Penulis tak perlu akur dengan hujah kamu


Monday, 3 July 2017

SIAPA TIDAK SEBOK BOLEH BACA NI.


Saya onn laptop ni semata-mata hendak membalas email Maiko yang mengucapkan selamat hari raya kepada saya. 

Pada mulanya saya malas nak ucap terima kasih sebab sepatutnya dia kirim kad raya kepada saya secara tradisional: manual melalui pejabat pos. Itu baru dinamakan persahabatan sejati lagi pun dia yang begitu minat menghidupkan benda-benda tradisional.

Memang susah nak cari gadis muda seperti Maiko yang kerap mempertahakan tradisi terutama yang berklasic. Hinggakan jam yang dihadiah kepada saya juga buatan tangan tersohor di sana yang penuh dengan sentuhan kelasik.


Dia pernah berkata dia mempertahankan perkara-perkata tradisional, katanya, "Tradition is priceless. Adam, tradition doesn't have to be logical. It has to be emphasized."

Saya kagum dengan dia. Se orang yang jauh lebih muda tambahan pula dia dari negara maju sangat berminat untuk memelihara tradisi. Berbeza dengan anak-anak muda yang lain tetapi takkan pula saya nak biarkan saya kagumkan dia saja.

Macam biasalah saya pun menjawab yang membuat dia juga kagum. Jawapan saya simple, "Maiko, listen to me. If isn't tradition that we respect, I think by now you are already on my laps." 

Seperti biasa dia senyum sambil membenamkan muka dia ke dada saya. Itu cara biasa ketika dia menutup mulutnya apabila dia ketawa.

Saya menyambung, "Every culture and race has it's own traditions. Learning about traditions kept other races reveals what they value. Traditions connect people from generation to generation."

Begitulah setiap kali dia mengeluarkan pendapat, saya menyokongnya dengan cara berhujah.

Memandangkan tadi saya teringat iaitu di Jepun sudah tentu tidak ada stationery yang menjual kad raya, hati saya menjadi lembut.

Well, I'm a person who is cool, always.

Entry sebelum ni: Kenapa Sebok Di Jadilan Alasan (Klik)

Watch this out

Blog ini memberi peluang kepada usahawan untuk beriklan. Nyatakan jenis pengiklanan yang di kehendaki di email:  biarlembuyangjadilembu@gmail.com

(This site is our's and all stories belong to us.  Everyone has a story to tell and in sharing we find healing. I expect this story will give hope a good chance to grow in your hearts. Your wisdom and stories are as good as mine.)©

Kamu komen apa saja yang kamu suka dan komen kamu tidak akan dipadam. Sendiri komen sendiri pikul.

Video dan gambar dalam tulisan ini semata-mata hiasan.





80 comments:

  1. Adakah en adam benamkan juga muka ke dada maiko bila ketawa?

    Kikikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semestinya tidak tuan. Kita juga kena mempertahankan budaya melayu. Mempertahankan agama kita walau pun kita bukan pak lebai modern.

      Menutup mulut semasa ketawa tu amalan biasa perempuan jepun walau pun dah kurang sekarang. Dengan apa aja yg ada di tangan di guna untuk menutup mulut. Dulu perempuan di sana dibekalkan dengan payung atau kipas.

      Delete
  2. Awal sejarah Jepun, sejak zaman Nara dan zaman Edo, satu budaya dinamakan "ohaguro" bermaksud hitamkan gigi diperkenalkan bagi tujuan tertentu..

    Oleh kerana ketawa menampakan gigi yang hitam , gadis atau wanita Jepun ini rasa tidak selesa dan spontan akan menutup mulut mereka dengan tangan..

    Budaya ini dianggap baik dan diwarisi srhingga sekarang walaupun menghitamkan gigi sudah tiada lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih. Saya tak tau asal yg menyebabkan wanita jepun tutup mulut bila ketawa. Ini maklumat baru bagi saya. Thanks tuan.

      Delete
  3. Tradisi yang makin pupus di telan zaman.. sekarang lebih mudah menghantar pesanan ringkas melalui whatsapp,mesej ataupun bubuh saja di FB..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jemputan kawin pun orang dah guna watsap.
      Bisnes kad kain dah tentu merosot.

      Delete
  4. wanita melayu jg kadang kala bila ketawa menutup mulut tp tidak se sopan wanita jepun, bercakap sambil tertunduk2..menunjukkan tnda hormat dan lembut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya setuju tu zie.
      Dari segi minda pun orang jepun memang tinggi fikiran mereka.

      Delete
    2. Cara mereka bercakap pun dah boleh memikat kita. Bersopannya.

      Delete
  5. lama tak dengar kisah maiko dan semestinya di Jepun sana tiada kad selamat hari raya seperti di Malaysia dulunya. Malaysia pun makin lama makin pupus kad rayanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teknoloji memudah kan manusia tapi teknoloji banyak menghapuskan perkara yg berkaitan tradisi.

      Baru2 ni saya ke jemputan kawin. Kat majlis tu dia gunakan set karoke untuk bunyi kompang. Kumpulan kompang dah tak ada, yg ada bunyi kompang.

      Delete
    2. Kumpulan kompang pun dah kurang sekarang.
      Nanti tak ada pulak orang berkompang bila saya kawin.

      Delete
    3. dekat melaka masih ada, masa saya kahwin dulu masih ada kumpulan kompang. tapi masa majlis belah saya, saya pasang muzik kompang aje ler, jimat kos...XD

      Delete
  6. Kirimlah maiko sekeping kad raya tanda kita ada tradisi kirim kad raya dulu tapi semakin dilupakan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih paridah. Tak teringat benda tu pulak. Tengah hari ni saya ke stationery, beli kad raya and terus pos kat dia.

      Thank u banyak2 beri idea tu. Wonderful.

      Delete
  7. Semoga persahabatan Adam dan Maiko berkekalan.
    Seronok bila ada sahabat yang sentiasa mengingati sahabat yang lain.
    Sekarang, saya kurang gemar ke majlis perkahwinan yang ada set karaoke tu, saya rasa terganggu ... sukar untuk duduk melepak bercerita bertanya khabar bersama keluarga dan sahabat di majlis kawin, bunyi karaoke tu terlalu kuat...
    Tapi, apakan daya ... teknologi kan ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun setuju dengan mrs pip tentang karoke di wedding. Memang menggangu terutama dibunyikan dgn kuat dlm dewan. Tapi dah bukan majlis kita kan,

      Persahabatan saya dgn dia masih kekal. November ni saya ziarah dia lage ke sana.

      Delete
  8. jgn asik harpkan dr sana je, en adam kene jgk mulakan langkah seterusnya tau...

    selamt hari raya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang betul diana.
      Saya ni yg asik sebok memanjang. Sebok tak tentu pasal.

      Akan ke sana tak lama lagi.

      Delete
    2. Thank u and maaf zahir batin.

      Delete
  9. Agak2nya bila nak merisik Maiko???

    Selamat hari raya, maaf zahir batin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Merisik tu kena fikir secara secara luar biasa. It's hard to think about it. Entahlah alya. Saya pun buntu. Dah terasa macam tak ada penghujung. Selamat hari raya umi.

      Delete
  10. itu ke jamnya? cantik dan unik. buatan tangan mesti bernilai tinggi kan. Bila you nak ke Jepun jumpa Maiko?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jam tu maiko kata dia tempah khas untuk nampak usang serta klasik. Manufacture dia dedegomo. Ada website dia. Saya memang peminat jam klasik. Kawan saya di KL nak beli dari saya. Tak jual, sayang sebab nampak jam tu dah macam 100 tahun.

      November ni saya ke sana. Duduk se bulan kot, tapi kena tengok budget dulu.

      Delete
  11. Bukan mudah nak kekalkan tradisi di kalangan orang muda. Bagus juga ada kawan mcm Maiko. Why not lepas nih bagi Maiko kad raya. Kita pula tnjuk tradisi kita wlupun kita sendiri yg x kekalkan tradisi kita

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, i'll will as suggested.
      Thanks mimi.

      Delete
  12. Maiko...tak mau jalan2 di Malaysia ke Adam...pandai dia menilai apa itu tradisional. Good sharing.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Last februari dia nak datang ke sini tapi sebab hal kerja dia batalkan ke mari. Then june yg lepas dia dapat cuti tapi saya tak kasik datang sebab kita berpuasa. Bulan puasa susah sikit nak bawak dia makan siang.

      November ni saya ke sana. Harap2 jadi.

      Delete
  13. Sememangnya maiko adalah seorang gadis Yang manis Dan sweet sgt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan setakat manis, perkerti dan minda dia tinggi.
      Kalaulah dia di malaysia.

      Delete
  14. Saya ikut cerita maiko sejak awal. Dia istimewa. Ramai tak berjaya dekat hati dia tapi tuan mampu.

    Tuan perlu keyakinan sahaja.

    ReplyDelete
  15. Ingatkan panjang entri ni sebab tajuknya "kalau tak sibuk boleh baca" haha. by the way, yup, jarang sangat dah nak jumpa seorang yang hidup di negara maju tapi masih nak mempertahankan tradisi yg dibanggakan. memang Maiko seorang yg unik dan ada tarikan sendiri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha.
      Biasanya kebanyakan tajuk entry saya mengeliru tapi ada kaitan.

      Ainniah, you dah tau kan siapa maiko. Memang betul apa yg you kata. Lain dari orang2 muda di negara maju.

      Selamat haribraya.

      Delete
  16. Walau pun sebuk tetap baca juga Dam.
    Suka baca kisah Maiko.
    Mudah2an ada pengakhiran yang baik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pengakhiran jalan dia sukar sangat wp.
      Susah nak cakap.

      Baru saya tau jering ada nama lain.
      Tkasih wp.

      Delete
  17. saya baru kenal blog saudara ni..jadi kena baca betul2 utk kenal siapa maiko ni..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Silakan. Nanti boleh kenal dia.

      Kalau nak senang tuju ke cerita maiko, boleh baca melalui link ni.

      http://biarlembuyangjadilembu.blogspot.my/2017/04/salah-ke-kita-memberi-bila-ada-orang.html

      Yang lain pun menarik jugak, bukan saya kata, itu pembaca2 yg kata.

      Delete
    2. Maaf zahir batin ainim.

      Delete
    3. Insha Allah, will try to find some time utk baca mengenai maiko ni

      Delete
  18. Ada yang berkata "perkahwinan adalah kubur percintaan"

    Dari segi sudut bahasa, seni dan kesusasteraan, saya setuju.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Secara logik nya saya setuju. Saya berpandukan hukum akal. Bukan kajian.

      Sebelum berkawin mereka bercinta. Adakak mereka masih bercinta selepas berkawin. Bercinta bukan sahaja di hati bahkan dilakukan dgn perbuatan juga perasaan.

      Berapa ramaikah yg berpimpin tangan selepas 6 tahun berkawin. Berapa ramaikah yg menalefon pasangan bertanya kabar berita selepas 3 tahun berkawin.

      Punca yang menyebabkan cinta itu terkubur ialah jarak. Belum kawin mereka berjauhan, semua manis. Bila tinggal serumah, kentut pun boleh jadi killing gas.

      Bila se rumah segala keburukan masing2 terkeluar.

      Delete
    2. Ungkapan cinta sebelum berkawin hanya ungkapan khayalan dalam sedar.

      Delete
  19. kadang-kadang kita terpaksa mengikut peredaran zaman..

    benda yang lama semakin lama akan ditinggalkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg lama jadi usang.
      Bila dah usang kena tinggal lah.

      Delete
  20. Replies
    1. Laaaaa E'in, saya dah bahagia pon bila baca meseg E'in.

      Delete
    2. Maaf zahir batin E'in.

      Delete
    3. kahkah kemahinnnnnnnnnnnnnn

      Delete
  21. Waah! entry pasal maiko. selamat hari raya adam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. Ceritanya belum berakhir.

      Maaf zahir batin pink.

      Delete
  22. Hahaha. Ceritanya belum berakhir.

    Maaf zahir batin pink.

    ReplyDelete
  23. Just a suggestion from me.. Why not you provide her with our traditional cards or perhaps,you show her pictures of our eid cards when you meet her..? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Already done yesterday afternoon. Now i'm waiting yours. Hehehe

      Delete
  24. dia pun tak pernah tengok cam ne rupa card raya kita tu adam oiiii..
    card raya pun dah tak banyak juai kat Malaya ni haahh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah. Lepaa tu baru saya perasan kat sana tak ada jual kad raya.
      Saya masih kirim lagi kad raya melalui pos kepada kawan2 tahun ni. Kad raya tiap2 tahun saya tempah.

      Delete
  25. Apa2 pon..jgn lupa teruskan misi menyampaikan dakwah..sampaikan keindahan Islm secara hikmah kpd sahabat2 yg bukan Islam. Rebutlah pluang cari ganjaran yg besar di atas kelebihan yg Allah tlh kurnia.. Selebihnya berserah kpd Yang Maha Esa.

    Slm Iedil Fitri
    Maaf zahir & batin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih tuan. Satu kata2 berguna untuk saya.
      Salm Iedil Fitri jugak dan maaf zahir & batin.

      Delete
  26. Maiko ni mesti suka barang antikkan...
    Mesti teliti orangnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia suka barang antik. Asal antik je dia suka.Dah minat dia begitu. tapi orang antik dia tak nak.

      Delete
  27. terfikir juga orang jepun masih hantar nengajyou(new year's card) ke sekarang. Ataupun mereka juga dah wish new year melalui whatsapp/media social?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang tu saya tak tau. Saya pun tak terima wish dari dia. Mungkin masa tu saya mendiamkan diri.

      Ada masa nanti saya tanya dia.

      Delete
  28. Yang tu saya tak tau. Saya pun tak terima wish dari dia. Mungkin masa tu saya mendiamkan diri.

    Ada masa nanti saya tanya dia.

    ReplyDelete
  29. MMm...saya pun dah jadi peminat cerita Maiko ni. Bila Adam cerita karektor dia. Saya mcm terbayang-bayang pula wajah dia...kelembutan dia...kesopanan dia...mcm filem romantic pula kan. Part yang ketawa sambil tutup mulut atas dada tu.Mmmm...nanti adalah novel meletop setahun dua lagi...Perempuanku Maiko...retis malaysia manalah yang layak peranankan dia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya tak tau samada mala ikut cerita dia dari awal. Sebenarnya kesah maiko saya selit kan di antara tulisan saya. Kalau nak tulis kesah dia memang panjang, nanti isu lain tak ada tertulis.

      Ramai yg suruh saya sambung cerita ni. Ada juga mintak buat buku. Mala tengoklah komen2 pembaca dari awal.

      Mungkin tulisan ni saya jadikan buku. Tapi lambat lagi.

      Mala rau tak ada juga yg curi2 tiru tulisan saya. Biarkan dia.

      Nov ni saya ke 0saka

      Delete
    2. Sungguh tidak sopan dan beretika si pencuri itu...biarkan dia bercerita dengan jiwa kosong sebab dia tiada peristiwa & kenangan.

      Delete
    3. Mala, terima kasih.
      Very positive-minded person

      Delete
  30. Saya tak tau samada mala ikut cerita dia dari awal. Sebenarnya kesah maiko saya selit kan di antara tulisan saya. Kalau nak tulis kesah dia memang panjang, nanti isu lain tak ada tertulis.

    Ramai yg suruh saya sambung cerita ni. Ada juga mintak buat buku. Mala tengoklah komen2 pembaca dari awal.

    Mungkin tulisan ni saya jadikan buku. Tapi lambat lagi.

    Mala rau tak ada juga yg curi2 tiru tulisan saya. Biarkan dia.

    Nov ni saya ke 0saka.

    ReplyDelete
  31. Bagusnya Maiko send kad raya...orang Melayu sekarang dah macam hampir tak ada meneruskan tradisi menghantar kad raya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya masih terima lagi kat raya melalui pos.
      Saya pun kirim kad raya melalui pos. Tapi kad raya sekarang kalau nak cantik kena tempah kat printer sebab kad raya yg jual kat kedai dah tak cantik.

      Delete
  32. Saya masih terima lagi kat raya melalui pos.
    Saya pun kirim kad raya melalui pos. Tapi kad raya sekarang kalau nak cantik kena tempah kat printer sebab kad raya yg jual kat kedai dah tak cantik.

    ReplyDelete
  33. Tahun ni saya dapat sekeping jer kad raya..oklah daripada tak ada langsung..

    Okey lah dapat ucapan raya dari Maiko.. sekurang-kurangnya dia ingat pada En.Adam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila Maiko menghantar email beserta gambar jam tu, pastinya ingatan Maiko begitu kuat ketika moment itu..

      Delete
    2. Izzeyda,
      Saya pecaya dia ingat. Cuma kesempatan berhubung tu g kurang.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...