Penulis tak perlu akur dengan hujah kamu


Sunday, 9 April 2017

SALAH KE KITA MEMBERI BILA ADA ORANG MEMINTA?



Buat Ibu Jasmin yang berada di Acheh,

Aku senang menerima coretan ibu Jasmin karena itu sangat berarti bagi aku. Aku masih mudah mengingat bait-baitnya karena tulisan ibu aku ukur melalui keindahan bahasanya. Maklumlah tulisan se orang ibu-guru yang berada di gedung ilmu.

Aku mengerti se tiap perkataan ibu karena kita berkongsi bahasa. Bahasa serumpun yang tidak banyak beda, mustahil aku nggak ngerti.

Membacanya berhasil menggerakkan minda aku untuk berfikir secara matang bagi menguruskan hubungan aku dengan Maiko.

Di bawah ini aku turunkan link seperti yang kamu minta, disusun meningkut urutan upload bukan berdasarkan urutan moment di sana.

Aku hanya berbagi cerita-cerita ringan dan pasti hal sulit tidak wajar diluangkan untuk tatapan. Sengaja aku upload link-link itu di sini untuk memungkinkan pembaca baru dapat membacanya serta.

Andainya cerita-cerita ini tersisip moral yang baik, ibu kongsilah dengan teman-teman ibu mungkin mereka merasa menafaatnya.

Aku tidak kesempatan berada di KLCC pada 8 April lalu dan juga tidak berupaya pada 18 April ini karena aku pulang ke desa. Insyaallah, andainya rajeki aku ada, aku akan memesannya dari ibu terus. Kita nggak ketahui, mungkin aku berpeluang ketemui ibu semasa liburan di Aceh kelak; andainya diijinkan Allah.


(This site is our's and all stories belong to us. Everyone has a story to tell and in sharing we find healing. I expect this story will give hope a good chance to grow in your hearts. Your wisdom and stories are as good as mine.)©

Kamu komen apa saja yang kamu suka dan komen kamu tidak akan dipadam. Ingat, sendiri komen sendiri pikul.

Video dan gambar dalam tulisan ini tiada kaitan dengan cerita, ianya semata-mata hiasan,

102 comments:

  1. You're going international now..? Ok just kidding.. XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anis,
      not international lah. it's inter-Selat-Melaka. dia jumped the selat teberau.

      Delete
  2. Anis,
    not international lah. it's inter-Selat-Melaka. dia jumped the selat teberau.

    ReplyDelete
  3. wow! entri pasal Maiko ni mendapat sambutan yang hebatlah en.adam.. dah jadi macam drama pulak.. dah boleh buat novel lepas ni.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang ada beberapa pembaca galakkan say jadikan novel. Kalau dibuat novel kena repair banak perkara, gremer lintang pukang. Ejaan pun banyak salah.

      Ada halangannya jika nak buat buku, ada saya cerita di entry yg lepas sebabnya.

      Delete
  4. Tiada siapa yg tak minat maiko

    ReplyDelete
  5. Paandangan saya. Tuan tak mau membeli.. jangan tuan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa yg tuan pandang?
      Apa2 pun saya berhati hati tuan. Ini perkara rumit.biar dilepas jangan melepas.

      Delete
  6. hebat jugak bahasa indonesia en.adam.. good job (thumbs up)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pasti beliau sering ulang alik je sana selain ke Jepun...

      Delete
    2. Pink
      Kan lebih best andai bahasa jepun saya bagus. Cakap jepun satu pun saya tak tau.

      Delete
    3. Umi,
      Hahaha.... ulang alik? Hishhh.... tak payah ulang alik, menetap aja di sana. Thanks uni

      Delete
    4. Pink
      Kan lebih best andai bahasa jepun saya bagus. Cakap jepun satu pun saya tak tau.

      Delete
  7. CERITA YG DITULIS MENARIK RAMAI YG BERMINAT MEMBACANYA

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entahlah paridah. Kalau tengok dari ulasan termasuk yg dulu2 memang ada yg minat. Saya tulis aja apa yg berlaku. Lagi pun cerita ni masih segar di kepala saya.

      Delete
    2. Entahlah paridah. Kalau tengok dari ulasan termasuk yg dulu2 memang ada yg minat. Saya tulis aja apa yg berlaku. Lagi pun cerita ni masih segar di kepala saya.

      Delete
  8. Bagi saya tidak salah memberi walaupun orang tak minta.( ada orang tak sanggup nak minta walaupun dia mau ) Apatah lagi pada yang sedia berhajat. Satu sedekah juga. Apa pun cuma tuan badan saja yang tahu dan boleh buat keputusan apa yang boleh diberi dari apa yang diminta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Normala,
      Setuju sesangat dgn ulasan you. Memang benar.

      Delete
    2. Normala,
      Setuju sesangat dgn ulasan you. Memang benar.

      Delete
  9. Waduhhh2 adam, sypun mula berbicara bahasa indonesia takkala membaca coretan ini.. ~_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aduh, aku udah bilang, bahasa indonesia sama bahasa mlsia ngak beda. Cewek indonesia sama cewek malaysia juga ngak beda. Aku bisa ngomong bahasa Jokowi buk.

      Delete
    2. Aduh, aku udah bilang, bahasa indonesia sama bahasa mlsia ngak beda. Cewek indonesia sama cewek malaysia juga ngak beda. Aku bisa ngomong bahasa Jokowi buk.

      Delete
    3. Umie
      Saya jengok blog umi tadi, tak ada entri ke

      Delete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  11. wah3.... ramai pengikut nih... ramai yg suport nih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dana,
      Saya pada mulanya macam tak percaya. Mungkin yg jadi tarikan tu perkerti dgn kata2 maiko. Tentang lain saya tak nampak,

      Delete
    2. Dana,
      Saya pada mulanya macam tak percaya. Mungkin yg jadi tarikan tu perkerti dgn kata2 maiko. Tentang lain saya tak nampak,

      Delete
  12. waduhhh...sekejapan terasa berada di negara jiran..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha,
      Kadang kala bahasa indonesia ni sedsp jugak. Tapi jangan bahasa local sana. Bahasa lokel kita tak faham. Tapi kalau dengar orang Riau bercakap hampir 85 % cara kita.

      Delete
    2. Entry mrs fuzy saya tak jumpa ruangan komen. Kat mna tu?

      Delete
  13. Replies
    1. Tuan lebih beruntung dari saya.
      Tuan dapat 20 tahun lebih muda.
      Tahniah.

      Delete
  14. Tidak salah asalkan tidak melanggar hukum.

    Aduh! aku ngak ngerti "komen semua itu rahsia saya"

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mrs A,
      U pulang semua komen saya tadi. Bijak bijak.
      Lama tak nampak u

      Delete
    2. Mrs A,
      U pulang semua komen saya tadi. Bijak bijak.
      Lama tak nampak u

      Delete
  15. Hai.. Salam dari indonesia..
    Senang bisa mengunjungi blog Anda..
    Follow back ya.. Thank you

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sepriana, salam jugak untuk kamu. Terima kasih kerana sudi kunjung blog aku. Aku akan kunjung blog kami nanti. Mudah2an ada silaturahim yg baik

      Delete
  16. Rasa macam membaca entry blogger Indonesia.



    best.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahs.
      Entah betul ke tidak bahasa saya tu dlm gremer infonesia. Kalau bercakap biasa saya rasa betul. Kalau dalm penulisan secara ilmiah, saya tak tau.

      Delete
  17. Salam singgah en Adam.. 1St time baca entry bahasa Indonesia.. Best2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Miz Eija. Terima kasih singgah. Saya ni tulis carar marba. Semua isu saya tapau. Tak spespik macam orang laing. Bila tak pandai menulis, kena buat caca marba lah. Itu yg tersasul ke bahasa indonesia. Thank u eija.

      Delete
  18. Miz Eija. Terima kasih singgah. Saya ni tulis carar marba. Semua isu saya tapau. Tak spespik macam orang laing. Bila tak pandai menulis, kena buat caca marba lah. Itu yg tersasul ke bahasa indonesia. Thank u eija.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulisan carca marba pun sangat marvelous.. penuh dengan mesej.. (thumbs up)

      Delete
    2. Dorsett,
      Saya bernasib baik. Banyak dpt galakan dri pembaca.

      Delete
  19. bagus nie.. e'in tahu pasal maiko pun dah tengah-tengah.. nanti nak bace dari mula..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya susunkan link tu sebab ada pembaca dari indonesia mintak. Dia oin macam ein baik orangnya.

      Delete
    2. *Dia pun macam ein, baik orangnya.

      Delete
    3. Bila saya nampak popcorn, saya teringat ein.

      Delete
  20. Saya tak habis lagi baca cerita tentang Maiko sebenarnya..
    Hope for happy ending

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fidah, tak taulah ending dia happy ke tidak sebab jalan tu saya nampak panjang sangat. Hujung dia masih tak tau kat mans.

      Delete
  21. Alhamdulillah...semakin ramai pengikut blog Adam..
    Moga terus suksess..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya harap pun begitu. Setakat ni pengung2 ke blog saya semuanya yg bermutu.

      Delete
  22. Ingatkan dah tersalah singgah..hehehe..baguslah en.adam reply dalam bahasa indonesia..kalau saya mau campur aduk indonesia - malaysia..

    bolehlah sesiapa yang baru nak tahu pasal maiko baca ikut link tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cerita ni saya buat tak teliti. Ikut bila tringat je. Hujung pangkal entah ke mana. Tak sangka pulak ada yg suka baca. Terima kasihlah pada pembaca

      Delete
    2. okey jer tulis tidak ikut turutan. sekurang-kurangnya tak luput moment indah en.adam ketika berada disana, tak ketinggalan moment bersama maiko.

      Delete
  23. Mas, nama nya Jasmi
    Ibu atau bapak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia se orang wanita muda dari indonesia. Mengajar bahasa inggeris di Thaksin University Phatthalung.

      Delete
    2. Mixy,
      Ia Betul, namanya Jasmi. Bukan Jasmin. Aku silap.

      Delete
    3. Mixy,
      Ia Betul, namanya Jasmi. Bukan Jasmin. Aku silap.

      Delete
  24. Saya juga pengikut cerita Maiko :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pengikut mai
      Entry terbaru lazada. Dgn kesah voucher 300

      Delete
  25. Jauhnya peminat MAiko...merentas lautan. tahniah tuan adam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entahlah nieda. Orang dah minat kan. Saya tulis je lah.
      Pembaca tak nak minat saya pulak.
      Hahaha

      Delete
    2. Nieda,
      Selat melaka je. Bukan lautan pacific. Bot pancong pun boleh melintas. Seludup jamu.

      Delete
  26. waduhhhh.. pak adam bisa bicara indonesia yach.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila aku ngomong internasional hati aku rasa nyaman. Bshasa internasional semuanya gampang2.

      Azian, saya hentam je mana yg saya tau. Tapi saya rasa tulisan kat atas tu ni betul.

      Delete
  27. Adam..
    Kak Mirror confused.
    Bahasa Indomu kok bagus sekali!.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Miss,
      Boleh lah sikit2. Banyak tak pandai.
      Terima kadih singgah.

      Delete
    2. Miss,
      Boleh lah sikit2. Banyak tak pandai.
      Terima kadih singgah.

      Delete
  28. macam menarik je cerita maiko ni, boleh buat bookmark lepas ni =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya tak tau menarik atau tidak sebab itu moment saya di sana. Cuba tanya pembaca2 yg dah baca dari awal. Pandangan mereka lebih tepat dari saya,

      Thanks iq

      Delete
  29. Enggak salah kok memberi pada yang minta, dengan syarat tidak mengenepikan syariat agama Islam. Nampaknya ada yg jatuh cinta dengan tulisannya. Tahniah ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau gitu nanti aku fikirin untuk supply nya. Kapan serta masanya aku nggak tau.

      Adu aduh, kamu juga ngomong bahasa indonesia.

      Delete
  30. wow...Mr Adam boleh berbicara bahasa Indonesia dengan sangat baik. GV kagum. Ramai peminat Maiko nie. Terbaik. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh tu memang boleh gv tapi peratusan yg boleh tu sikit sangat. Janji dia baca faham.

      Delete
    2. Sekurang2nya saya dah tunaikan apa yg dia nak. Bukan susah, kopi link aje.

      Delete
  31. Waduh...bisa berbicara Bahasa Indonesia rupanya ^_^

    Saya tak pandailah berbicara begini walaupun katanya dari rumpun yang sama. Ermmm... walaupun habis baca sampai titik noktah terakhir entri ni, masih lagi tak pasti apa yang boleh dititipkan sebagai komen kerana honestly speaking, saya tak faham jalan cerita sebenarnya ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes mummy, entry ni susah faham sebab ianya semata2 memenuhi permintaan Jasmin. Dia minta link cerita maiko.

      Delete
    2. Itu aje mummy. No worries tentang tak faham tu.

      Delete
    3. Itu aje mummy. No worries tentang tak faham tu.

      Delete
    4. Yes mummy, entry ni susah faham sebab ianya semata2 memenuhi permintaan Jasmin. Dia minta link cerita maiko.

      Delete
  32. Kenapa komen keluar berulang benda yg sama?
    Tolong, siapa tahu.

    ReplyDelete
  33. baru berkesempatan nk drop a comment..bizi ya ampunnnn..hehe

    bile baca entry nie terus rase nak baca kisah maiko..scroll bawak eh eh ade link la..

    makasih ya kerna bisa ninggalin linknya di sini..ehh, kihkihkih..garik kepala ibu jasmin kalau die baca ayat nie..hihiihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok Falsya, carry on n take yr time

      Delete
    2. Falsya, ibu Jasmin kena guna kamus baru dia faham ayat ini: "makasih ya kerna bisa ninggalin linknya di sini"

      Hahaha.

      Delete
  34. Ok Falsya, carry on n take yr time

    ReplyDelete
  35. Ramai betul peminat pembaca ttg Maiko ye...wowww bertuah Maiko...suka penulisan adam yg bersahaja...itu sebab ramai setia membaca.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ju,
      Let us know your progrem. Tarikh and time dia keluar tv. Beri tau two days earlier. Thank ju,

      Delete
    2. Ju,
      Let us know your progrem. Tarikh and time dia keluar tv. Beri tau two days earlier. Thank ju,

      Delete
  36. Ingatkan baca entri org seberang tadi..
    Rupanya entry adam😆
    Udah bisa bicara international gitew ye adam😀

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sikit2 tu boleh lah yati. Lebih dari tu tak tau.
      Lama tak nampak.
      Thanks.

      Delete
  37. Taknak cuba tulis puisi tentang maiko pulak ke? Kk taktak, gurau gurau. 😂😂😂

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fairuz,
      Tak pernah terfikir pulak tentang tu. Itulah, saya tak pernah buat puisi. Bimbang kalau buat tak menjadi. Nanti jadi syaer pulak.

      Tengoklah, nak cuba jugak buat tapi bukan tentang maiko.

      Delete
  38. Fairuz,
    Tak pernah terfikir pulak tentang tu. Itulah, saya tak pernah buat puisi. Bimbang kalau buat tak menjadi. Nanti jadi syaer pulak.

    Tengoklah, nak cuba jugak buat tapi bukan tentang maiko.

    ReplyDelete
  39. oo..saya dah baca hampir kesemuanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semua link tu sebab ada orang mintak, so saya letak kat sini.

      Thanks nohas

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...