Penulis tak perlu akur dengan hujah kamu


Wednesday, 12 April 2017

LADA ITU RASANYA PEDAS




Entry Sebelumnya: Salah Ke Kita Memberi Bila Orang Meminta (Klik)


(This site is our's and all stories belong to us. Everyone has a story to tell and in sharing we find healing. I expect this story will give hope a good chance to grow in your hearts. Your wisdom and stories are as good as mine.)©

Kamu komen apa saja yang kamu suka dan komen kamu tidak akan dipadam. Ingat, sendiri komen sendiri pikul.

18 comments:

  1. Yang peribahasa dua tu akak tau lah tapi yang ke 3 tu cukup sinis maknanya kan.

    ReplyDelete
  2. Yang no.1 tak pernah dengar,

    yang no,2 selalu dengar,

    yang no.3 - relates to our politics senario nowdays maybe..

    ReplyDelete
  3. Situasi ini sentiasa berlaku dan hadir dalam konteks kehidupan seharian. Dekat atau keliling sisi kita dalam suasana yang berbeza. Ramai orang membisu dari bercakap...takut tak popular atau melanggar adab sopan atau juga itu cara terbaik menyelamatkan diri. Menunggu diam dalam hutan lalang hingga angin bertiup mungkin....

    ReplyDelete
  4. Wah kreatif Adam mencipta peribahasa baru

    ReplyDelete
  5. mcm tak sedap je peribahasa tu hehehhe... tp sinis betul

    ReplyDelete
  6. no 3 tu cukup panjang kalau ingin dijelaskan maksudnya,serangkap ayat tuan adam jelas melambangkan cerita yang berjela-jela,hehe...ayat "kebusyan"di entry saya itu,tersenyum saya dengan komen tuan,benar ia sebuah komen yang juga teguran..haha saya suka tu,tapi itulah ayat yang saya cipta sendiri,kadang-kadang bila berwassap dengan kawan-kawan"aku kebusyan like donkey"is show how busy i am in daily life but actually busy for others people,ayat donkey belakang tu melambangkan sesuatu yang panjang untuk dijelaskan.

    ReplyDelete
  7. Music dalam video tu untuk orang kelas atasan kan.
    Berkenaan peribahasa ciptaan baru tu sangat tepat untuk musim sekarang pedas macam cili bengkok tu.


    ReplyDelete
  8. Peribahasa 3 inovasi Adam ya, kreatif2....

    (Nak saya panggilkan Adam @ En.Adam @ Tuan?).. ~_^

    ReplyDelete
  9. Dengar macam nak sama tapi tak serupa :D

    ReplyDelete
  10. Harapkan tin, tin makan biskut Dam.

    ReplyDelete
  11. Bila lebai.. Hujungnya malang
    Asal malang.. Mesti lebai

    Biar lebai terjun dengan labu-labunya..

    Lebai ni mungkin sepupu sepapat dengan luncai..tak banyak beza dengan pecacai.

    Peribahasa ketiga tu kena dikemaskinikan lagi, sedikit kajian.. Supaya lebih menepati maksud.

    Maaf

    ReplyDelete
    Replies
    1. bab pencacai ni kalau tersilap buat peribahasa kena kecam :)

      Delete
  12. wah peribahasa baru ya.. pak lebai malang juga yang jadi mangsa peribahasa baru.. hehehe..

    ReplyDelete
  13. lain makan nangka, lain kena getah

    ReplyDelete
  14. lain macam jer peribahasa yang last sekali tu :)

    ReplyDelete
  15. pasal the word Indon. pernah dengar yang Indonesians feel offended kalau kita panggil Indon. Ingat kan mitos je. rupa-rupanya betul. better careful next time. sebab tak best la kalaw ter-offend kawan-kawan kan..

    ReplyDelete
  16. peribahasa ketiga mmg sangat kreatif. hihi. terbaik Mr Adam. Dah boleh buat buku ini. Banyak cerita dan info di luar kotak. :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...