Penulis tak perlu akur dengan hujah kamu


Sunday, 2 April 2017

MEREKA BUKANNYA BUDAK-BUDAK LAGI








(This site is our's and all stories belong to us. Everyone has a story to tell and in sharing we find healing. I expect this story will give hope a good chance to grow in your hearts. Your wisdom and stories are as good as mine.)©

Kamu komen apa saja yang kamu suka dan komen kamu tidak akan dipadam. Ingat, sendiri komen sendiri pikul.

Cerita di atas semata-mata dongengan. Video dan gambar dalam tulisan ini tiada kaitan dengan cerita, ianya semata-mata hiburan.

88 comments:

  1. Awak awak..kitaorang tak suka diaorang..menyampah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mama (jangan marah).

      My blog is in most of the great bloggest lists, as you are. I know their readers read mine too. I found that. I believe those readers easily understand evey hidden message in my entries.

      Bermakna this group baca dia happy as a joke but the other groups ada yg terasa happy and ada yg pedas. Bila i tulis this style bermakna everyone can read tapi pemahaman mengikut status sosial masing2.

      I know, u memang happy read mine sebab u suka others got the pedas.

      Delete
    2. Mama (jangan marah).

      My blog is in most of the great bloggest lists, as you are. I know their readers read mine too. I found that. I believe those readers easily understand evey hidden message in my entries.

      Bermakna this group baca dia happy as a joke but the other groups ada yg terasa happy and ada yg pedas. Bila i tulis this style bermakna everyone can read tapi pemahaman mengikut status sosial masing2.

      I know, u memang happy read mine sebab u suka others got the pedas.

      Delete
  2. wak-wak. kita tak kawan dia. awak janganlah kawan dengan dia. kita dah putus hubungan dengan dia.

    Pelik .... They are just like small kids.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan kan..betul cakap awak

      Delete
    2. Saya tau u kenal mereka. Childish.

      Delete
    3. Ada readers tak faham..bahasa kanak2 style Johor, tapi actually, sindiran pada senario politik yang sedang bergolak sekarang.
      Bukan literally.

      Delete
    4. Yes, saya tau ramai yg tak faham. Bukan tak faham kerana pemahaman tapi mereka mungkin tak mengikuti keadaan semasa. My readers terdiri dari bermacam2 golongan. Kalau ibaratkan universiti ada bermacam2 bidang. So, ada orang di bidang tertentu faham. Just like you. Begitu juga dgn cerita pak pandir, lebai malang dll, lain bidang lain kefahaman mereka.

      Some faham kerana aware the situation or keadaan and the rest faham as a joke.

      So setiap kali i tulis dia benefit untuk semua pehak. Hopefully-lah.

      Delete
    5. I tak nafikan, mungkin ada pembaca kata i hidangkan bacan yg just to make an entry. Kan kan.

      Delete
    6. Look who's talking..I copy paste almost everyday just to make sure ada hidangan posting setiap hari unless betul2 terpaksa MIA..don't think your readers judge you that way lah..you are doing just fine..^_^

      Delete
    7. Mamasita

      Yes, saya tau ramai yg tak faham. Bukan tak faham kerana pemahaman tapi mereka mungkin tak mengikuti keadaan semasa. My readers terdiri dari bermacam2 golongan. Kalau ibaratkan universiti ada bermacam2 bidang. So, ada orang di bidang tertentu faham. Just like you. Begitu juga dgn cerita pak pandir, lebai malang dll, lain bidang lain kefahaman mereka.

      Some faham kerana aware the situation or keadaan and the rest faham as a joke.

      So setiap kali i tulis dia benefit untuk semua pehak. Hopefully-lah.

      I tak nafikan, mungkin ada pembaca kata i hidangkan bacan yg just to make an entry. Kan kan.
      My blog is in most of the great bloggest lists, as you are. I know their readers read mine too. I found that. I believe those readers easily understand evey hidden message in my entries.

      Bermakna this group baca dia happy as a joke but the other groups ada yg terasa happy and ada yg pedas. Bila i tulis this style bermakna everyone can read tapi pemahaman mengikut status sosial masing2.

      I know, u memang happy read mine sebab u suka others got the pedas.

      Delete
    8. Mamasita

      Yes, saya tau ramai yg tak faham. Bukan tak faham kerana pemahaman tapi mereka mungkin tak mengikuti keadaan semasa. My readers terdiri dari bermacam2 golongan. Kalau ibaratkan universiti ada bermacam2 bidang. So, ada orang di bidang tertentu faham. Just like you. Begitu juga dgn cerita pak pandir, lebai malang dll, lain bidang lain kefahaman mereka.

      Some faham kerana aware the situation or keadaan and the rest faham as a joke.

      So setiap kali i tulis dia benefit untuk semua pehak. Hopefully-lah.

      I tak nafikan, mungkin ada pembaca kata i hidangkan bacan yg just to make an entry. Kan kan.
      My blog is in most of the great bloggest lists, as you are. I know their readers read mine too. I found that. I believe those readers easily understand evey hidden message in my entries.

      Bermakna this group baca dia happy as a joke but the other groups ada yg terasa happy and ada yg pedas. Bila i tulis this style bermakna everyone can read tapi pemahaman mengikut status sosial masing2.

      I know, u memang happy read mine sebab u suka others got the pedas.

      Delete
    9. Sorry mamasita.
      Mula2 tadi saya ingat not even one my mesej pergi kat u. Itu yg saya hantar semua semula. Bila saya checked baru ni, rupanya semua ada. Silap tengok tadi. Sorrrrry.

      Delete
    10. Saya pelik lah blog ni, kenapa mesej yg serupa keluar berturut2. Selalu macam tu. How mamasita?

      Delete
  3. itu cakap masa zaman budak2 dulu, sekarang takde lagi dah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aryan,
      Ada lagi macam tu.
      Dah tua bangka pun masih begitu. Kalau tak saya tak tulis. Sebab ada saya tulis.

      Delete
    2. Erk erk..ada lagi ke...sudah2la yang dah tua berperangai macam budak sekolah..ingat comel ke
      😒

      Delete
    3. Anis,

      Memang ada. Itu sebab saya tulis tu.
      Pecayalah.

      Delete
    4. Anis,
      U boleh refer dialog saya dgn mamasita kat atas tu. That's my proof.

      Delete
    5. Anis,
      U boleh refer dialog saya dgn mamasita kat atas tu. That's my proof.

      Delete
    6. Anis,

      Memang ada. Itu sebab saya tulis tu.
      Pecayalah.

      Delete
    7. Anis,

      Memang ada. Itu sebab saya tulis tu.
      Pecayalah.

      Delete
    8. Saya pelik lah blog ni, kenapa mesej yg serupa keluar berturut2. Selalu macam tu?

      Delete
    9. Saya pelik lah blog ni, kenapa mesej yg serupa keluar berturut2. Selalu macam tu?

      Delete
  4. Replies
    1. Ada aku kesah ni memang kerap kita dengar.
      Sekarang pun kerap juga orang kata begitu.

      Delete
  5. Dulu2 zaman bebudak ya...waktu bermain selalu keluar ayat ni. Sampai zaman tua ni pun ada juga tabiat begini yang masih dibawa. Cuma sesuai usia tak adalah di hebah secara terang...buat diam2 kut belakang...hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mala,
      Perangai kebudak2an ni masih ujud. Orang dah tua pulak tu. Entahlah Mala terperasan ke tidak mereka tu. Tapi ramai yg tau.

      Terima kasih singgah.

      Delete
  6. dalam sungguh maksudnya itu..

    boleh difikirkan bila ada masa lapang nanti..

    ReplyDelete
  7. SEMAKIN BERUSIA SEMAKIN BERPERANGAI BUDAK2 BIASANYALAH HEH..HEH..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang biasa as what you said. Tapi mesih ada lagi yg berperangai begitu.

      Delete
  8. Replies
    1. Yg dah tua pun masih ada yg berperangai macam tu tuan. Ramai yg tau. Maybe you are not aware.

      Delete
  9. Jenis menghasut ni kelakar....boleh nampak siapa salah siapa benar dari perangai childish sebegini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mai,

      Gambar tu macam tak ada apa2 erti tapi begitu bermakna pada se setengah orang. I think you know.

      Delete
  10. Jealousy issue or unmatured thinking..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang ada orang begitu anis sekarang. Memalukan manusia. Ayam pun tak macam tu.

      Delete
  11. Jangan tak tau...budaya ini masih tular sehingga kini...mata melihat...mata merasai...tp dunia ini luas...ramai lagi yang sudi berkawan dgn kita yang memahami.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang ada lagi ju.
      Mungkin u tak aware.

      Delete
  12. haha.. dulu-dulu time kecik-kecik selalu macam nie.. kalau dah dewasa pun buat macam nie, payah laa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ein,
      Yg dah tua pun masih ada yg berkelakuan begini. Dah jadi sebahagian bualan orang la ni. Maybe ein tak perasan

      Delete
  13. Dulu kecik-kecik mesti ada yang macam ni..tapi sekarang pun ada juga bersikap macam ni, rasa macam budak² pula bila orang dewasa bersikap macam tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia orang tu cemburu lah eyda.

      Delete
    2. cemburu???? hahaha. ntah pape la diaorang ni kan en.adam... rezeki masing-masing nak cemburu buat apa.. pastu duk hasut-hasut pulak kawan-kawan lain sama.. errrmm... (tak faham ngan orang macam ni, dah tua tapi perangai masih budak-budak)

      Delete
    3. Cemburu ke dengki ke semuanya menunjukkan sikap / perangai kita yang keanak-anakan jer.dah dewasa ni perlulah lebih matang dalam pertuturan dan tingkah laku.tak gitu en.adam?

      Delete
  14. Replies
    1. Waalaikummussalam.
      Singgahlah. Ok je.

      Delete
  15. True friendship overrides differences in opinions. Fake friendship seeks opportunities.

    ReplyDelete
  16. Masa kecik2 dulu...adalah kot.
    Bila dah besar, hopefully tak macam tu lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hopefully takde lagi kelakuan macam tu bila dah besar ni.
      Kalau ada kena masuk sekolah tadika semula.

      Delete
  17. entry tuan semuanya penuh dengan meseg yang tersirat. hanya yg mengetahui nya yg faham.... pedasssss.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang pedas sebab cili saya letak lebih.

      Delete
    2. memang pedas sebab cili saya letak lebih.

      Delete
    3. cili tu sangat bermakna.. hehehe

      Delete
    4. Pink,
      Cili tu untuk siapa yg makan lada.
      Ramai yg kepedasan tu.

      Delete
    5. Pink,
      Cili tu untuk siapa yg makan lada.
      Ramai yg kepedasan tu.

      Delete
  18. saya paham. tengok tudung oren pun dah tau. pedas

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya percaya ramai yg faham tulisan sebenar.

      Delete
  19. belum matang lagi agaknya. bersangka baik hermm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, kena bersangka baik.
      Thanks

      Delete
  20. ada yang dah lanjut usia , umur 40 tahun, 50 tahun pun masih lagi tak matang... *sedih ngan orang macam tu*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau kita ikut perkembangan semasa, kita dapat jumpa ramai orang yg macam itu.

      Delete
    2. Yesss en. Adam memang ramai sgt yang berperangai mcm tu.. Even skrang ni pun ramai yang macam tu kat dalam blog....pastu soap bole mengumpat lagi.. Huhuhu.. Maybe diaorang tak banyak keje lain kot nak buat,hanya busy duk bergossip

      Delete
  21. entry yang sangat simple tapi sangat padat mesejnya... tahniah en.adam for your brilliant thinking

    ReplyDelete
    Replies
    1. I know your level of thinking is very high. You got the hidden message.

      Others took it as a joke. I read your entries too, pink.

      Delete
    2. Thank you so much en. Adam Sebab also baca my entries ... Pemikiran saya tak lah tinggi mana pun, biasa2 je, so I have to do a lot of reading as well....

      Delete
  22. I know your level of thinking is high. You got the hidden message.

    Others took it as a joke. I read your entries too, pink.

    ReplyDelete
  23. Zaman budak budak....
    Dialog yg selalu diucap....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teringat masa kita budak2 dulu kan.
      Main masak2, main kawen2.
      Main jadi cikgu.
      Macsm2 lagi

      Delete
  24. Teringat masa kita budak2 dulu kan.
    Main masak2, main kawen2.
    Main jadi cikgu.
    Macsm2 lagi

    ReplyDelete
  25. berbeza prinsip, sendiri lebih baik...yg nak terus berkawan tu biarkanlah..yg putuskan kawan tu pun kena pressure dgn kawan-kawan lain..hihi..'di luah mati mak, ditelan mati bapak'..

    kita kawan-kawan, takmo lawan..tapi kali ni kena lawan jg, whatever..ini kalilah..huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini kali lah.
      Jangan tunggu lain kali.

      Delete
  26. Ini kali lah.
    Jangan tunggu lain kali.

    ReplyDelete
  27. Haha. Ayat famous nih. Pastu kawan dia tu pun jawab,

    "Eh, kita bukan kawan betul2 pun dengan dia. Kita kawan olok2 je.." :P

    Kalau budak kecik buat, macam comellah kan. Kalau orang tua memang tak sepatutnya buat benda macamni. Tapi, memang ramai yang masih buat walaupun depa taknak mengaku.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ana jangan kawan dgn dia tau. Kalau ana kawan dgn dia kita tak kawan ana.

      Apa2 pun, thanks singgah sini.

      Delete
  28. aala... kita nak kawan dengan awak tapi nak kawan dengan dia jugak.

    Kita nak kawan semua.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul ke awak nak kawan kita tapi kita dah kawan dia. Dia kata dia tak kawan awak.

      Delete
    2. Tak kisahlah kita nak kawan biar beribu.

      Delete
  29. Betul ke awak nak kawan kita tapi kita dah kawan dia. Dia kata dia tak kawan awak.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...