuk aku. Terima kasih.

      Delete
  18. Adam nipun, takkan gadis perlu mulakan hubungan? Tak salahpun call maiko dulu, tak jatuh keegoaan lelaki, lewat bertindak - melepas, siapa yang rugi? Jejaka malaya juga.. -_^

    Ishhh berjela pula komen saya, ha3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya memang nak call alya cuma sedang tunggu semangat hang jebat meresap ke jiwa saya. Kalau semangat tu dah ada jangan kan 0saka, gunung fujiyama pun saya redah.

      Thanks alya.

      Delete
    2. *jejaka melaya tak bersemangat. Hahaha

      Delete
  19. tak salah kalau kita ambik langkah dahulu, bukan merendahkan ego, tapi ada baiknya adam teruskan niat adam untuk bertanya khabar...tak salah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya memang dah usaha memulakan hubungan semula tapi entah macam mna terhenti.
      Tak bersemangat kot.
      Thanks iq

      Delete
  20. Yes, Adam. Make a move. Takkan perempuan nak mulakan sesuatu dulu.
    Tapi biasanya perempuan akan mulakan juga kalau lelaki lambat sangat.
    Semoga bertemu kekuatan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuan, saya akan ke Kyoto tak lama lagi, kebetulan. Sambil tu boleh jumpa dia. Koyoto n 0saka dekat je.

      Thanks.

      Delete
  21. Saudara,


    Saya ikut cerita ni dari awal. Kata2 dia penuh muslihat. Hanya yg arif tau bayangan maksud ucapan dia. Yg fasih tentang tersirat kata2 dia hanya saudara kerana saya percaya saudara hebat. Bangga dengan saudara kerana saudara melayu.


    Saudara ingat tak nota yg pasangan jepun tua beri kat saudara semasa makan di restoren monghul. "Kalau laluan itu betul, teruskan"


    Atau adakah Wulandry yg menyebabkan saudara dingin untuk meneruskan hubungan ini?

    ReplyDelete
  22. kisah menarik dan menimbul minat untuk saya terus mengikutinya...

    semoga semuanya dipermudahkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih banyak2 sebab sanggup membaca.
      Jumpa lagi kat sini

      Delete
  23. tak salah kalau awak mula kan dulu. chayokkk :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes nad, saya akan call dia.
      Thnks

      Delete
    2. Yes nad, saya akan call dia.
      Thnks

      Delete
  24. terima kasih drop komen dekat blog saya..lalu membawa saya ke blog ni, akhirnya melekat. dari tadi saya dok klik entry satu demi satu hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok kan saya singgah blog imm. Mana yg saya tau komen saya komen. Mana yg tak patut dikomen saya diam. Terima kasih sanggup singgah sini.

      Thanks imm.

      Delete
  25. Kak Mirror setuju dgn Umi Alya..
    Tidak mungkin wanita akan mulakan dulu. Jgn biarkan Maiko tertunggu2 dan "meneka dlm kesamaran".

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terkejut saya bila nampak mirror on the wall sanggup singgah sini. thanks.
      i'll call her.

      Delete
    2. tunggu dalam kesamaran.... such a nice quote.

      Delete
  26. Ini kena baca balik dari awal ni. Tapi, lelaki kena turunkan ego so lelaki should make the first step. CALL HER!

    Eh, ada entry baruu

    ReplyDelete
    Replies
    1. scha, saya dah baca entry terbaru you. nice. tadi saya nak komen tapi bateri hp saya dah keciput. kat rumah nanti kalau saya teringat saya komen.
      thanks.

      Delete
    2. yes, i'll make the first call.

      Delete
  27. Walaupun kerinduan di hati,kadang-kadang rasa ingin melupakan setiap kenangan,kadang-kadang entah kenapa masih terbayang,sedangkan mustahil rasanya untuk bersama begitulah sebuah perasaan,dan jika kita mengingatinya,kita berasa kadang2 rinud,kadang2 benci,kadang syak wasangka,sebenarnya ialah perasaan yang mahal,kerana saban tahun ia masih diingatakn--komen tiada kena mengena dengan cerita diatas..heheh..hanya sebuah komen

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banyak duri dan rangau terletak di antara perhentian memungkinkan satu azam yang mustahil. You know what i meant.

      Komen irda memang kena dgn topik.

      Delete
  28. call lah, ajak Maiko datang Malaysia pulak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang dalam keadaan bersedia nak call.

      Delete
    2. Tunggu keadaan sesuai.

      Delete
  29. call lah maiko...mana tahu ada sebabnya dia tak menghubungi adam

    ReplyDelete
  30. Putik cinta sedang berkembang....oh my god! please adam say true story...maiko diam tandanya dia perasaan sama dgn adam...hahhahahha i guest...tp rasa ye!

    Maiko! please tunggu ya...cpt update lg kisah maiko...alahaiii berdebar rasa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Update perkembangan story ni?
      Yes ju. Saya akan update.

      Delete
  31. Tepuk dada tanya selera...
    Kalau jodoh tak ke mana...

    Jepun negara yang menarik.. orang2nya berdisplin tinggi dan sangat amanah..
    Tapi depa x suka lengah2.. tindakan pantas dan cergas....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semuanya saya setuju dgn makchaq.

      Delete
    2. Saya dah tepuk dada tapi lupa nak tanya selera. Hahaha.
      Thank you makchaq.

      Delete
  32. bagi pendapat saya, lebih baik en.adam yang mulakan dahulu. jika en.adam mengharapkan maiko yang mulakan dulu, tempoh 5 bulan ni akan bertambah sehingga bertahun lamanya..

    tak salah kalau en.adam mulakan dahulu, mungkin itu yang maiko harapkan..moga panggilan en.adam disambut dengan baik daripada maiko..moga hubungan kalian akan lebih rapat dan berkesudahan dengan baik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedang difikirkan.
      Tunggu masa je, i'll make the call

      Delete
  33. Agak agaknya ada kaitan ke keratan akhbar tu dengan entri Maiko ni ye..... Mungkinkah Maiko berada sama baris dengan Diana Dianalle? emmm....

    Adam.... jangan ego sangat, takut nanti melepas, diri sendiri jugak yg rugi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maiko dgn akhbar tu tak de kaitan inom.
      Kalau melepas menangis jelah. Selain dari menangis memang dah tak ada cara lain kalau dah melepas. Tapi jangan beri orang tengok bila menangis.

      Delete
    2. Maiko dgn akhbar tu tak de kaitan inom.
      Kalau melepas menangis jelah. Selain dari menangis memang dah tak ada cara lain kalau dah melepas. Tapi jangan beri orang tengok bila menangis.

      Delete
  34. Dah call ke???
    Dah dpt jam mahal hari tu jgn lg 'bkira-kira' nk call dia..Ha2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti saya beri tau.
      Mungkin di entry yg lain

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...